SRBIJA DANAS GORI! U ovim gradovima je trenutno PAKLENO!
U ovim gradovima je trenutno PAKLENO!, Foto: Tanjug / Dimitrije Nikolić

AU!

SRBIJA DANAS GORI! U ovim gradovima je trenutno PAKLENO!

Najniža temperatura izmerena na Kopaoniku

Objavljeno: 15:47h

U Srbiji je danas počeo najtopliji deo leta, a meteorolozi najavljuju da će temperature u najvećem delu zemlje iznositi između 35 i 38 stepeni, osim na severozapadu zemlje gde se očekuje prijatnije vreme sa temperaturom od 32 stepena Celzijusovih.

O ozbiljnosti situacije svedoči i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na visoke temperature koje će biti na snazi do sutra.

Da je pred nama najtopliji dan u 2019. godini najavio je i podatak da je već oko 11 časova, prema merenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperatura u prestonici iznosila 34 stepena! Očekuje se da će u najtoplijem delu dana temperatura u Beogradu iznositi 37 stepeni, a sličnu sudbinu dele i ostali gradovi naše zemlje.

foto: Printscreen/RHMZ

Temperatura po gradovima izmerena u 13h

Naime, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, trenutno najtopliji srpski gradovi su Valjevo, Ćuprija i Beograd, gde je temperatura dostigla 36 stepeni. Iza njih se nalaze Novi Sad, Kikinda, Kragujevac i Vranje sa "skromnih" 35 stepeni. Temperatura za stepen niža zabeležena je u Zrenjaninu, Negotinu, Loznici, Kraljevu...

foto: Printscreen/RHMZ

Najniža temperatura izmerena na Kopaoniku

Znatno prijatnije vreme rezervisano je za Sjenicu, Zlatibor i Crni Vrh gde će se temperatura kretati do 30 odnosno 26 stepeni, ali i za Kopaonik gde je izmerena najniža temperatura u čitavoj zemlji, svega 24 stepena.

Još uvek nije oboren istorijski rekord

Svi temperaturni rekordi u Srbiji su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina ali visoke temperature su beležene i pre gotovo sto godina.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji, zabeležen je pre dve godine u Zaječaru, kada je u 15.00 casova izmereno 45 stepeni Celzijusa, prenosi RTS.

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni izmedu 16 i 17 časova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

- Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu bice izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Ćuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena - rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurdević sa Meteorološkog instituta.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

- Teško je prognozirati gde će biti najtopliji talas, ali to ne znači da ce se taj trend nastaviti i u buduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni - kaže Đurdević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.