NOVE CENE PUTARINA POČETKOM AVGUSTA: Vozači su DOBRO PROŠLI, mogle su da budu JOŠ SKUPLJE
Naplatna rampa, Foto: Dragana Udovičić

Poskupljenje

NOVE CENE PUTARINA POČETKOM AVGUSTA: Vozači su DOBRO PROŠLI, mogle su da budu JOŠ SKUPLJE

Za one koji svaki dan voze autoputem, to su veliki izdaci.

Objavljeno:
  • 15

Skupština Srbije nedavno je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak očekuje da će novi cenovnik stupiti na snagu u prvim danima avgusta.

On očekuje da će vlada u četvrtak usvojiti povećanje cene putarine što bi zatim, u petak, trebalo da bude objavljeno u Službenom glasniku. Osam dana od tog trenutka zakon stupa na snagu, što je 2. ili 3. avgust, rekao je Drobnjak.

"Putevi Srbije" su Ministarstvu predložili povećanje putarine od 15 odsto, ali je na Vladi usvojeno 12. Drobnjak ističe da je poskupljenje putarina predloženo, jer finansijski to preduzeće "ne stoji kako treba", a potrebna su sredstva za održavanje puteva.

"Putarina kod nas je najjeftinija na Balkanu, i u poređenju sa putarinama u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji", rekao je Drobnjak.

Na konstataciju da u Sloveniji treba da se plati 15 evra kako bi se celu nedelju koristio autoput, koliko košta i put od Beograda do Niša i nazad, Drobnjak odgovara da je sistem u Srbiji pravedniji."Kod njih je 15 evra i kada pređete 240 kilometara i kada pređete osam kilometara. Za učesnike u saobraćaju najkorektnije je da plate onoliko kilometara koliko pređu. Niko neće da kupi vinjetu koja traje sedam dana, kao da nema druga posla nego da se vozi po autoputevima", rekao je Drobnjak.

Za one koji svaki dan voze autoputem, to su veliki izdaci. Drobnjak kaže da su to "poslovni ljudi".

"Putuju poslovni ljudi, malo je onih koji nisu poslovni ljudi, a idu autoputem. Oni idu autoputem kada idu na more. Sa tim povećanjem to je 900 dinara, što je 7,5 evra što je mala cena. Recimo, od Zagreba do naše granice je 280 kilometara i ta cena je leti 19 evra, a kod nas za 240 kilometara samo 7,5 evra", pravda Drobnjak cenu putarine.

Zbog radova na putevima proteklog vikenda stvorile su se kolone na tri deonice. Drobnjak objašnjava da je sezona radova od aprila do novembra, ali i da će do petka biti završeni. Novi radovi počeće posle 20. avgusta, zbog gužvi.

Bilo je i gužvi oko naplatnih rampi Nais i Doljevac. "Za godinu dana te rampe će biti sklonjene i neće biti ni rampi ni problema. Kada se krene od Beograda, zaustavljaće se samo u Preševu i Dimitrovgradu, gde su čelne rampe", naveo je Drobnjak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media