I DUNJA MIJATOVIĆ JE PROTIV: Tijanin zakon nije u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima
Dunja Mijatović, Foto: Marina Lopičić

Komesarka za ljudska prava

I DUNJA MIJATOVIĆ JE PROTIV: Tijanin zakon nije u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima

Vlasti Srbije treba da obezbede punu usklađenost svih budućih pravnih inicijativa

Objavljeno:

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović upozorila je da nacrt "Tijaninog zakona" koji je podnet Skupštini Srbije nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima jer ne ostavlja mogućnost revizije presude osuđenika na doživotnu robiju.

Mijatović u pismu ministarki pravde Neli Kuburović podseća da je Srbija potpisnica obavezujuće Konvencije o ljudskim pravima i dodala u zakona mora da bude ostavljena mogućnost oslobađanja zatvorenika osuđenih na doživotne kazne i revizije presude.

"Konvencija ne zabranjuje uvođenje doživotne kazne za naročito teške zločine kao što je ubistvo", navela je Mijatović i dodala da ova dva uslova moraju da budu ispunjena da bi zakon bio u skladu sa Konvencijom.

Prema sadašnjem nacrtu zakona, jedini način da se kazna smanji je predsedničko pomilovanje, dodala je ona i izrazila zabrinutost da zakoni Srbije ne garantuju takvu mogućnost.

"Da bi kazne doživnog zatvora bila u skladu sa Članom 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je za Srbiju obavezujuća, mora da postoji mogućnost njenog smanjivanja, odnosno mora da postoji mogućnost oslobađanja zatvorenika i mogućnost revizije presude", napisala je Mijatović u pismu.

Ona je izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti Srbije da ne organizuju javnu debatu o nacrtu zakona, pozivajući ih da to ipak urade.

"Vlasti Srbije treba da obezbede punu usklađenost svih budućih pravnih inicijativa ove vrste sa pravnim tekovinama Evropskog suda za ljudska prava", navela je komesarka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rs.n1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.