SUKOB U VRHU SPC ZBOG EPISKOPA MAKSIMA: Ovakav RAT pismima od CRKVENIH POGLAVARA još nije VIĐEN (GALERIJA)
Napisaše se: Patrijarh Irinej i episkop Atanasije, Foto: Printscreen

korespodencija

SUKOB U VRHU SPC ZBOG EPISKOPA MAKSIMA: Ovakav RAT pismima od CRKVENIH POGLAVARA još nije VIĐEN (GALERIJA)

Ne shvatam otkud tolika mržnja tog našeg Sabrata prema svome mlađem Bratu te ga proganja!?

Objavljeno:

Objavljujemo prepisku umirovljenog episkopa Atansija (Jevtića) i patrijarha srpskog, koju je podstakla odluka Sinoda SPC da se sa Bogoslovskog fakulteta udalji episkop zapadnoamerički Maksim.

Povod je udaljavanje Episkopa Zapadnoameričkog Maksima sa Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta...

Prepiska umirovljenog ep. Atanasija (Jevtića) i patrijarha srpskog Irineja

Vaša Svetosti, oprostite i blagoslovite! Pišem Vam ovo pismo sa bolom u duši, a evo zašto. Doznao sam da je samozvani „Cenzor“ u našoj Patrijaršiji odlučio da se Episkop Zapadnoamerički G. MAKSIM, Profesor našeg Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta, udalji sa Fakulteta (na kojem sam i ja kao „profesor emeritus“ član Saveta, a da o tome nisam ni pitan ni obavešten!).

Ne shvatam otkud tolika mržnja tog našeg Sabrata prema svome mlađem Bratu te ga proganja!? (Znam, nažalost, da, proganja i izvesne čestite Sveštenike u svojoj Eparhiji, slično kao što rade, nažalost, i još neki Arhijereji u svojim Eparhijama, pa mi se proganjani pismeno obraćaju s molbom „da pomognem“).

U svoje vreme je (pri proslavi u Nišu Svetog Konstantina) napao našu siromašnu Episkopiju Hercegovačku da „tamo ima biznisa“ (!?!), pa sam mu odgovorio da je nama bilo porušeno od ustaša 35 Crkvi, Saborni Hram u Mostaru i 2 Manastira, i sve smo ih, Bogu hvala, obnovili, i još nekoliko novih Hramova podigli, a on ne pita otkuda nam za to sredstva? (Uglavnom su od vinogradâ iz Popovog Polja, i od prilogâ dobrih ljudi). Slično je, mada opet neobjašnjivo zašto, širio famu kako smo ga, navodno, mi „Neslednici Sv. Oca Justina“, istisnuli „iz nasleđa“ (i pretio nam je čak „sudom“), pa je opsedao nedužnog Episkopa Valjevskog G. Milutina (kao što i neke mlađe Episkope potstiče i davi „ko zmija žabu“ da pišu paškvile protiv mene!?!). Nadam se da je na kraju shvatio da je to njegova umišljena zla ideja (radilo se samo o tome da je Sveti Ava, posle nekoliko meseci, dopunio i opet potpisao svoj Testament, u kome brat Irinej kao naslednik nije „istisnut“, nego je Sveti Starac samo dodatno pojasnio svoju poslednju želju, u smislu da možemo ponešto od Njegovog nasleđa i da zadržimo u Manastiru Ćelijama, da bi i Sestre mogle imati neke koristi od prihoda izdanja Njegovih delâ.

Vaša Svetosti, uveren sam (a to mi i drugi ljudi kažu) da ovakvo ponašanje samozvanog „stalnog Portparola“, i samonametanog Cenzora u Sv. Sinodu, pada na Vaš obraz! (npr. ja ne mogu ništa da objavim u „Pravoslavlju“, jer je on tamo sve i sva! – kao i to da, i pored svojevremene Saborske odluke da budem pozivan u Sveti Sabor, on je taj zbog koga me ne pozivate! A može da, pod njegovim uticajem, bude – protivno Saborsko­kanonskom predanju Pravoslavlja kroz vekove – uvođen u Sv. Sabor notorni izdajnik Svetog Kosova AV – nesrećni Predsednik njime unesrećene Srbije tako se raspolućeno potpisuje: pola ćirilicom, pola latinicom! – a ne može slomljenog vrata grešni Atanasije da prisustvuje Svetom Saboru!).

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Molim Vas, zato, povucite tu odluku o Ep. Maksimu (jer je Savet Profesorâ neće prihvatiti), jer PBFakultet nije srednjoškolska ustanova, nego podleže univerzitetskim uzusima i običajima, te se brukamo pred domaćom i stranom akademskom javnošću. Ponavljam, kao što sam Vam već pisao, reči Gospoda u Jevanđelju: „Kad se ovako čini sa sirovim drvetom, šta li će biti sa suhim“ (Lk. 23,31)?

Na Praznik Svetih 12 Apostolâ, 2019, manastir Tvrdoš Nedostojni +Ep. Atanasije, Svetosavska Hercegovina

Odgovor patrijarha Irineja umirovljenom ep. Atanasiju, novo pismo umirovljenog ep. Atanasija patrijarhu Irineju i Novi odgovor patrijarha Irineja umirovljenom ep. Atanasiju možete pročitati u GALERIJI.

1 / 5 Foto: Printscreen

BONUS VIDEO:

Na raskrsnici Takovske ulice i Ilije Garašanina svi vozači prave prekršaj, a ujedno i kolaps u tom delu grada!

(Espreso.co.rs/Stanje stvari)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.