NAKON STRAVIČNE NESREĆE U BUDIMPEŠTI: Ukoliko se nađete u LEDENOM DUNAVU, ove GREŠKE NE SMETE DA PRAVITE!
Dunav, ilustracija, Foto: AP

AKO ŽELITE DA PREŽIVITE

NAKON STRAVIČNE NESREĆE U BUDIMPEŠTI: Ukoliko se nađete u LEDENOM DUNAVU, ove GREŠKE NE SMETE DA PRAVITE!

Saveti za preživljavanje!

Objavljeno:

Nakon što se u sredu uveče na Dunavu u Budimpešti desila stravična neseća o kojoj je pričao ceo svet, stigla su i važna upozorenja za sve one koji eventualno mogu da se nađu u sličnoj situaciji.

Naime, u pitanju je najstrašnija nesreća u poslednjih 40 godina u ovom delu reke, a sudarili su se kruzer "Viking sigin" i manji turistički brod "Sirena".

foto: Printscreen Youtube

Kruzer Viking Sigyn u vlasništvu je američke kompanije Viking Cruises. Prema podacima na službenim internet stranicama, ima 95 spoljnih kabina, restoran, biblioteku, vidikovac...Putnicima se nudi i usluga pranja odeće, besplatni internet, filmovi na zahtev...

Kruzer je dugačak 135 metara, a širok 12 metara. Može ići do 28 kilometara na sat.

U nesreći je poginulo najmanje sedmoro turista iz Južne Koreje, dok se 21 osoba vodi kao nestala. Dok se i dalje traga za nestalima, a potraga se proširila i na Srbiju, stručnjaci otkrivaju kako preživeti ovu noćnu moru i šta uraditi kada upadnete u hladnu reku, čiji je nivo vode značajno porastao usled obilnih padavina.

Naime, iako je okruženje u Dunavu u Budimpešti mračno, plaže su dobro osvetljene, temperatura vode je 14-15 stepeni Celzijusovih, a struja je veoma jaka, 11-12 km/h.

Polgar Peter iz Mađarske, šef škole za preživljavanje, kaže da u slučaju kada dođe do sudara i potonuća broda, morate se skloniti sa mesta nesreće što je brže moguće jer brod koji tone može da vas poklopi.

foto: Printscreen Youtube

Kako prenosi portal mađarski portal 24.hu, u ovom slučaju, panika je apsolutno prirodna i ona traje otprilike jedan minut, pre nego što osoba postane svesna i pokušava da razmišlja logično.

- Važno je da budemo na površini, a možda postoje i užad u vodi koja drže klinove i stupove, a za koja možemo da se uhvatimo. Kada upadnete u vodu, odeća može da vam pomogne jer odlaže i prigušuje toplotni šok uzrokovan hladnom vodom, ali nedostatak je u tome što je površina odeće sve veća i veća, što vam ometa kretanje - rekao je on.

Prilikom poplava, kada nivo reke poraste, u vodi često ima stabala drveća i slično, kaže on, i dodaje da tada treba da se uhvatite za taj predmet i nastavite da se krećete prema obali. Isto važi i ako vidite obruč ili kanap, a možete da ga uhvatite - nikako ga ne ispuštajte i stalno signalizirajte svoju poziciju dozivajući u pomoć.

- Čak i ako ste samo dva ili tri metra udaljeni od obale, jak zaokret vas može odvesti u drugu opasnu situaciju, čak i usred reke. Dakle, treba čekati spasilačke jedinice - istakao je on i dodao da u vodi problem predstavljaju i drugi brodovi koji plove ili su usidreni sa strane.

Jedna od glavnih opasnosti u vodi jeste hladnoća. U Dunavu ima oko 14-15 stepeni, udovi se prvo ohlade, a nakon otprilike jednog minuta, počinju mišićni grčevi, usled gubitak toplote. To zavisi od opšteg zdravstvenog stanja, trenutnog unosa kalorija, relaksacije, fitnesa i mnogih drugih faktora.

Kako objašnjava, stvari mogu vrlo brzo da postanu jako opasne.

U takvoj vodi na ovoj temperaturi, to može biti veliki problem nakon 10-20 minuta - zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.