SLIKA NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA KRIJE VELIKU TAJNU: Sada mogu da je vide SVI, i to u centru Beograda! (FOTO)
Slika Parsifal od Paje Jovanović, Foto: Espreso

DUGO ČUVANA TAJNA

SLIKA NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA KRIJE VELIKU TAJNU: Sada mogu da je vide SVI, i to u centru Beograda! (FOTO)

Činjenica da postoje dve varijante nije čudna jer je Paja Jovanović imao običaj da ponavlja svoje radove

Objavljeno:

Slika "Parsifal" velikog srpskog slikara Paje Jovanovića pre par dana prikazana je javnosti u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Slika predstavlja Parsifala jednog od najznačajnijih evropskih mitova, koji kroz dela Ešenbaha, a kasnije Vagnera i mnogih drugih, i danas opčinjava svojom poetskom snagom i mistično-melanholičnom vizijom sveta.

1 / 3 Foto: Espreso

Takođe, nepobitno je potvrđeno da je reč o originalu koji je nastao tokom dvadesetih godina prošlog veka, pri čemu je bitno reći da je poznato da je 1902. Jovanović uradio jedno ulje na platnu na temu Parsifala, poznatije kod nas pod nazivom „Vitez u vilinom kolu”, i da je dve godine nakon toga štampana po njoj i hromolitografija, ona se nalazi u njegovom legatu u Muzeju grada Beograda.

Prva verzija slike nakon izlaganja te iste godine ostala je u Beču, u privatnom vlasništvu, nama ovde nepoznatom, i od tada nije izlazila pred oči javnosti, a Parsifal je druga verzija istog motiva, urađena nekih petnaestak godina kasnije, slobodnija i lepršavija. Potezi četkom su maestralni, i opet je reč o ulju na platnu.

Činjenica da postoje dve varijante nije čudna jer je Paja Jovanović imao običaj da ponavlja svoje radove, mada nikad dela nisu bila baš identična, mnoga je radio po porudžbini.

U tom smislu slika koju će posetioci moći da vide bila je namenjena Hugu Vajnbergeru, ime je napisano na njenoj poleđini. Od kada su izašle dve monografije o Jovanoviću, prva 2010. i druga 2012, pojavilo se, u međuvremenu, nekoliko njegovih slika koje su evidentirane, ali nijedna sa ovom tematikom.

Orijentalne i žanr scene sa motivima Balkana ili portreti prepoznatljivi su kad je on u pitanju, dok ovo delo izlazi iz tog sadržaja i ulazi u domen estetike art-nuvoa i duha bečke secesije, na čijem je izvoru naš umetnik bio. Predstavljen je Parsifal, junak legende o Okruglom stolu kralja Artura i Svetom gralu, koji kroz dela Ešenbaha, a kasnije i mnogih drugih, i danas opčinjava svojom poetskom snagom. Sasvim sigurno naš je umetnik bio inspirisan i svojim savremenicima koji su rado uzimali određene teme iz anglo-saksonske ili germanske mitologije.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.