ISPOVEST BEOGRAĐANKE KOJA JE PREŽIVELA VIRUS ZAPADNOG NILA: Uplašila sam se i mislila sam da je kraj!
Komarci šire virus Zapadnog Nila, Foto: Pixabay

potresno

ISPOVEST BEOGRAĐANKE KOJA JE PREŽIVELA VIRUS ZAPADNOG NILA: Uplašila sam se i mislila sam da je kraj!

Ovaj virus leči se podizanjem imuniteta i spuštanjem temperature

Objavljeno:

Četrdesetdvogodišnja Natalija J. ekskluzivno otkriva za jedan beogradski medij kako je uspela da preživi virus Zapadnog Nila, ali i kako je on uticao na njenu psihu.

Natalija je virus Zapadnog Nila dobila prošle godine u septembru, a za to ponajviše krivi do tada već oslabljeni imunitet.

- Prethodno sam dobila neuralgiju, upalu nerava zbog klime na poslu zbog koje sam pila blokade, koje su mi pomogle za kičmu, ali je poznato da obaraju imuni sistem.

Krajem avgusta je otišla na bazen na jednu planinu blizu Beograda gde je primetila dva neobična uboda koja su okolo bila veoma crvena što nije bilo tipično za komarce, pa je to pripisala pauku.

- Posle nekoliko dana sam dobila temperaturu koja je sve vreme išla maksimalno do 38,5. Ono što je bilo karakteristično jeste ludački jaka glavobolja do te mere da nisam mogla glavu da podignem, dakle opšte stanje organizma u totalnom minusu, rekla je Natalija i dodala da se sve vreme osećala iscrpljeno i malaksalo, a svaki njen pokret pratila je i vrtoglavica.

Ubrzo je izgubila želju za apetitom što je bio alarm da se javi lekaru. Otišla je kod privatnika jer nije imala snage ni da stoji.

- Bila sam kod interniste, uradila mi je krvnu sliku koja nije ništa posebno pokazala. Dali su mi infuziju jer nisam jela ništa tri, četiri dana.

Na kratko joj je bilo bolje iako je glavobolja trajala sve vreme. Međutim, temperatura se ubrzo vratila.

- Više nisam mogla da izdržim. Znali smo da moram kod infektologa do kojeg me je muž nosio jer nisam mogla da hodam. Doktorka me je pregledala i uzela detaljnu anamnezu. Rekla mi je da 99 odsto imam groznicu Zapadnog Nila i da nema terapije koja će mi pomoći.

Groznica Zapadnog Nila se, baš kao i svaki drugi virus leči podizanjem imuniteta i spuštanjem temperature.

- Jela sam na silu, pila za imunitet sok od aronije, ceđenje sokove, jednostavno bustovala imunitet. To je trajalo nekih desetak dana do dve nedelje. Međutim, ja sam i posle kada mi je prošla temperatura bila jako malaksala, nastavlja.

Posle dve nedelje se ponovo javila temperatura, ali daleko manje koja se tokom naredna dva meseca vraćala još nekoliko puta.

- Virus Zapadnog Nila mi je jako uticao na psihu. Užasno sam se uplašila. Odjednom se nađeš u paklu i misliš da je došao kraj. Užasni trenuci kada sam počela da preispitujem čitav život.

Srećom, njoj su se tek posle dva meseca sve vrednosti u krvi vratile u normalu, a s obzirom na to da je preležala ovaj virus stvorila je i određena antitela zbog kojih je ubuduće rezistentna.

- Sada se ne plašim komaraca, ali tada sam imala smrtni strah. Ne za sebe, već za svoju decu i okruženje znajući kakav sam ja pakao prošla. Jedina sreća u nesreći je što nisam bila hospitalizovana, a posle sam mesecima išla na akupunkturu da se oporavim, zaključila je Natalija u razgovoru za jedan beogradski medij.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.