RHMZ JE UPRAVO IZDAO NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE DO SADA! Srbija neka se spremi na VELIKU OLUJU! EVO ŠTA NAS ČEKA
Vrućina / Ilustracija, Foto: Ilustracija, Thinkstock

VREMENSKA PROGNOZA

RHMZ JE UPRAVO IZDAO NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE DO SADA! Srbija neka se spremi na VELIKU OLUJU! EVO ŠTA NAS ČEKA

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je novo upozorenje prema kome će Srbiju večeras opet pogoditi olujno nevreme sa gradom i 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru

Objavljeno:

"Pre podne u Vojvodini, posle podne, večeras i u toku noći i u ostalim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda. Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vetar", navodi se u upozorenju RHMZ, dok je u značajnom delu zemlje na snazi crveni meteoalarm, prenose beogradski mediji.

Tokom dana u čitavoj Srbiji smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, dok nas u popodnevnim i večernjim časovima ponovo očekuje nevreme praćeno grmljavinom i jakim pljuskovima. Očekuje se da će za veoma kratki period pasti od 20 do 40 litara kiše, što je više nego za vreme nevremena koje je u četvrtak pogodilo Beograd, kada je palo neverovatnih 33 litara kiše za svega sat vremena!

foto: Printscreen/RHMZ

Olujna kiša tokom prethodnih nekoliko dana napravila je mnogo štete u većini gradova u Srbiji. Samo tokom sinoćnjeg nevremena vetar je čupao drveće, gromovi su obasjali čitavo nebo, a mnogi stanovnici su se žalili da su im usevi uništeni. Nevreme nam dolazi iz BiH i Hrvatske, a u našim krajevima zadržaće se sve do utorka, 25. juna.

Srbija u crvenom

Tokom današnjeg dana u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Beogradu biće na snazi najveći stepen upozorenja, crveni meteoalarm.

To znači da se vreme karakteriše kao veoma opasno, te da se očekuju padavine više od 30 litara, praćene grmljavinom.

U Istočnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, dok Jugozapadna Srbija i Kosovo i Metohija ne treba da budu u strahu od jakog nevremena, s obzirom da će kod njih biti žuti meteolaram, odnosno može i ne mora biti pojave malo jače kiše.

foto: Printscreen/RHMZ

UV indeksi visoki

Zanimljivo je da i pored nevremena koje nas očekuje tokom večernjih sati, UV zračenje tokom dana biće umereno do visoko. Dok će se u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi ideks biti umeren i kretaće se u intervalu od 4 do 5, u Beogradu i Banatskim Karlovcima iznosiće 6, što spada u visok indeks.

Na Zlatiboru i Kopaoniku on će iznositi čak vrlo visokih 8.

Prognoza za naredne dana

U ponedeljak i utorak promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom. U sredu na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima promenljivo oblačno s retkom pojavom pljuskova s grmljavinom.

Zatim do kraja perioda suvo i uglavnom pretežno sunčano, samo se u petak očekuje prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

BONUS VIDEO:

JAŠI, VRTI, TRAS...! Šokiraćete se kada vidite šta rade đaci kada nema nastavnika u učionici! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.