PUT NA BALI JE JEFTINIJI OD SAHRANE! Ovoliko košta SMRT u Srbiji, lista OSNOVNIH TROŠKOVA je 950 evra
Ovoliko košta SMRT u Srbiji, Foto: Nebojša Mandić

NEMA NIŠTA ZA DŽ

PUT NA BALI JE JEFTINIJI OD SAHRANE! Ovoliko košta SMRT u Srbiji, lista OSNOVNIH TROŠKOVA je 950 evra

Ona je prvo pozajmila novac, a potom podigla kredit kako bi vratila dug za sahranu

Objavljeno:

Odlazak najbližih na večni počinak je, pored emotivnog, i finansijski šok za žive jer skromna prosečna sahrana ne može da prođe bez 120.000 dinara, i to pod uslovom da imate svoje grobno mesto. U ovu cenu ulazi skromna pogrebna oprema, čitulje, kapela, transport pokojnika, venci, cveće...

Ukoliko preminulog želite da ispratite uz muziku, pa još i da, kako nalažu običaji, organizujete ručak za rodbinu i prijatelje, konačna cifra će biti višestruko veća. Zato ne čudi što mnogi pozamljuju novac i podižu kredite kako bi mogli da plate poslednji ispraćaj preminulog na onaj svet, piše Srpski telegraf.

- Kada umre član porodice, skrhani ste bolom i u takvim trenucima ne razmišljate o novcu, već samo plaćate. Kada mi je umro otac, a kasnije i deda, nisam mislila o parama sve do tatinog četrdesetodnevnog pomena. Tada sam sve stavila na papir i umalo nisam pala u nesvest kada sam videla konačnu cifru - kaže Milica Jovanović.

Ona je prvo pozajmila novac, a potom podigla kredit kako bi vratila dug za sahranu.

Prema podacima JKP "Pogrebne usluge Beograd", u čijoj nadležnosti je 10 grobalja, zakup grobne parcele na godinu dana je 6.232 dinara. Većina ljudi odmah plati deset godina unapred. Ukoliko imate porodičnu grobnicu, samo sahranjivanje će vas koštati oko 21.000 dinara, plus pogrebna oprema, čija je cena od 41.000 do 120.000 dinara.

"Pogrebnici uredno naplaćuju čak i eksere, i to čak 50 dinara po komadu"

- Najgori su skriveni troškovi. Recimo, otac mi je umro u stanu i iznet je u kovčegu, ali je uredno naplaćena i PVC kesa. Za deku su mi naplatili dve hladnjače, valjda je "dedi bilo dosadno, pa je u toku noći šetao od jedne do druge hladnjače" - ironično kaže Milica i objašnjava da pogrebnici uredno naplaćuju čak i eksere.

Nema ništa za DŽ

- Bukvalno vam naplate sve - slova kucana, slova livena, transport, ne samo od kuće do mrtvačnice već i iznošenje iz pogrebnog vozila, a sve izađe kao put do Novog Sada. Naplate vam čak i svaki ukucani ekser, i to 50 dinara po ekseru - ogorčena je sagovornica.

Kada se sve sabere, mnogo je jeftinije otputovati na Bali, gde odmor od 12 dana uz avionski prevoz i sve troškove košta oko 950 evra po osobi.

Osnovne stavke

Sahranjivanje u postojeću grobnicu 19.290 - 21.392

Zakup grobnice godinu dana 6.232

Pripremanje umrlog 3.800

Pogrebna oprema 41.200 - 120.000

Transport pokojnika 5.266

Cveće i venci 5.000-24.000

Opelo 6.000-10.000

Treba napomenuti da skromne sahrane plaća država ukoliko se proceni da porodica ili osoba koja sahranjuje pokojnika nema sredstva za plaćanje troškova sahrane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.