KO NA MITROVDAN NE BUDE KOD SVOJE KUĆE, ČEKA GA TEŠKA SUDBINA CELE GODINE: Danas je jedan od najvećih SVETACA!
Danas slavimo Svetog velikomučenika Dimitrija, Foto: Grekomania.ru

početak zime

KO NA MITROVDAN NE BUDE KOD SVOJE KUĆE, ČEKA GA TEŠKA SUDBINA CELE GODINE: Danas je jedan od najvećih SVETACA!

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili

Objavljeno:

Na današnji dan, 8. novembra slavi se Sveti velikomučenik Dimitrije, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. U narodu se označava još i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima.

Ovaj svetac propovedao je hrišćanstvo, a kao krsnu slavu slave ga mnoge porodice. Razjareni car, upravo zbog njegove propovedi, bacio je Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

Narodna verovanja vezan za ovaj dan

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Poznato je i da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka, da bi se opet sastali na Đurđevdan. U narodu se kaže "Mitrov danak, hajdučki rastanak, Đurđev danak, hajdučki sastanak."

Jedna od najlepših predstava Svetog Dimitrija nalazi se na Kosovu i Metohiji, u manastiru Dečani, čiji su ktitori Stefan Dečanski (srpski kralj od 1321-1331) i car Dušan (1308-1355). Svetitelj je oslikan u ratničkoj opremi sa štitom i šlemom, pored Svetog Đorđa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.