SVI SU DANAS PODRŽALI ĐURU PEKARA IZ BORČE: Išli smo i mi, a posle smo POTRAŽILI NJEGOVOG BRATA FLORIMA!
Foto: Espreso.co.rs, Printscreen/Facebook

frka u borči

SVI SU DANAS PODRŽALI ĐURU PEKARA IZ BORČE: Išli smo i mi, a posle smo POTRAŽILI NJEGOVOG BRATA FLORIMA!

Zbog fotografije na kojoj brat vlasnika pekare "Roma" pokazuje znak dvoglavog orla, građani Borče su se podelili u dva tabora - na one koji podržavaju ovu albansku porodicu i na one koji smatraju da su pokazali nepoštovanje prema Srbima

Objavljeno: 13:58h

Pre sedam dana neki Borčani su ustali protiv svog suseda Albanca, vlasnika pekare "Roma" Mon Gjuraja, koga zovu Đura, zbog fotografije stare dve godine objavljene na društvenim mrežama, a na kojoj njegov brat Florim, koji takođe radi u pomenutoj pekari, usred Beograda širi prste preko grudi u znak orla, simbola takozvane Velike Albanije.

Oni su protestvovali ispred pekare 27. aprila, i poručili da su vlasnici pekare pokazali nepoštovanje. Okupljeni su tada pevali "Oj Kosovo Kosovo", a na automobil vlasnika lokala stavili pečenu glavu svinje.Više o tome pročitajte OVDE.

Gjuraj je tada za medije izjavio da sa pomenutim incidentom nije bio upoznat, te da se od istog ograđuje.

- Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem - rekao je on i dodao:

- Kad sam saznao da je to moj brat objavio, ja sam mu sutradan dao njegovu platu što je zaradio i rekao sam mu - izvoli tvoje pare, izvoli idi dalje, kako si došao, meni ne trebaš više. Jesi mi brat, ali dole (na Kosovu i Metohiji), ovde (u Srbiji) više nisi.

Ipak, od incidenta strasti se ne stišavaju, a Gjuraj iliti Đura je danas od 10.00 do 14.00 časova delio besplatno pecivo svim Borčancima, ali, kako je rekao, i drugim Beograđanima koji su najavili da će doći da mu pruže podršku.

Ekipa Espresa bila je danas u Borči u Ulici bratstva i jedinstva, a šta smo tamo zabeležili pročitajte OVDE.

Od prvog incidenta kada je Đura javno rekao da se ograđuje od svog brata, u javnosti se pojavljivao samo on, kao vlasnik pekare. Međutim, njegov brat Florim, koji se nalazi na spornoj fotografiji, nije se oglašavao.

S obzirom da Mon Gjuraj u Borči u svom posedu ima još jednu pekaru, a u kojoj radi i Florim, naša ekipa je istu posetila. Cilj je bio da porazgovarmo sa Florimom i od njega lično čujemo da li se kaje zbog svog postupka, kao i da li je spreman da se izvini svojim sugrađanima, kao što je to uradio njegov brat.

Kada smo došli, ljubazne radnice su nam rekle da je Florim u nabavci i da će se ubrzo vratiti. Takođe, nagalsile su nam da ne zna najbolje da priča srpski jezik, kao i da verovatno neće želeti da razgovara sa nama.

Tako je i bilo. Florim nije želeo da izađe iz pekare, ni da nam se obrati, a Đuru je zvao da pritekne u pomoć. Gospodin Mon Guraj, iako ljubazan samo nekolko sati ranije, sada se nije tako ponašao. Najpre je rekao da Florim ne zna sprski, i da ne može da razgovara sa nama, a zatim da je on zapravo u petak otišao na Kosovo.

Ipak, to je bila laž, s obzirom da smo Florima videli kako ulazi u pekaru na zadnji ulaz. Đura je ubrzo otišao do zadnjih vrata lokala i rekao svom bratu da ne izlazi. Kada smo ga upitali zbog čega Florim ne želi da razgovara sa novinarima i objasni svoj postupak, Đura je neprestano ponavljao da Florim nije tu, već da je to njegov treći brat. Takođe, rekao nam je da on priča u ime sve svoje braće, te da sve što želimo pitamo njega.

S obzirom da se Florima javno odrekao, i rekao da mu u Srbiji on više nije brat, nije znao da odgovri na pitanje, zašto ne dozvoljava nijednoj od braće da izađu iz lokala i razovaraju sa predstavnicima medija.

- Sve što vas zanima pitajte mene. Nema on šta da priča. Ja sam sve rekao, ja sam vlasnik. Zvaću svog advokata, pa pričajte sa njim - bio je drzak Guraj.

Nekoliko ternutaka kasnije otišao je do svog automobila i doneo tri lične karte. Svoju i svoje braće. Kada smo mu rekli da mi nismo pripadnici MUP, već novinari i da nam nisu potrebne lične karte, već izjava, opet je rekao da se "za sve pita on", i da samo on može da govori.

Na našu konstataciju da smo Florima videli i da znamo da je u pekari, a ne na Kosovu i Metohiji, što su potvrdile i radnice, Đura je odmahivao glavom.

Neki građani Borče stali su na stranu ove albanske porodice, navodeći da je bitinije ko je kakav čovek, a ne koje je nacionalnosti. Čak i oni koji su mišljenja da je postupkom Florima iskazano nepoštovanje i provociranje Srba, takođe smatraju da je bitnije da li ej čovek human, ali navode da Đura nije onaj za koga se predstavlja.

- Često se buni kada neko parkira automobil pored pekare, iako je to javni parking, a ne njegovo. Takođe, Đurina žena hleb kupuje u supermarketu, a ne nosi ga iz svoje pekare. Misli da će potkupiti narod ako im jedan dan da besplato pecivo. Ovde su se sjatili političari, koji ga tobože podržavaju, ali ne razumeju ko je zapravo Đura. Što se brat nije izvinio? Zašto nije pokazao da mu je žao zbog gnusne provokacije? - pita se jedan Borčanin, koji dodaje da u pekari "Roma" više neće kupovati.

Još je napomenuo da je Đuraj do pojavljivanja sporne fotografije radio bez ikakvih problema, ali da je sada "dokazao da ne poštuje državu u kojoj živi".

Podsetimo, vlasnik pekare Mon Đuraj je rodom iz Prizrena. Od 2011. godine je u Borči, gde drži dve pekare.

BONUS VIDEO: KAŽU MI DA SAM ŠIPTAR I DA MORAM DA SE SELIM: Mon Gjuraj, pekar iz Borče otvorio dušu za Espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.