ANATOL JE BIO NAJVEĆI SRPSKI BRAT! Borio se na Košarama, izgubio nogu, ODLIKOVAO GA JE PUTIN! (FOTO) (VIDEO)
Anatolij Lebed, Foto: printscreen

ISTAKAO SE U BITKAMA!

ANATOL JE BIO NAJVEĆI SRPSKI BRAT! Borio se na Košarama, izgubio nogu, ODLIKOVAO GA JE PUTIN! (FOTO) (VIDEO)

Lebed je poginuo u saobraćajnoj nesreći 27. aprila 2012. godine kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom

Objavljeno:

Anatolij Lebed, specijalac koga su odlikovali i Putin i Medvedev, došao je 1999. godine na KiM da nesebično pomogne pravoslavnoj braći.

Među brojnim ruskim dobrovoljcima koji su 1999. godine za vreme NATO bombardovanja došli u Srbiju da bi se zajedno sa pripadnicima naše vojske borili protiv moćnog agresora počasno mesto pripada Anatoliju Lebedu Tolji, ruskom pukovniku koji je među prvima okupio svoje saborce i stavio se na raspolaganje srpskoj vojsci.

Lebed je sa grupom ruskih veterana iz vazduhoplovne divizije stigao najpre u Beograd, a potom u Prištinu, gde se priključio Prištinskom korpusu Vojske Jugoslavije.

Posebno se istakao u bitkama na srpsko-albanskoj granici, pomažući našim borcima na Košarama i Paštriku. Učestvovao je u borbama kod Prizrena i Đakovice, gde su srpske snage slomile nekoliko ofanziva u sklopu vazdušno kopnene operacije pod vođstvom NATO. Često je isticao da je 1999. godine došao da pomogne svojoj pravoslavnoj braći. Mnogo mu je značilo da se taj njegov potez ne shvati pogrešno, tvrdeći da je na Kosovo došao iz svojih uverenja, da pomogne Srbima i Srbiji, a ne kao plaćenik.

Lebed je rođen 1963. godine u gradu Valga, koji danas pripada Estoniji. Pristupio je armiji bivšeg Sovjetskog Saveza 1981. godine, pet godina kasnije završio je vazduhoplovnu školu i postao inženjer avijacije i od tada je u vazdušno-desantnim jedinicama Sovjetske armije. Učestvovao je u vojnim operacijama u Avganistanu 1986. i 1987. godine. Iako je penzionisan 1994. godine od kada je radio u fondu za veterane Avganistana, Lebed je nastavio da se bori na raznim frontovima.

Od 1999. godine do 2007. godine više od deset puta je bio u Čečeniji, gde je učestvovao u specijalnim operacijama. U jednoj od njih, u borbama na planini Ulus-Kert, nagazio je na minu i izgubio nogu. To ga nije sprečilo da i dalje bude na raspolaganju Rusiji. Vladao je raznim borilačkim veštinama, skakao je padobranom, ima preko 840 skokova.

Orden heroja Ruske Federacije dobio je 2005. za podvig koji je učinio početkom te godine u Čečeniji. Njegova jedinica je upala u zasedu 9. januara, ali je on odbio da preda ranjene saborce. Borio se, savladao je neprijatelje i spasao živote svojih vojnika. Samo dve nedelje kasnije ranjen je nekoliko puta u leđa dok je štitio svoje ljude od eksplozije bombe. Međutim, i tako ranjen uspeo je da uništi bazu terorista. Orden mu je uručio lično Vladimir Putin.

Zbog herojstva u Južnoj Osetiji 2008. godine Lebed, koga su zvali i Rambo, odlikovan je Ordenom Svetog Đorđa četvrte klase. Ovo odlikovanje mu je dodelio tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Lebed je poginuo u saobraćajnoj nesreći 27. aprila 2012. godine kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.