OLIVER JE GEJ, I IMA DETE SA STREJT ŽENOM! Ispovest SRPSKOG homoseksualca koji živi PRAVI PORODIČNI ŽIVOT (FOTO)
Ispovest SRPSKOG homoseksualca, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.co.rs

NATERAĆE VAS DA SE ZAMISLITE!

OLIVER JE GEJ, I IMA DETE SA STREJT ŽENOM! Ispovest SRPSKOG homoseksualca koji živi PRAVI PORODIČNI ŽIVOT (FOTO)

Što se tiče čistih gejeva, postoji svega nekoliko formula koje do roditeljstva dovode...

Objavljeno:
Suzana Trajković

Zakon u Srbiji još uvek ne dozvoljava istopolne brakove, kao ni usvajanje dece u ovakvim zajednicama.

Pripadnici LGBT populacije, koji se odluče na korak roditeljstva, snalaze se na različite načine.

U susret Paradi ponosa, koja se održava u nedelju, 15. septembra u Beogradu, razgovarali smo sa čovekom koji je gej, a otac. Odlučio se na to da dete dobije sa strejt ženom, samo da bi zajedno ispunili svoj cilj - da budu roditelji...

Olivero B, čovek je koji sebe definiše kao nekog ko je po nagonima i emocijama većinski gej, ali koji je imao odnose i sa ženama i koji je otac dečaka koji će uskoro u tinejdžerske godine. Oliver će nam govoriti i kako stoje stvari kod njegova tri gej prijatelja koji su takođe očevi.

Najpre nam je otkrio šta je to što tera gejeve da se oprobaju u očinstvu.

- Smatram da je roditeljstvo nešto najlepše što čovek može da iskusi. Onog trenutka kad predjemo tridesetu godinu, ako smo završili obrazovanje, ostvareni u svom poslu, hobiju, a zasićeni od izlazaka i mladalačkih zabava, prirodna je želja većine da postanu roditelji. Strejt ljudima to je lakše. Oni će dete začeti u naletu svoje prirodne strasti. Ono šta je nekima i prelako, pa tokom života imaju i mnogo abortusa, za našu populaciju je poprilično teško ostvarivo.

Ipak, moguće je...

- Biseksualkama i biseksualcima jeste lakše. Decu dobiju tokom odnosa sa suprotnim polovom. Što se tiče čistih gejeva, postoji svega nekoliko formula koje do roditeljstva dovode.

- Prvi slučaj je da je neko postao otac u mladosti. Još dok nije otkrio svoju gej stranu ili je nije priznao sebi. Tipičan primer za to moj poznanik S. Rođen je u provinciji. Nalik svojim drugovima i on je počeo da se zabavlja sa devojkom koja mu je slična. Koleginica po struci. Lepo su se slagali. Ipak, on u ranoj mladosti nije mogao da poredi tu ljubav sa nekom drugom. Sa kasnijom distancom shvatio da ju je više voleo kao osobu, dušu, jako blisku prijateljicu, ali da to nije bilo potpuno. Bio je potentan u dovoljnoj meri da nemaju problema sa potomstvom pa su dobili dvoje dece. Tek kad je mlađe napunilo desetak godina, on je na putovanju u veliki grad imao gej avanturu i shvatio je da je to ono šta mu više prija. Probao je još nekoliko puta, a onda je sve i priznao ženi. Kompoletnu istunu. Prvo šta mu je rekla bilo je: "Da me je neko pitao rekla bi da sam imala najboljeg muža na svetu. Nikad ga nisam uhvatila u prevari. Kuvao je, prao sudove, nikad nije na mene podigao ruku, čak se ni razdrao". Nakon prvobitnog šoka, on i žena su se sporazumno razveli ali ostali jako dobri prijatelji. On je i dalje vrlo prisutan u životu svoje dece.

Takvih primera je bilo, i sve ih je manje...

- Nekad ih je bilo više. Sada sve ređe. Razlog je prost. Gejevi se, zahvaljujući internetu brže otkrivaju nego ranije. Uzmimo na primer Mladenovac ili Aranđelovac. U stara vremena je trebalo mnogo godina da neko ko je gej prepozna nekog drugog u tim malim sredinama. Ako bi neko pogrešio, celo mesto bi saznalo za tu bruku. Danas gejevi imaju aplikacije "planetromeo", "grindr"... I ako ukucamo neki od ta dva grada dobićemo bar 200 LGBT oglasa ako ne i više. Nekada su ljudi u nemogućnosti da nađu muške partnere, neki su sebe sputovali do kasnog doba. Danas nije tako.

