SRPKINJA DALA OTKAZ DA BI VOLONTIRALA U AFRICI: Njene fotke će vam oteti UZDAH IZ GRUDI, poželećete DA ŽIVITE ISTO
Dijana Kocić, Foto: Printscreen

njen život inspiriše

SRPKINJA DALA OTKAZ DA BI VOLONTIRALA U AFRICI: Njene fotke će vam oteti UZDAH IZ GRUDI, poželećete DA ŽIVITE ISTO

Sve što poželi, ova devojka sigurno može i da ostvari!

Objavljeno: 09:39h
Sara Belobrković

Iako je diplomirani menadžer Fakulteta organizacionih nauka, ona je spremna da svakog trenutka na svom sigurnom poslu da otkaz, što je jednom prilikom i učinila, a sve u svrhu ne bi li proputovala svet.

Dijana Kocić, akademski obrazovana građanka, svetska putnica, avanturista, volonterka, travel blogerka, influenserka, pisac bloga, samo su jedna od zvanja koja Dijana ima.

foto: Dijana Kocić

Njen teskt na blogu "Kako sam dala otkaz i otišla u Afriku da volontiram?" fascinirao je mnoge. Dijana je na ovo putovanje otišla sama, pre toga je napustila posao, a možete pretpostaviti da ni njeni roditelji nisu bili oduševljeni ovom idejom. Ceo tekst možete pročitati OVDE.

foto: Dijana Kocić

Putovanja su njena glavna strast, a mi smo se zapitali kako se razvila toliko velika ljubav prema istim, i koliko je hrabrosti potrebno dati otkaz na stalnom i sigurnom poslu, ne bi li se otišlo ni manje ni više, nego na volontiranje u Afriku, gde je najviše vremena provodila u jednoj lokalnoj školi.

foto: Dijana Kocić

Upitali smo je od kada se javila želja za putovanjima, kao i kako je dok je bila mlađa i dok nije radila mogla da isfinansira ista.

- Još dok sam bila u stomaku, mama je polagala vožnju. Rekla bih od tada. Prvo putovanje mi je bilo kao beba – u Minhen. Prvo samostalno putovanje sa drugaricom u drugoj godini srednje škole. Krenula sam da radim kao konobarica na Adi, kako bih platila svoje prvo letovanje. I nakon toga sam nastavila da biram vannastavne aktivnosti i poslove koji bi mi omogućavali putovanja, rekla je Dijana za naš portal.

foto: Dijana Kocić

Sazanli smo i da je privlače nova iskustva i avanture, pa da na osnovu istih Dijana odlučuje koja će joj biti sledeća destinacija:

- Nova iskustva i avanture su mi motiv da se uputim negde. U Nepal sam išla da bih se pela na Himalaje, u Tanzaniju sam došla da bih volontirala, videla sve divlje životinje uživo. Često kupim kartu jer je jeftina. Nije mi baš mnogo bitna zemlja, dokle god je novo, neotkriveno i dok je lepa priroda u koju idem. Obavezno pregledam slike i vidim da li tu postoji nešto što me radi u stomaku.

foto: Dijana Kocić

Dijana je još od malena imala želju da radi sa decom, zato je odlučila da spoji lepo i korisno, pa se s toga odlučila i na ovaj put u Afriku:

- To mi je bila neostvarena želja još od kad sam bila mala. Ne znam odakle mi, ali od kad znam za sebe želim da volontiram sa decom u Africi. Obožavam decu, obrazovanje i istraživanje lokalne kulture i života - otkrila nam je Dijana.

foto: Dijana Kocić

Pored hrabrosti koja je ključna za ovu vrstu putovanja, Dijana kaže da je potrebna i vera u sebe i svoje mogućnosti.

- Treba imati vere, hrabrosti i slobodnog duha rekla bih. Vere da možeš da provedeš dva meseca u zemlji koja je toliko različita, kulturološki i po načinu života. Hrabrosti da putuješ sam i da kao žena izlaziš na kraj sa primitivnim ponašanjem ljudi. Slobodnog duha i fleksibilnosti za prihvatanje različitosti i svih novih okolnosti, objasnila nam je ona.

Upitali smo i je koliko je drugačije kada na neko putovanje ode sama, a Dijana smatra da je to najbolji način da upozna samu sebe.

- Kada putujem sama, mnogo sam više u kontaktu sa sobom iznutra, sa svojim potrebama i željama. Upoznajem dublje zemlju, ljude, sebe. Kad sam sama, to zahteva da ako želim društvo – potrebno je da ga nađem. Vežba se slušanje intuicije, samopouzdanje, hrabrost. Živim mnogo više u trenutku. Volim taj osećaj donošenja odluka u hodu. Sad za sad.

foto: Dijana Kocić

Dijana je oduševljena ljudima koje je upoznala, rekla nam je da postoje plemena koja žive daleko od civilizacije, čije kuće su napravljene od kravljeg izmeta, blata i drvenih štapova, a njihovo bogatstvo se ne ogleda u količini novca, već u broju koza i životinja koje imaju.

- Svaka osoba je priča za sebe i kod putovanja najviše volim to širenje vidika kada čujem životnu priču čoveka. Žanet, žena kod koje živim sada potiče iz porodice u kojoj ima 27 braće i sestara. Tata je imao 4 žene u 4 različita grada. Svi se sada zajedno viđaju po proslavama, rekla nam je Dijana.

foto: Dijana Kocić

U nekim kulturama, koje je Dijana imala prilike da poseti, rekla nam je da decu koja su još u stomaku roditelji prodaju za kozu ili kravu, a da devojčice od 13 godina udaju čak i za 60 godina starije muškarce. Muškarcima je dozvoljeno da imaju i po nekoliko žena, a sve ovo svakako da je za Evropu neshvatljivo:

- Masai plemena žive daleko od civilizacije, u kućama napravljenih od kravljeg izmeta, drvenih štapova i blata. Žive kao nomadi i često se sele. Porodica je bogata onoliko koliko ima koza, krava i ovaca. Devojčice se udaju sa 13 godina, nekada i za 60 godina starije muževe. Dešava se da ih prodaju za krave ili koze, još dok su u stomaku. To je nešto što je nama nepojmljivo da postoji. Muškarac ima po 5-6 žena, deca se prave da bi čuvala životinje, išla po vodu – nekada i po 20 kilometara dnevno u jednom smeru. Kulture se razlikuju po navikama, hrani, običajima za praznike, načinu ophođenja i pogledu na život. U Tanzaniji se za sve cenjka, uključujući i kompjutere u prodavnici gde se izdaje račun. U Nepalu, cilj je samo biti srećan. Živeti tako svaki dan. Novac nije važan, saopštila nam je Dijana sve što je videla i saznala.

foto: Dijana Kocić

Dijanin krajni cilj je da prati svoja osećanja, da proputuje još više ne bi li upoznala svet i svu lepotu i bogatstva koja nam on pruža: - Moj cilj je da živim život koji volim. Da uživam u svakom danu. Da pratim osećaj i gde me srce vodi. Da budem bogata iskustvima. Da upoznajem druge kulture i ljude. Da probam različite ukuse, širim svoje vidike i uživam u životu koji mi je dat - zaključila je Dijana Kocić.

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.