REČI OVOG STRUČNJAKA SU GLOGOV KOLAC ZA SVE SVE ONE KOJI NE ŽELE DA VAKCINIŠU SVOJE DETE Statistika je poražavajuća
Zoran Radovanović, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

vakcinacija dece

REČI OVOG STRUČNJAKA SU GLOGOV KOLAC ZA SVE SVE ONE KOJI NE ŽELE DA VAKCINIŠU SVOJE DETE Statistika je poražavajuća

Iako su mnogi roditelji u Srbiji strahovali da MMR vakcina izaziva autizam, dr Radovanovic navodi da oni nisu ni u kakvoj vezi

Objavljeno: 11:08h

Čak 95 odsto dece na vreme primi MMR vakcinu i Srbija je pohvaljena što je uspela da suzbije virus malih boginja, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

On je za B92 naveo da možemo da imamo manju koncentraciju obolelih, ali da je važno da nemamo takozvane džepove, tačnije dečje kolektive gde je obuhvat vakcinisanih manji od 95 odsto.

- Ako se nastavi u bliskoj budućnosti ovaj trend vakcinisanja, nećemo imati veću epidemiju kao što smo je imali pre dve godine kada je bilo jedva 80 odsto vakcinisanih. Bitno je da obuhvat dece vakcinacijom još povećamo, a ne da stanemo, kako se ne bismo suočili sa istim problemom - rekao je Radovanović.

Iako su mnogi roditelji u Srbiji strahovali da MMR vakcina izaziva autizam, dr Radovanovic navodi da oni nisu ni u kakvoj vezi.

- Autizam je vezan za genetske komponente i činioce u trudnoći - objašnjava Radovanović.

On objašnjava da je za primanje ove vakcine neophodno da dete bude zdravo, tačnije da nema temperature.

- Nije znak bolesti ako detetu curi nos i nema temperature - kazao je Radovanović i porucio da se vakcinacija odlaže ukoliko dete ima visoku temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povracanjem i kada dete ima crvenilo po koži. Lažne kontraindikacije jesu curenje nosa, kašalj, da dete pije antibiotik, inhalacija.

Broj epidemija malih boginja širom sveta samo u prva dva meseca 2019. godine porastao je za 30 odsto.

U Sjedinjenim Americkim Državama i Japanu više od 300 slučajeva zabeleženo je samo ove godine, a oboljenje od morbila je prisutno u Rumuniji, Bugarskoj, BiH i Makedoniji, a u Hrvatskoj je proglašena epidemija sa najmanje 35 obolelih.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.