IKONE SU SIMBOL MRŽNJE CRKVE PREMA GEJEVIMA! Mladić koji je nosio Bogorodicu u duginim bojama je TEOLOG!
Nik Jovčić-Sas nosio je ikonu Bogorodice u duginim bojama, Foto: Espreso.co.rs

OBJASNIO ČOVEK

IKONE SU SIMBOL MRŽNJE CRKVE PREMA GEJEVIMA! Mladić koji je nosio Bogorodicu u duginim bojama je TEOLOG!

Inspiracija mu je bila Elizabet Podlesna, koja je istu stvar uradila u Poljskoj zbog čega je bila i uhapšena

Objavljeno:

Nik Jovčić-Sas, učesnik ovogodišnje Parade ponose, koji je privukao najviše pažnje svih, nosio je ikonu Bogorodice u duginim bojama - zaštitnim znakom LGBT populacije.

Nakon što je ova fotografija obišla region, Nik je bio izložen javnom linču i optužen za skrnavljenje svetinje. Jovčić je, inače, kako se može čuti teolog.

Kako sam kaže, inspiracija mu je bila Elizabet Podlesna, koja je istu stvar uradila u Poljskoj, zbog čega je bila uhapšena.

A evo kako je on objasnio ovaj svoj postupak:

"Ove godine nosim ikonu Majke Božje - i želim da vam objasnim šta ona predstavlja. Za većinu pravoslavnih hrišćana ikone su samo deo njihove svakodnevne verske prakse - ali za LGBTK pojedince, oni mogu biti bolan simbol mržnje i zlostavljanja koje trpe od strane Crkve, posebno zbog istaknute upotrebe ikona na "maršu protiv Parade ponosa". Nošenje ove ikone za mene predstavlja pokušaj povratka ove svete slike LGBTK zajednici, kao podsetnik da crkva i njena tradicija pripada svim queer i trans hrišćanima, kao i svima drugim. Mediji pokušavaju pogrešno da predstave moje namere. Pored ovog što sam već istakao, ova ikona za mene predstavlja nekog ko je iskreno pobožan istočni pravoslavni hrišćanin + pripadnik LGBTK zajednice.

1. Ako ste pripadnik LGBTK zajednice znajte da Marija pazi na vas. Biti LGBTK nije greh! Svako ko vam kaže drugačije laže ili ne razume Sveto pismo. Ipak, LGBTK pravoslavni hrišćani bivaju napadnuti na ulicama, maltretiraju ih na ulicama, ali i u njihovim domovima. Osim toga izbačeni su iz crkve!

Majka Božja nudi svoju zaštitu onima koji pate, čuje molitve onih koji su prognani i voli vas.

2. Ako počinite dela mržnje ili nasilje nad LGBTK zajednicom, znajte da vas Hrist posmatra. Po rečima bivšeg srpskog patrijarha Pavla: „Nijedan greh koji je jedna osoba počinila ne opravdava greh koji je počinio drugi.“ Svi ćemo se suočiti s Božjom presudom.

Kada nas napadnete, kada mlade ljude dovedete do ivice samoubistva ili nas učinite građanima druge klase, Hristos vas vidi i moraćete da odgovarate za svoje grehe.

3. Ljudi mogu da vide ovu ikonu kao neobičnu, ali duge su zapravo sasvim običan deo pravoslavne ikonografije - čak i u Sabornoj katedrali Svetog Save Hristos sedi na mavrici. Svaka duga u Crkvi podseća na istu stvar koju ova ikona predstavlja.

4. Moja ikona je inspirisana onom koju je uradila Elizabet Podlesna u Poljskoj. Zbog njene kreativnosti i hrabrosti izvršen je prepad na njen dom i uhapšena je. Želim da pokažem svoju solidarnost sa njom."

Nik Jovčić-Sas takođe je snimio video u kome govori o značenju ikone koju je nosio na Paradi ponosa 2019. godine u Beogradu:

Na društvenim mrežama mnogo se polemisalo upravo o ovoj temi. Većina komentara bila je osuđivačkog karaktera, ali našao se i poneki komentar podrške:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.