Oliver oko sebe ima još prijatelja gejeva.

- Ostala dva prijatelja su potpuni gejevi. To im je bilo jasno oduvek. Majke njihove dece su potpune lezbejke. Jedan par, ako u ovom kontekstu i možemo upotrebiti termin "par", dobio je dete vantelesnom oplodnjom. Drugi prirodnim putem. Računali su plodne dane i uprkos odsustvu uživanja i kod njega i kod nje, posle nekoliko meseci dobili trudnoću. Drug koga ću osloviti sa P. je uspešan poslovan čovek koji često radi i u inostranstvu. Kako je on postao otac? Čuo je da u gradu postoje dve lezbejke A. i B. koje se jako vole. Srećne su zajedno, ali s obrizom da im se bliži takozvani zadnji voz, odnosno četrdeseta godina, obe žele decu. P. se upoznao sa jednom od njih na kafi. Sprijateljili su se. Svako je shvatio da je ona druga osoba normalna, sposobna da zaradi i brine se o detetu. Krenuli su u proces vantelesne oplodnje. Na klinici su se predstavili kao zaljubljeni par. Nije sve bilo idealno. Imali su nekoliko pobačaja da bi posle par godina ipak uspeli i žena koju ćemo osloviti sa A. je rodila dete. Interesantno je da i njena devojka B. dobila dete, ali ne sa gejem. Ona nije bila iskrena prema momku koji joj se udvarao u kafiću. Nije mu rekla šta je. Ipak imala je cilj. Da zatrudni, a kasnije će mu reći da nisu jedno za drugo. Tako je i bilo. On je čak ponudio da plati abortus jer je i sam video da između njih nije bilo emocije. B. mu je rekla da će ipak da rodi dete, što je i učinila. Rekla mu je da je lezbejka. On je reagovao katastrofalno. Majku svog tek rođenog deteta počeo je besomučno da vređa, naziva nenormalnom bolesnicom. Počeo je da joj preti. Ona je za njega sada bila samo lezbača koja ga je obmanula. Pokušavao je na sve načine da joj oduzme dete, a kad u tome nije uspeo, prestao je i da pita za njega. Ni alimentacije ne plaća. Trenutno obe partnerke, majke ne rade, gaje malu decu, a interesantno je da decu obe izdržava gej momak, iako je roditelj samo jednog deteta. Strejt otac ne daje ni dinara.

U tom slučaju pokazalo se da gej otac može da bude bolji od heteroseksualnog...

- U ovom slučaju je tako. Imamo dve majke, dvoje male dece, dva oca od kojih samo onaj koji je gej trenutno izdržava i svoje dete, ali i dete ženine partnerke. Ovaj drugi, iako su usta bila puna porodičnih vrednosti, više ne želi da bude prisutan, a jedino što ponekad pošalje preko sms-a su uvrede.

Iako bi se reklo da je otac heteroseksualac obmanut, i da njegov bes može biti jasan, Oliver ima obrazloženje zašto je za lezbejke bolje da se za očeve svoje dece biraju gej prijatelje.

- Prema ženi da, ali prema detetu koje nije samo osmislilo nikakvu manipulaciju ne. U svakom slučaju zbog tog primera preporučujem lezbejkama da za očeve svoje dece biraju gejeve. Sa strejt muškarcima stvar se može zakomplikovati. Slični se ipak bolje razumeju. Poslednji drug koji je gej roditelj, a koga ću pomenuti pre sebe je J.

- I on i majka njegovog deteta potpuno su homoseksualni. Nju ćemo oslovioti sa I. Zanimljivo je reći da je I. odbila predlog njene tadašnje partnerke koja joj je kao građanka druge zemlje predlagala majčinstvo sa anonimnim donatorom.

