USVOJEN JE ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Šetaće u civilu, kažnjavaće NA MESTU, S NJIMA NEĆETE SMETI DA SE SVAĐATE!
Šetaće u civilu, kažnjavaće NA MESTU, Foto: Damir Dervišagić

AU!

USVOJEN JE ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Šetaće u civilu, kažnjavaće NA MESTU, S NJIMA NEĆETE SMETI DA SE SVAĐATE!

Komunalni milicionar nikada nije kročio u prigradske beogradske opštine

Objavljeno:

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog Zakona o komunalnoj miliciji i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je rekao, izmene zakona je predložio Grad Beograd kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena, nelegalnoj gradnji ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda.

- Baš kao što pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svakog našeg građanina i to čine odlično, tako komunalni milicioneri brinu o svakom, najsitnijem komunalnom problemu, kako bi građanke i građani bili zadovoljni. Zato i verujem da će promena imena ova službe u komunalna milicija jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima i dokazati da ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju - rekao je Vesić.

Komunalni milicionar nikada nije kročio u prigradske beogradske opštine.

- Imamo stalne zahteve građana iz mnogih delova grada, posebno iz prigradskih opština, za prisustvo komunalne milicije i sada ćemo moći na te zahteve pozitivno da odgovorimo - rekao je Vesić.

Beograd će po novom zakonu u samom gradu imati više stanica komunalne milicije dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima biće osnovana odeljenja komunalne milicije.

Jedna od novina koju donose izmene zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

- Radom u civilu omogućava se da se efikasnije uspostavi komunalni red, naročito u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima. U dosadašnjoj praksi rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionera na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, što je osnovni uslov da budu sankcionisani - dodao je zamenik gradonačelnika.

Stupanjem na snagu novog Zakona lice zatečeno u vršenju komunalnog prekršaja će biti dužno da postupi po usmenom naređenju komunalnog milicionera, a ne da ih oni koji bahato parkiraju, bespravno grade ili puštaju glasnu muziku, napadaju bez sankcija i rugaju se u lice građanima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.