MILOŠ I JANKO SU ODNELI VELIKU POBEDU U OKSFORDU: Srbija mora biti ponosna na ove momke!
Ilustracija, Foto: Pixabay

naš ponos

MILOŠ I JANKO SU ODNELI VELIKU POBEDU U OKSFORDU: Srbija mora biti ponosna na ove momke!

Marjanović je proglašen za najboljeg govornika jednog od najprestižnijih i najstarijih debatnih takmičenja, koje se održava više od pola veka

Objavljeno:

Fenomenalno se osećamo, ova pobeda je nešto posebno što nam se desilo u životu, kaže Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je, u timu sa kolegom Jankom Đorđevićem, osvojio prvo mesto na debatnom turniru u Oksfordu.

Marjanović je proglašen za najboljeg govornika jednog od najprestižnijih i najstarijih debatnih takmičenja, koje se održava više od pola veka. Ove godine na turniru je učestvovalo više od 250 studenata iz celog sveta. U otvorenoj kategoriji pretežno se takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik, a prvi put u istoriji turnira tim koji nije sa engleskog govornog područja, Marjanović i Đorđević, pobedio je u toj kategoriji.

"Dobije se određena tema i imamo svega 15 minuta da se spremimo i da iznesemo argumente. Postoji četiri tima, za i protiv. Stoga moramo da posedujemo odlično znanje iz opšte kulture, jer se nikada ne zna koja će tema da bude", objašnjava za Tanjug Janko Đorđević, koji je osvojio 6. najbolje govorničko mesto.

Njih dvojica pobedili su na debati o Berlinskom zidu, odnosno da li je nakon pada bilo dobro što su se dve nemačke države ujedinile. Jedna od ostalih tema bila je da li treba da se zabrane političke reklame na društvenim mrežama, druga da li Severna Makedonija treba da se približi Srbiji. Prema njihovim rečima, najveću raspravu je ponela debata da li je bolje biti vernik ili agnostik.

Veštinu debatovanja Marjanović i Đorđević su uvežbavali na beogradskom Pravnom fakultetu, koji ima ugledni debatni klub više od dve decenije.

"Debata je veoma cenjena i poželjna. Veliki broj pobednika kasnije nađe zaposlenje u poznatim svetskim kompanijama. Osim poslovnog, odlična je i na ličnom nivou. Bolje, i kritički razmišljamo o mnogim temama. Ko god poželi može besplatno da nam se pridruži na jednoj od njih na fakultetu", naglašava u našem razgovoru Marjanović.

Posle trijumfa na Oksfordu, naši nagrađeni studenti pripremaju se za Svetsko prvenstvo, koje se održava od 27. decembra ove godine do 4. jaunara 2020. godine u Bangkoku.

Miloš i Janko će predstavljati Univerzitet u Beogradu, a obojica dele zabrinutost jer se do sada nije desilo da pobedi neko sa vanengleskog govornog područja u otvorenoj kategoriji, ali se nadaju najboljem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.