- I. to jednostavno to nije želela. Imala je gej druga koga je jako poštovala, cenila i htela je da njeno dete ima i oca. Mušku figuru. Naročito ako bude sin. Na kraju krajeva i nju je njen otac jako voleo. Dobila je dete sa gej drugom koji čak veći deo dana provodi sa njom i detetom. Tek kad uspavaju dete, on se povlačio u svoj stan koji je udaljen pet minuta. Takoreći samo su im noći odvojene. I. nije zažalila što je za dete obezbedila i oca jer je sa onom, pa čak i sa narednom partnerkom brzo raskinula. Dete sada ima oca koji će tu biti konstantan, a da se oslonila na partnerke, svake godine bi menjala drugu.

foto: ap

Razlozi zbog kojih ima stavove koje ima upravo su ti što je Oliver gej osoba koja ima dete sa strejt ženom.

- U mom slučaju nije reč ni o geju koji je kao mlad oženio ženom koja za njega nije znala, niti je reč o geju koji ima dete sa lezbejkom. Majka mog deteta koju ćemo osloviti sa S. je heteroseksualna žena koja je, uprkos saznanju da sam gej ostala pri želji da ima dete sa mnom.

I pitanje koje bi svako postavio je - zbog čega se ta žena odlučila na taj potez? Žene obično pate za ljubavnim idealima, i hrane se time da budu voljene...

- Jednom mi je rekla: - Da me je neko pitao sa dvadeset godina, da li bih se udala za geja ili biseksualca, rekla bih "Bože sačuvaj". Međutim, sticajem okolnosti i moje godine koje su zaista bila granične, doprinele su tome da se opredelim za kompromis.

foto: Dragana Udovičić

Za to se odlučila jer je, slobodno bi se moglo reći, bila razočarana u ljubav...

- Najpre je bila razočarana lošim brakom sopstvenih roditelja. Njen otac besomučno je varao majku. Nije se trudio to ni da krije. Ona je to otkrivala, psovala ga je. U kući je večno bila tenzija. Ostali su zajedno zbog dece, ali zajedno u ljubavnom smislu bili nisu. Majka s jedne strane nije radila, ali se brinula o deci i kući. Otac je radio, ali je bio uglavnom odsutan. Sa sopstvenim emotivnim životom i često okružen ženama koje su bile mnogo mladje od majke. S. se kasnije razočarala u njene momke. Ni sa kim nije išlo kako treba. Od jednog hetero muškarca doživela je i nasilje, od drugog iskorišćavanje za novac. Jedan prelepi muškarac koga je idealizovala, završio je čak i na robiji zbog teškog kriminalnog dela.

Usled toga je muškarac koji je gej ušao u njen život...

- Najpre se družila sa sasvim drugim gejem. On nas je i upoznao na svom rođendanu. Međutim, S. nije znala da sam i ja kao gost tu takođe gej. Tom prijatelju sam rekao da ne širi priču o meni već da izmisli drugi kontekst u kome se znamo. Uskoro smo nas troje počeli da se družimo, a ja sam preko njega saznao da se ona u mene zaljubila.

Ipak, za nju je usledio hladan tuš, jer joj je muškarac u kog je zaljubljena priznao da je drugačije seksualne orijentacije.

- Kada je do mene došla informacija da je zadivljena mnome i zaljubljena, poljubio sam je, zagrlio, rekao da mi je veoam draga ali i da sam i ja isto što i njen najbolji drug. Bila je razočarana. Čak je i zaplakala. Pitala se zašto je takav baksuz i priznala da joj je krivo što se za pitome muškarce ispostavlja da su gejevi, a da joj je najviše žao što joj je poslednji voz za decu. Rastali smo se, ali nakon nekoliko dana javio sam joj se i iskreno saopštio da i ja želim dete. Još nekoliko puta sam je pitao da li svarno nema nikoga za nju boljeg, idealnijeg? Rekla je da je sigurna. Svi koji su valjali oženjeni su. Ubrzo smo se složili da zajedno radimo na potomstvu.

Tako je Oliver spavao sa ženom...

- Spavali smo svaki plodni dan. Tokom cele godine.

Otkrio nam je kako to izgleda iz gej perspektive...

- Pomažu vijagra i ugašeno svetlo tokom kog zamišljate nekog drugog. Na žalost, nemam seksualni nagon ka ženama tako da taj proces nije pročinjavao zadovoljstvo. Nisam nimalo uživao, osim u par trenutaka. Sam orgazam je bio prijatan, ili stimulisanje određenih tačaka. Neki baš zbog toga kažu da ja ipak nisam baš totalni gej, da oni koji su totalni ne bi mogli ni toliko.

