ŠETALI SMO S TITOVIM UNUKOM PO KUMROVCU I UŠLI U RODNU KUĆU MARŠALA: Ono što smo zatekli OSTAVILO nas je bez TEKSTA
Josip Joška Broz sa Espresom u Kumrovcu, Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO.CO.RS

ŠETALI SMO S TITOVIM UNUKOM PO KUMROVCU I UŠLI U RODNU KUĆU MARŠALA: Ono što smo zatekli OSTAVILO nas je bez TEKSTA

Ovo je zaista nezaboravno

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Kad menjaš ognjište i narav ti se menja. Baš ove reči najbolji su uvod u priču koja sledi, a puna je emocija, tuge i žalosti za nekim lepšim vremenima, za nekom lepom zemljom koja se zvala Jugoslavija, ali i za jednim čovekom - Josipom Brozom Titom.

Kad se pomene Broz, Tito, Drug Tito, Maršal Tito, doživotni predsednik SFRJ, lider komunista Jugoslavije, Ljubičica bela ili kako god neko od vas ga zvao, u sećanje naviru razne priče. Neke lepe, neke baš i nisu.

Odlučili smo da o svim tim pričama, teorijama zavera, ali i istini pričamo, a gde drugde, nego na mestu gde je sve počelo.

Tog 7. мајa 1892. godine u Kumrovcu, današnjoj Hrvatskoj, rođen je "najveći sin svih naših naroda i narodnosti" Josip Broz Tito.

Dakle, izbor je bio logičan, priče o Titu treba ispričati i proveriti u Kumrovcu. Ali s kim? Ko je to ko ga najbolje poznaje, ko ima pravo da o njemu i njegovim podvizima, ali i grehovima priča?

I tu je izbor bio lak - njegov unuk, naslednik, lider Komunističke partije u Srbiji Josip Joška Broz.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Pošli smo s Titovim unukom iz Beograda ka Kumrovcu, kako bi se u rodnoj kući Maršala prisetili svih događaja, a i proverili onu prvu teoriju zavere koja glasi "Josip Broz uopšte nije rođen u Kumrovecu".

Joška Broz na naš poziv da odemo u rodnu kuću njegovog dede rado odazvao.

Kumrovec je malo mesto u Zagorju zelenom, ušuškano, s pitomim i dobrim ljudima, a čim se prođe tabla s natpisom imena mesta nailazi se na školu.

- Ovde je moj deda išao u školu, parkirajte se ispred nje, pa ćemo odatle peške do rodne kuće - rekao nam je Joška Broz.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Tako smo i uradili, parkirali smo se ispred jedne bele, na prvi pogled skromne kuće. Međutim, kad smo prišli ugledali smo tablu na kojoj piše: "Ovde je nižu pučku školu pohađao Josip Broz Tito 1900-1905".

Meštani Kumrovca i dalje čuvaju kult Tita, a kad su ugledali Jošku Broza odmah su počeli da mu prilaze. Pozdravljali su ga, želeli s njim da se fotografišu. Kao da je lično Tito ponovo došao u Kumrovec.

Rodna kuća Druga Tita deo je muzejskog kompleksa etno mesta Kumrovec. Sve je autentično, sačuvano iz perioda kako je nekad bilo.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Približavamo se rodnoj kući Tita, a Joška nam kaže:

"Evo ga spomenik, njega su ustaše pre par godina digle u vazduh, ali vraćen je na mesto. Ovakvih spomenika je bilo dva i oba je uradio čuveni vajar Antun Augustinčić. Jedan je bio ovde jedan u Rudom", priča nam Joška priču o spomeniku svog dede koji stoji ispred njegove rodne kuće.

Kuća je i dalje tu, sređena je, tu su i pomoćni objekti, štale, ambar... Sve kao nekad.

Tu je i kolevka u kojoj je kao beba spavao Josip Broz, kamin, skromni krevet, šporet, a od jedne sobe napravljen je muzej.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

"Eto, vidite slike, Tito u Kumrovcu, a sad pričaju da on uopšte nije ovde dolazio. Da to nije taj Tito. Pričaju gluposti i strašne izmišljotine", kaže nam Joška Broz dok gleda originalnu uniformu maršala.

Pogledajte kako smo se proveli u rodnoj kući Josipa Broza i šta smo sve tamo zatekli, a narednih nada objavićemo i veliki intervju s Joškom Brozom u kome je otkrio mnoge Titove tajne, kao i brojne druge reportaže, poput one iz vinograda koji je posejao Josip Broz.

Probali smo i Titovo vino, a jeli smo i omiljeno jelo maršala. Otkrili smo za koga je doživotni predsednik SFRJ navijao.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.