UŽASNA BOLEST ŠIRI SE BEOGRADOM: Prenose je KOMARCI, može biti SMRTONOSNA, a ugroženi su OVI DELOVI GRADA!
UŽASNA BOLEST ŠIRI SE BEOGRADOM: Prenose je KOMARCI, može biti SMRTONOSNA, a ugroženi su OVI DELOVI GRADA!, Foto: Profimedia, Ilustracija

obratite pažnju

UŽASNA BOLEST ŠIRI SE BEOGRADOM: Prenose je KOMARCI, može biti SMRTONOSNA, a ugroženi su OVI DELOVI GRADA!

Čak trećina pasa oboli od zaraze srčanog crva, koja nažalost može biti smrtonosna za mnoge pse

Objavljeno: 17:02h
Sara Belobrković

Ovog leta Srbiju, a posebno Beograd, preplavila je bolest srčanog crva, ovu bolest prenose komarci, a veterinari upozoravaju da ona može preći čak i na ljude.

Građani se ove godine bore sa komarcima još od aprila meseca, sada, kada je njihov broj malo smanjen, pažnju je privukla nova zaraza. Takođe, visoke temperature, kao i masovna pojava komaraca, ali i nemarnost lokalnih samouprava, koje ne posvećuju dovoljno pažnje uništavanje istih, učinili su to da veterinari imaju pune ruke posla.

Reč je o tome da čak trećina pasa oboli od zaraze srčanog crva, a koja nažalost može biti smrtonosna za mnoge pse. Ipak, najviše su na udaru psi koji nemaju vlasnike.

Naša redakcija kontaktirala je lokalne veterinarse službe, ne bi li saznala šta je zapravo bolest srčanog crva, kako se dobija, koji su simptomi, i naravno, kako je sprečiti. Saznali smo da od ove bolesti ne oboljevaju samo psi, već i mačke i ostali sisari, pa je zato većina ljubimaca ugrožena.

-Srčani crv (dirofilarioza) - parazitsko, ozbiljno i potencijalno smrtonosno oboljenje pasa, mačaka i ostalih sisara koje uzrokuje valjkasti crv-nematoda (dirofilaria immitis) sve je prisutnija kod nas, rekao je za naš postal dr veterinar Vukoje Vuk.

Potvrđeno nam je ono što smo mislili, tj. da ovu bolest prenosi zaraženi komarac, takođe ona prvo napada pluća, a tek u kasnijem stadijumu može da se proširi na srce:

-Ova bolest se razvija kad ljubimca ubode zaraženi komarac i prenese mu larveni oblik parazita. Iako naziv bolesti implicira srce kao mesto gde se ovi paraziti nalaze, ovo je u stvari oboljenje pluća (odrasli paraziti naseljavaju arterije pluća), a kardiološke posledice (uključujući i mogući nalaz parazita u srcu), razvijaju se tek u poodmaklom stadijumu bolesti, rekao nam je veterinar.

Kako saznajemo najviše su ugroženi kućni ljubimci koji sa svojim vlasnicima žive u neposrednoj blizini reka, posebno oni koji se nalaze na levoj obali Dunava. Ovča, Borča i Kotež su najviše zahvaćene ovim virusom.

Kako od lokalnih veterinara saznajemo, ova bolest prisutna je tokom cele godine, mada je u jesenjem i zimskom periodu broj zaraženih ljubimaca mali, gotovo jednak nuli. Tokom leta ovo stanje se znatno poveća, pa nedeljno najmanje 10 ljubimaca bude prijavljeno kao zaraženo!

Da bi se bolest sprečila obavezno je da svoje ljubimce vodite na redovne preglede kod veterinara, gde se pored analize krvi radi i snimanje pluća ne bi li se utvrdilo do kog se nivoa boest razvila, potom se određuje dalja terapija. Najčešći pokazatelji ove bolesti su kašalj, umor, oslabljenje kondicije, te ako primetite kod svog psa ove simptome, obavezno se što pre javite veterinaru, jer u slučaju da se bolest proširi na srce, uglavnom bude kasno da se ljubimac spase:

- Pas koji je nosilac može živeti dosta dugo, po nekoliko meseci pa i godina, a da se ne primeti da nešto nije sasvim u redu. Prvi primetni znak se javlja u vidu kašlja, umora, oslabljene kondicije, neretko i uvečanog stomaka. Ljubimci se veoma brzo zamaraju u aktivnostima koje su im ranije bile normalne i svakodnevne. Moja preporuka svim vlasnicima je da savesno štite svoje ljubimce, preparatima po želji i novčanim mogućnostima tokom celog perioda „sezone komaraca“. Veliki je izbor proizvoda koji su na raspolaganju: ogrlice, spot on preparati, tablete i slično - potvrdio nam je veterinar.

Kao i za svaku bolest, pa tako i za ovu pravo rešenje je prevencija. Zato se apeluje na građane da na vreme povedu računa o svojim ljubimcima, te da im obezbede pravu negu. Jer bolest je smrtonosna ako se otkrije kasno ili ako je pas već star. Otkrivanjem bolesti na vreme, lečenje traje oko šest meseci, a pas prima terapiju na svakih 15 dana dok se parazit ne ubije.

Ova bolest može preći čak i na ljude, ali je u tom slučaju malo slabija nego kod životinja. Kod ljudi, crv ne dolazi do srca, odnosno ne može do tog stepena da se razvije u našem organizmu. Najčešće se začauri kao larva, a nekada završi i u našim plućima, što pravi komplikacije pri otkrivanju karcinoma pluća pri pregledu rendgen snimaka.

Ipak, ovde je najveći problem masovna pojava komaraca, pa ako se isti što pre ne suzbiju, preti nam pomor najdražih kućnih ljubimaca.

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.