Šta mislite, ima li istine u tome?

- Ne znam kako je u drugoj koži. Znam da jesam u mladosti voleo i neke devojke, ali na žalost ne seksualno. Divio sam im se, pomagao im, značile su mi. Seksualno, nikad mi nisu bile primamljive kao muškarci, ali opet ne mogu reći da su i one na potpunoj nuli. Ako su muškarci za peticu i neke žene bi bile bar za prelaznu dvojku.

Ipak, dete im nije dolazilo...

- Nije zatrudnela ni te, a ni narednih godina. Sa vantelesnom oplodnjom jeste bilo trudnoća, ali svaka se završila pobačajem. Kada su prošle i poslednje godine, odlučili smo se na usvajanje i to je nešto najlepše što smo učinili.

Odgovorio je i na pitanje da li je potpuno za to da gejevi usvajaju decu...

- Koji gejevi? Gej parovi ili gej pojedinci koji bi to dete gajili sa ženom? To su dve potpuno različite stvari. Za ovo drugo svakako jesam. Tu će dete imati i oca i majku. Što se tiče samih gej parova i lezbejskih parova, to je jako kompleksna tema da bi se na nju dao dobar odgovor. Nek bude da nisam za ni protiv, ali da ne savetujem taj put. S jedne strane dete bi trebalo da ima i majčinsku i očinsku figuru.

To isto kaže i Dragan Marković Palma....

- I od njega i od Ace Lukasa čuo sam da deca treba da imaju i oca i majku. To jeste idealno, ali ima tu i jedan problem. To je što mnoga ostavljena deca nikada ne dobiju šansu da budu usvojena. Zamislimo da je u toku jedne godine u našem okrugu ostavljeno 200 dece. Od toga što je tu velika većina romske dečice. Javna je tajna da male Rome ne usvaja niko. Procenat usvojene romske dece nije ni dvocifren i tako je oduvek. To će vam reći upravnik svakog doma. Na žalost je tako.

- Od bele dece, nekih 80 odsto imaće šansu da budu usvojeni, ali ni tu ne svi. Postoje dece sa posebnim potrebama, invaliditetom... ona čije su majke bile kriminalci, žene sa dijagnozom, sa naslednim bolestima, narkomanke. Parovi i tu decu izbegavaju. Dakle većina dece koja je ostavljena nikad neće biti usvojena. Te prilike nema.

- Kad Palma i Lukas kažu javno da su protiv usvajanja od strane gej parova jer deca treba da imaju i majku i oca, oni previđaju da nekoj deci, dakle skoro svim ostavljenim malim Romima i oko dvadesetak procenata bele dece uopšte, nije postavljena dilema strejt par ili gej par, već išta ili ništa. Ta deca dočekaće punoletstvo bez igde ičega. Na ulici. Dečaci će mnogi završiti kao kriminalci, devojke kao prostitutke. Ovde to važi za Rome, a u svetu i za male crnce, azijate, za decu u invalidskim kolicima, za onu koja ne vide ili ne čuju dobro, ne govore... Da li je bolje da ih usvoji bilo ko, a da je prošao psihloške testove ili niko? Ja opet ne dajem odgovor. Samo otvaram temu za razmišljanje.

Dali ste nam primere gej očeva koji decu gaje sa ženama. Da li svakodnevno, da li vikendom - ali sa ženama... Ipak, ima li u Srbiji primera u kom baš čisr gej par gaji dete?

- Ženskih primera ima. To je porodica naše premijerke. Muških primera ne, a da ja znam. U Hrvatskoj znam za jedan. Čovek je bio u braku, napravio sina, shvatio je da je gej i razveo se. Međutim, kada je sin napunio 15 godina, majka mu je umrla i dečak se preselio kod oca u momentu kad je otac živeo sa partnerom. On je priznao sinu da je gej i da će njegov partner živeti sa njima. HRT je imao emisiju o tome. Nisam je gledao, ali su mi prepričali. Uprkos odrastanju sa ocem i očuhom, sin je potpuno heteroseksualan. Ipak, oca brani u svakoj prilici. U emisiji je rekao da bi se pobio sa svakim ko vređa i njegovog oca i čoveka s kojim otac živi. Za takav slučaj u Srbiji ne znam. Međutim, mene je pe nekog vremena, na Fejsbuku pitao jedan gej poznanik kako da ostvari očinstvo. Savetovao sam ga da upozna lezbejku ili strejt ženu u graničnim godinama koja bi htela kompromis. On me je prekinuo. Rekao mi je je da on ne bi želeo da dete gaji sa ženom već baš sa muškim partnerom s kojim živi već četiri godine. Kao što decu gaje Elton Džon i Riki Martin. Ovime što ću sada reći možda navučem gnev nekih gej čitaoca, ali ja sam tom momku otvoreno rekao da ga u tome ne podržavam.

