TRANSRODNOST SE SKIDA SA LISTE MENTALNIH BOLESTI! Od sada će se OVAKO VODITI! MNOGIMA SE NEĆE DOPASTI
Prajd, Foto: Espreso

PROMENE

TRANSRODNOST SE SKIDA SA LISTE MENTALNIH BOLESTI! Od sada će se OVAKO VODITI! MNOGIMA SE NEĆE DOPASTI

Umesto toga, ističe se da nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost umesto kao oboljenje, vidi kao stanje

Objavljeno:

Kancelarija stalnog koordinatora UN u Srbiji saopštila je da se u okviru ovonedeljne Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, transrodnost uklanja sa liste mentalnih oboljenja, čime se izvršava depatologizacija.

Umesto toga, ističe se da nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost umesto kao oboljenje, vidi kao stanje.

- Na ovaj način, na međunarodnom nivou se vrši prvi korak ka depatologizaciji transrodnosti, a sve države članice, uključujući i Srbiju, počeće od 2022. da izveštavaju o primeni nove klasifikacije, što ostavlja dovoljno vremena za nacionalnu implementaciju ovog dokumenta, kao i za izvršavanje svih neophodnih promena na nacionalnim nivoima - kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, patologizacija je duboko ukorenjena u svim sferama društvenog života transrodnih osoba, počev od pravnog statusa, preko pristupa zdravstvenoj zaštiti, mogućnosti zapošljavanja, ali i svakodnevnog tretmana kako od opšte populacije tako i od najbližih članova porodice.

- Zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava, a diskriminacija u značajnoj meri utiče negativno na zdravlje. Definisanje transrodnosti u novoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB) na ovaj način omogući će pristup transrodnih osoba zdravstvenoj zaštiti u skladu s polom koji oni doživljavaju kao svoj - izjavio je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Kako je istakao, to je naročito važno kada se sagledaju podaci po kojima seksualne manjine u evropskim zemljama imaju značajno lošije fizičko i mentalno zdravlje.

- Smrtnost transrodnih osoba je tri puta veća, a transrodne žene su i deset puta sklonije pokušaju samoubistva - dodao je Ivanuša.

BONUS VIDEO:

DA LI JE OVO MOGUĆE? Imala je lice deformisano od debljine, a onda je nastupila neverovatna promena! Evo šta se tačno dogodilo! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.