MAJKA JE BILA NEPOKRETNA, VUKLA SE NA KOLENIMA I UBILI SU JE! Danas u Potočarima komemoracija stradalim Bošnjacima
Danas u Potočarima, Foto: Printscreeen

KOMEMORACIJA JE ZAVRŠENA

MAJKA JE BILA NEPOKRETNA, VUKLA SE NA KOLENIMA I UBILI SU JE! Danas u Potočarima komemoracija stradalim Bošnjacima

Tamošnji mediji prenosili su aktuelna dešavanja uživo

Objavljeno:

Povodom 24. godišnjice zločina u Srebrenici danas će u Memorijalnom centru Potočari održana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve.

Tamošnji mediji prenosili su aktuelna dešavanja uživo.

Na kraju komemoracije čitali su se odlomci iz romana "Derviš i smrt", ilahijom "Šehidi", a potom i "Srebrenička infernom".

Šefik Džaferović apelovao je na sve komšije BiH da se pronađu masovne grobnice kako bi konačno sve žrtve našle smiraj.

U obraćanju prisutnima šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark rekao je da 24 godine majke Srebrenice žive s činom istrebljenja sinova, braće, muževa.

Dodao je da je sama Evropska unija utemeljena da se nikada ne ponovi istorija.

Karmel Ađijus (Carmel Agius) u Srebrenici obratio se danas na komemoraciji prvi put u svojstvu predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

- Haški tribunal i MMKS, koji ga je nasledio, već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu, presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine su izvedeni pred lice pravde, utvrđena je sveobuhvatna istorijska evidencija dešavanja. A oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop - podsetio je Ađijus.

Prisutnima se prvi obratio Hamdija Fejzić, predsednik Organizacionog odbora za obiežavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine.

- Organizacioni odbor ovom prilikom traži od visokog predstavnika da uspostavi zakon o zabrani negiranja genocida. Za našu domovinu 20. vek ostaće upamćeno po gorkoj činjenici da Ujedinjeni narodi nisu zaštitili ljude u zaštićenoj enklavi. Šta danas čine da nas zaštite u poslednjoj fazi genocida - negiranje genocida - upitao je Fejzić.

Negde oko 11 časova intonirana je himna BiH, čime je počeo zvanični dio komemoracije.

Majka Šaha

Sinoć je u Memorijalnom centru pred duše ubijenih proučena dova, čemu je prisustvovao veliki broj ljudi, koji su iz svih krajeva sveta došli da bi danas klanjali dženazu. Pridružio im se danas i veliki broju članova porodica ubijenih Srebreničana.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti spuštena u kabur je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao samo 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.

Ne dižući ruke s njenog tabuta, od nje se oprostio drugi sin Nezir Cvrk. Niz njegovo lice slivali su se potoci suza. Njegov oproštaj od tri člana porodice bio je najemotivnij, jauci su odzvanjali halom.

- Ukopaću mamu Šahu, brata Rašida i bratića Osmana. Ovo mi je mama ovde, koja me je rodila - pokazivao je Nezir dok je brisao suze.

Njene kosti pronašao je 2005. godine.

Goloruko dete

- Našao sam tada samo njenu glavu i vrat. Sve sam do sada čekao ne bih li našao još koju kost. No, nisam. Srce će mi pući. Ostala je u kući, bila je nepokretna. Na kolenima je hodala i puzala. S njom je bio brat, u kući su ih pobili. Nepokretnu ženu i brata sa posebnim potrebama. Ubicama jedino Bog može suditi – kroz jecaje je govorio Nezir.

S bratom će u mezar spustiti i maloletnog Osmana.

- Bio je dete, goloruk. Već sam dva brata ukopao. Sutra ću i njih troje. Svih petero jedni kraj drugih - kaže Nezir.

Otac, sin, braća

Danas će konačni smiraj naći će i otac i sin Zaim i Fuad Pilav, braća Fahrudin (25) i Zijo Mujić (28) te braća Isaković.

Asim Isaković imao je 20, a njegov brat Kasim dve godine više.

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.