ČISTAČ ODUVAO BEOGRAD: Marina Abramović se tačno u 6:23 pojavila pred publikom
Marina Abramović, Foto: EPA/Andrej Cukić

IZLOŽBA GODINE

ČISTAČ ODUVAO BEOGRAD: Marina Abramović se tačno u 6:23 pojavila pred publikom

Ljubitelji njene umetnosti će imati priliku da posete izložbu koja traje do 20. januara 2020. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Objavljeno:

Srpska umetnica svetskog renomea Marina Abramović nakon 44 godine se obratila domaćoj javnosti, povodom otvaranja retrospektivne izložbe Čistač“.

Abramović je na ranoj konferenciji za novinare svima poželela dobrodošlicu na izložbu koja prikazuje najznačajnija dela njenog bogatog opusa.

Ljubitelji njene umetnosti će imati priliku da posete izložbu koja traje do 20. januara 2020. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Autorka se obratila prisutnima u 6.23 časova, u skladu sa konceptom same izložbe u kojoj u zoru „čisti“ svoju umetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove.

1 / 2 Foto: AP/Darko Vojinović

- Nije zastrašujuće skočiti, ni poleteti. Možete skočiti sa oblakodera, ako želite. Opasnost počinje kada treba da dotaknete tlo. Pre 44 godine, kad sam napustila ovu zemlju, skočila sam. Letela sam sve vreme od tada. Danas osećam da počinjem da dotičem tlo. Topla dobrodošlica koju ste mi priredili ublažila je to što je moglo da bude katastrofalni pad - rekla je autorka o svom povratku u Beograd.

- Svi moji radovi su trenutno ovde, to stvarno znači da sam došla na svoje tlo. Jela sam svu našu domaću hranu i boli me stomak, zato što je teška. Gurmanska pljeskavica, teletina u saču…sve sam jela, sve čega sam se sećala - rekla je umetnica i dodala i da su joj nedostajali ovdašnji vicevi, jer voli crni humor.

1 / 4 Foto: EPA/Andrej Cukić

Avangarda Obnaženi mladić i devojka okrenuti jedno drugom u pravougaoniku koji podseća na vrata najviše su intrigirali posetioce prvog dana.

foto: Zorana Jevtić

Nakon sedam država, otvaranjem u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, izložba „Čistač“ stigla je na svoju poslednju adresu.

Skoro 120 artefakata publika će u naredna četiri meseca moći da pogleda od prizemlja do petog sprata. Muzej je zbog same pripreme bio zatvoren dva meseca. Performansi veliki umetnice mogu da se pogledaju i preko interneta, ali ovo je jedinstvena prilika da su negde izložene njene slike, crteži i potresna pisma članovima svoje porodice.

Balkanski barok

- Mi smo navikli na slikarstvo, čiji je izuzetan status u Srbiji zaslužen, ali sada publika ima priliku da vidi kako i forme performansa imaju svoju muzejsku prezentaciju, kao što je to slučaj sa klasičnim umetničkim formama - objasnio je istoričar umetnosti i kritičar Ješa Denegri.

U postavci je i balkanski barok sastavljen od projekcije slika njene majke, oca i nje same na tri zida u prostoru.

Na podu su posude sa vodom, a u uglu goveđe kosti kao reminiscencija na rad u kojem slavna umetnica riba sveže goveđe kosti, pevajući neprekidno narodne pesme koje su bile aktuelne u njenom detinjstvu.

U radu „Ispovest“ Abramović obnavlja svoje sećanje na detinjstvo i mladost dok gleda u magarca.

Prisutan i „Ritam 5“

Među artefaktima na beogradskoj izložbi „Čistač“ je snimak „Ritma 5“, koji je Marina izvela u dvorištu SKC kada je ušla u veliku zapaljenu zvezdu petokraku i legla na pod. Nakon što je posle izvesnog vremena izgubila svest udišući dim, performans je završen tako što su je dva muškarca iznela iz zvezde.

foto: Zorana Jevtić

„Ritam 5“ je prvi performans koji je izvela u Beogradu, u okviru Aprilskih susreta 1974. godine.

Najviše pažnje kod novinara i publike nakon otvaranja izazvao je deo performansa „Imponderebilija“, gde posetioci prolaze između nage žene i muškarca. Prvi put kad je izveden, prekinula ga je policija, a nadamo se da se to ovoga puta neće dogoditi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BizLife/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.