Dakle, niste podržali geja koji hoće roditeljstvo?

- Pazite, podržao bih geja koji hoće roditeljstvo sa ženom. Ovaj je hteo da dete gaji sa muškim partnerom. Ne bih podržao ni lezbejski par koji bi dete bez ikakvog prisustva oca.

foto: Filip Plavčić

Pitali smo Olivera zašto je to tako? Da li je uprkos tome što je gej ipak konzervativan?

- Kao gej koji ima dete sa ženom, kao i moji navedeni prijatelji koji imaju decu sa ženama, možemo da kažemo da smo podesili da nam se deca po iskustvu skoro uopšte, ne razlikuju od druge dece iz komšiluka. Nije sve isto naravno, ali je forma identična. Razlike smo sveli na minimum. I moj sin kao i deca u susednim kućama, ima i oca i majku. I komšije su vodile sinove da igraju fudbal, vozili sa njima bicikl, i ja sam mog. I njima su majke pevale uspavanku i mom su sinu isto. Ni moj sin ni deca prijatelja nisu žigosana, nisu percipirana kao bilo šta različito. Nisu osetila ni "d" od diskriminacije. Zato je moja formula svim gejevima i lezbejakama koji žele decu, da ih dobiju sa suprotnim polom i da što više liče na tipične porodice. Ni ja ni majka mog deteta ne dovodimo naše partnere u kuću. Ako su i bili, nisu imali seks sa nama, a da je u susednoj sobi dete čulo neke glasove. Naš sin još uvek i ne zna da sam gej i ne mora još nekoliko godina da zna. To ne zna niko na poslu, nijedan komšija. Forsiram muževan izgled i ponašanje. Od očeva iz komšiluka razlikujem samo po tome što oni noću legnu u postelju kraj svojih žena, mada i to sve manje jer su razvodi sve učestaliji, a ja se jednom nedeljno, možda dvaput, iskradem i odem u grad sa gej društvom ili u postelju nekog tipa. To je sve.

Da li je to onda kamuflažni život?

- Možda, ali zar sam ja bitniji od deteta i njegove percepcija života i njegovog dobra? Naglasiću još i to da se nije samo moja žena razočarala u strejt muškarce i ljubav kada je htela kompromis već i ja. Muški svet me je mnogo razočarao u pogledu vernosti i lojalnosti. Mali je procenat dugih veza među gejevima. I kad se desi ljubav, dođe pre ili kasnije do zasićenja. Muško-muških vernih parova je malo. Muška stukura, testosteroni... retko kad je to verno. Većina muškaraca danas, bilo da su strejt, bilo da su gej govorili su mi o svojim neverama, ali hetero muškaci ipak ostaju sa ženama zbog dece i mnogo se više trude da sačuvaju brakove. Gejevi se rastaju kod najsitnijih problema. Životom kakav imam, slobodno mogu reći da sam zadovoljan...ne verujem da bih imao dugogodišnju gej vezu čak i da imam sve slobodno vreme, a ne dete kome sam maksimalno posvećen. Isto je sa majkom mog deteta S. Obrni, okreni, ona se i u nove partnere uvek razočarava i shvati koliko je srećna zbog ovog našeg kompromisa jer imamo i dete, a jedno drugo nikad nismo izdali. Riki Martin i Elton Džon su drugo. Oni su svetske zvezde, milioneri. Elton je, ako se ne varam platio dvadestak hiljada dolara ženi iz Indije da bude surogat majka. Ona bila siromašna, sama imala petoro dece i pristala. Ne bi u životu zaradila taj novac. Iznela je trudnoću, uzela novac i dete više nikad neće ni videti. Iako je na dobrovoljnoj bazi, pitanje je ima li etike i u tome, ili je samo iskorišćeno nečije enormno siromaštvo. Deca Eltona i Rikija Marina će takođe možda biti vređana jer su deca gejeva i jer nemaju majke, međutim oni će ipak naslediti milione i utešiti se time. Bojim se da će u drugim slučajevima deca dobiti samo diskriminaciju.

