OVO JE NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU: Za one koji ne vole hladno stižu DOBRE VESTI
Jesen, Foto: Profimedia

vreme

OVO JE NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU: Za one koji ne vole hladno stižu DOBRE VESTI

Miholjsko leto će se protegnuti do duboko u jesen

Objavljeno:

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je topao i prosečno suv oktobar, a dugoročni izgledi vremena pokazuju da će i zima biti blaga sa višom temperaturom u odnosu na prethodne godine.

Miholjsko leto će se protegnuti do duboko u jesen, zbog čega će, kako ističu meteorolozi, debele jakne, kape i šalovi još neko vreme moći da pričekaju u ormaru. Ono što će naročito obradovati ranoranioce jeste i prognoza koja pokazuje da će jutarnja temperatura u danima pred nama biti iznad višegodišnjeg proseka

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od 9,8 stepeni. I srednja maksimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg proseka, pa će tako u prestonici i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biti oko 18,4 stepeni - navode u RHMZ-u.

Slična situacija nas očekuje i u novembru, a prosečna maksimalna temperatura bi trebalo da se kreće oko jedanaestog podeljka.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Novembar će biti topliji i prosečno vlažan. Jutarnja temperatura će, kao i u oktobru, biti iznad proseka, te će u Beogradu i okolini biti oko 4,7 stepeni. Međutim, očekuje se da vrednosti padavina u novembru budu u proseku za oko pet milimetara više u odnosu na višegodišnji prosek, dok bi u Beogradu i široj okolini novembarska količina padavina mogla da bude oko 40 milimetara - ističu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Povoljne vremenske prilike će se nastaviti i u decembru, jer će biti manje padavina u odnosnu na višegodišnji prosek, a i temperatura bi trebalo da bude viša u odnosu na prethodne zime.

- Srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 7,1 stepen - uveravaju u RHMZ-u.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, za „Alo!“ objašnjava da bi takve vremenske prilike trebalo da smanje broj obolelih od infekcija, odnosno da očekuje da će toplo vreme povoljno uticati na hronične bolesnike.

- Krajem oktobra se najveći broj građana vakciniše protiv virusnih infekcija, a upravo lepo vreme će doprineti da se one manje šire. Više ćemo vremena provoditi napolju i provetravati prostorije, a ako ne bude mnogo padavina, i astmatičari će moći da uživaju u jeseni - navodi dr Šehić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.