RAK KOSI ŽIVOTE: Godišnje u Srbiji oboli 36.000, a umre 22.000 ljudi, statistika je zabrinjavajuća!
Rak, Foto: Novi.ba

tužno

RAK KOSI ŽIVOTE: Godišnje u Srbiji oboli 36.000, a umre 22.000 ljudi, statistika je zabrinjavajuća!

Srbija ima visoku smrtnost i zato je važno uvođenje preventivnih programa

Objavljeno:

Na teritoriji Srbije godišnje se registruje 36.000 obolelih od karcinoma, dok je broj smrtnih slučajeva 22.000.

Obolevanje od raka je u porastu na globalnom nivou, ne samo u Srbiji, a prema najnovijim podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu, a koja se odnosi na 2018. godinu, naša zemlja se nalazi negde u sredini po obolevanju od raka.

Ove alarmantne podatke izneli stručnjaci danas na Kanceloroškoj nedelji, koja je naše najveće udruženje onkologa i najstarija sekcija koja čiji je cilj edukacija doktora, ali i pacijenata, a koja okuplja najbolje stručnjake Srbije i najpoznatije onkologe Nemačke, Italije, Amerike, Francuske...

- Pratimo od 2006. godine kretanje malignih bolesti u odnosu na različitu dijagnozu. Kada je u pitanju ženeka populacija na prvom mestu je rak dojke, dok je kod muškaraca to rak pluća - rekla je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović.

Ona savetuje sve žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju nekog bliskog obolelog od karcinoma dojke, da se obavezno jave lekaru.

Za one od 30 godine života važna je konsultacija, onima od 35 do 40 godine neophodan je ultrazvučni pregled dojke, a ženama iznad 50 godina Jovanović savetuje jednom u dve godine mamografiju, jer je to, kaže, "zlatni standard u dijagnostici".

Srbija ima visoku smrtnost i zato je važno uvođenje preventivnih programa. Ukoliko se maligna bolest dijagnostifikuje na vreme ishod je u 85 odsto slučajeva pozitivan, upozorava Jovanović.

Ona kaže da svakodnevno treba podsećati građane da je veoma važno brinuti o stilu života i ukazati na to koliko su štetne loše navike poput gojaznosti, alkoholizma, pušenja...

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar insistira na prevenciji, redovnim pregledima i dijagnostici, kao najvažnijim faktorima u borbi protiv opake bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media