Zaključak koji se iz svega što nam je Oliver napisao je sledeći: on je gej, i roditelj je. Podržava, ipak, isključivo roditeljstvo gejeva ako je sa ženom.

- U ovom vremenu da. Gej treba najpre da bude uspešan, mentalno zdrav, da ima uslove da dete izdržava. Kada sve to postigne, treba da nađe ženu koja bi rodila dete, ali i bila prisutna kao majka. Isto važi i za lezbejke. Idealno je da žena bude lezbejka. Tada su oba roditelja u istoj situaciji. Međutim, na roditeljstvo s gejevima pristaće i strejt žene. Naročito one kojima je zadnji voz. Ne mogu više da čekaju, a veoma cene svog prijatelja geja. Ako je dete dobijeno sa hetero ženom, treba postići dogovor da žena nema pravo da marginalizuje geja, oca svog deteta, iako nađe partnera. Idealno je da žive svi zajedno. Za ljubav sa istim polom naći drugi prostor. I tako dok dete ne dosegne zrelost. Bar do puberteta. Što porodica više liči na ostale, tim bolje. Moja formula je da se ne odudara od okoline. Kad dete sazri, to je nešto sasvim drugo. Ne kažem da sam u pravu. Možda treba ići hrabrije kao Elton Džon, Riki Martin ili premijerka Brnabić, ali ja jednostavno to ne savetujem. Srbija nije dovoljno moderna. Nije ni svet. Moja formula je upravo ovo šta sam rekao. Gejevi treba da prihvate sebe, društvo treba da ih prihvati. Ta borba mora da se vodi. Mi očevi treba da budemo jer to usrećuje i nas, a ako imamo dovoljno ljubavi i decu, ali ja sam ipak da se to uradi sa ženama. To što nas seksualno ne privlače ne znači da sa nekom od njih ne možemo biti jako bliski mentalno i prijatelji i cimeri do groba. U najvažnijoj ulozi na svetu, ulozi roditelja. Pa neka dete ima i tatinog bliskog prijatelja i maminog bliskog prijatelja ili prijateljicu, kao sporedne ljude. Neka bude liberalno vaspitano... ali je bolje da ne štrči od okoline. Uvek sam za kompromis i kamuflažu do daljnjeg. Za nekih pedeset godina možda sve bude drugačije...

Pitanje koje uvek sve zanima je - da li deca gejeva postaju gejevi?

- Što se tiče mog sina potpuno je jasno da će biti heteroskesualan. On je potpuno muževan dečak. Voli muške igre, sportove. Trenira borilačku veštinu. Niko ga na to nije ni upućivao. To je njegova priroda. Mnogi misle da će pored očeva gejeva i sinovi postati gejevi. Međutim, praksa pokazuje suprotno. Sinovu su u velikoj većini heteroseksualni tako da vaspitanje ne igra nikakvu ulogu. Za gene ne znam. Možda ali ne u prvom kolenu ili je to neka majčina strana, redosled kombinacija itd. Vidim da će sin biti strejt po tome što daleko radije grli svoju majku nego mene. Za mene uvek je bio dovoljan jedan poljubac pred spavanje i to je to. Sa njom je baš voleo da se mazi. Nežniji je prema devojčicama dok druge dečake doživljava kao rivale s kojima bi da se nadmeće. Bitno mi je da on bude dobar čovek, uspešan, ostvaren, a nadam se da će, kad budeo došao u godine da mu kažem da je tata gej, to prihvatiti. Možda mu neće biti baš drago, ali ako vidi koliko je očeva u komšiluku koji su decu batalili posle razvoda pa ih majke jure godinama za alimentaciju, nadam se da će biti zahvalan za to što sam uvek bio tu, uz njega, tokom čitavog detinjstva. Nadam se da će moje posvećivanje i požrtvovanost da bude glavni motiv za prihvatanje uprkos mojim drugim osobinama koje, na žalost ni u njegovoj generaciji, prihvatane lako biti neće - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / S.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.