MAJKE SREBRENICE SRAMOTNO NAPALE NOBELOVCA! Ono što su rekli HANDKEU i Srbima nešto je najgore što ste čuli
Peter Handke, Foto: Printscreen

pokrenule peticiju

MAJKE SREBRENICE SRAMOTNO NAPALE NOBELOVCA! Ono što su rekli HANDKEU i Srbima nešto je najgore što ste čuli

Izborom Handkea iznenađeni su i u udruženju PEN Amerika, gde smatraju da je on svoj glas koristio "za podrivanje istorijske istine" i da je javno podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića

Objavljeno:

Majke Srebrenice saopštile su danas da su iznenađene odlukom Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, zbog čega će zvanično uputiti pismo Komitetu i tražiti oduzimanje nagrade.

- Mi ćemo u ime udruženja "Majke Srebrenice" uputiti zvanično pismo Komitetu za dodelu Nobelove nagrade za književnost i tražićemo da se oduzme nagrada Peteru Handkeu. Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu. Mislim da ovo nije slučajno - izjavila je predsednica udruženja Munira Subašić, prenosi Kliks.

Izborom Handkea iznenađeni su i u udruženju PEN Amerika, gde smatraju da je on svoj glas koristio "za podrivanje istorijske istine" i da je javno podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

- Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje dokumentovane ratne zločine zaslužuje da bude proslavljen zbog svoje "jezičke domišljatosti". Književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost - naveli su iz PEN Amerika, prenosi Tanjug.

Inače, pokrenuta je i peticija za povlačenje odluke da se Nobelova nagrada za književnost 2019. dodeli Handkeu na platformi change.org, a kao razlog se navodi činjenica da je on "svesrdno podržavao Slobodana Miloševića".

- Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite jasnu i glasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubica - stoji u peticiji.

Do sada je peticiju potpisalo više od 8.000 osoba.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.