ESPRESO.CO.RS U HRVATSKOJ!
IŠLI SMO U KUMROVEC S TITOVIM UNUKOM I PROBALI OMILJENO JELO MARŠALA! Broz ga je sam KUVAO i simbol je Hrvatske
Evo šta je voleo da jede maršal...
Odavno je poznato da je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio veliki hedonista. Voleo je tompuse i viski, jedini je čovek koji je pušio u Beloj kući, ali za ovu njegovu tajnu niste znali.
Sa unukom Josipa Broza Tita otišli smo u Kumrovec, na mesto gde se maršal rodio kako bi što bolje istražili lik i delo doživotnog predsednika SFRJ.
Josip Joška Broz je za Espreso pored mnogih tajni iz Titovog doba, a koje ćemo objaviti u narednim danima u velikom video intervjuu otkrio nam je i šta je maršal voleo da jede.
- Njegovo najomiljenije jelo bila je Zagorska štrukla. Nju je obožavao. često ju je i sam pravio. Nas dvojica kada se iskrademo obezbeđenju i odemo na planinu ili negde u neki vikendicu on nam je to spremao - kaže nam Joška Broz i dodaje:
- Štrukla je ono što je najviše voleo. Podsećalo ga je valjda to jelo na detinjstvo. Nju nikada nije odbio.
Zagorska Štrukla je tradicionalno hrvatsko jelo i nalazi se na spisku zaštićenih jela iz Hrvatske.
U Srbiji se štrukle ne prave, a najsličnije jelo je gibanica.
Zagorske štrukle sa sirom - recept: Sastojci:
za testo
250 g mekog brašna 1 kašičica soli 1 jaje 100 ml mlake vode 1 kašika ulja
za fil
500 g sitnog sira 1 jaje 100 ml kisele pavlake pola kašičice soli (uskladite sa sirom)
i još
250 ml slatke pavlake, za preliv
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!