MODRI, IZUBIJANI I BEZ NOKTIJU DOLAZE KUĆI, ALI NE ODUSTAJU! Ovi dečaci su naš najveći PONOS jer su šampioni SRBIJE
Aleksa Balović (13) i Lazar Perišić (13), Foto: Privatna arhiva

bravo!

MODRI, IZUBIJANI I BEZ NOKTIJU DOLAZE KUĆI, ALI NE ODUSTAJU! Ovi dečaci su naš najveći PONOS jer su šampioni SRBIJE

Ništa ih neće sprečiti u nameri da se popnu na vrh, pa čak i nokti koji ponekad otpadaju zbog jezivih hladnoća na alpima

Objavljeno:
Jelena Čabović

Aleksa Balović (13) i Lazar Perišić (13) šampioni su u slalomu na domaćem terenu, a svoje uspehe beleže još od svoje pete godine.

Ovo nije samo prekrasan poklon za njih lično već i za Srbiju, a o ponosu njihovih roditelja i trenera može se zasebno govoriti.

Lazara i Alekse se nećemo setiti samo kada budu na vrhu sveta, već ih pretstavljamo sada u trenutku kada ispisuju istoriju u takmičenju u slalom disciplini.

Od kako su prohodali njih dvojica stali su na skije, obukli pancerice i krenuli da se spuštaju niz belu stazu na Kopaoniku, a do danas skije su njihov obavezan aksesoar.

Aleksa i Lazar na ski stazi
Aleksa i Lazar na ski stazi foto: Privatna arhiva

Da, to nije šala, a ovo je njihova priča.

Otac Alekse Balovića Obrad iz Raške kaže da je njegov sin stao na skije sa godinu i po dana, što ne čudi s obzirom na to da su u famiiliji, počevši od Obrada, preko braća i stričeva veoma uspešni u nordijskom skijanju, te se otuda rodila Aleksina ljubav prema skijanju.

Aleksino interesovanje za takmičenje u slalomu javilo se kada je imao pet godina, a to je podstaklo tadašnje uspavano rukovodstvo kluba "Rtanj" da se ponovo aktivira i otpočne sa radom nakon nekoliko godina. Onda se pojavio trener Dražen Delić, a profesionalne karijere dva školarca su mogle da počnu.

- Aleksa više ne broji medalje, mislim da ih ima blizu 100, a pehare i diplome samo skladištimo. Slalom je njegova ljubav, a u školi je vrlodobar. Zna da nam pomaže i kad beremo maline, nosi džakove krompira. Sve svemu, Aleksa je jedno dobro i vredno dete - kaže otac za Espreso i dodaje da je Aleksin cilj da postane svetski šampion u slalomu.

Obrad objašnjava da je Aleksi prva medalja donela svakako skok adrenalina, ali da su mu nakon toga sve medalje kao dobar dan. Ističe kako on slalom doživljava kao jedan surov sport kada su deca u pitanju.

Aleksa Balović
Aleksa Balović foto: Privatna arhiva

- Dešavalo se da dođe modar, izubijan sa otpalim noktima sa nožnih prstiju od hladnoće koja seče kosti. Mogu reći da ni pored svih muka koje su imali nikada nije rekao da više ne može - seća se otac Aleksinog boravka u Austriji i dodaje da ne traži od svog sina uspeh u sportu ni školi, već je mišljenja da dete treba da uradi ono što može, ali da je svakako potrebno imati obrazovanje.

Aleksa Balović odmara nakon treninga
Aleksa Balović odmara nakon treninga foto: Privatna arhiva

Aleksa i Lazar nisu rivali, već najbolji drugovi. Dele ih samo stotinke, a svaki njihov trening izgleda kao ozbiljan ultramaraton.

Sve muke nestanu kada prime medalje
Sve muke nestanu kada prime medalje foto: Privatna arhiva

Lazareva majka Zaga Perišić iz Ušća je takođe potvrdila priču o počecima, a ne razlikuju se mnogo. Isti cilj, isti klub, isti sport, isti rezultati, iste visine, isti razred, isti omiljeni predmet - geografija.

- Znao je kao mali da posle doručka u vrtiću traži od vaspitačlice da ga odvede do kluba po skije i pusti na ski stazu, što je ona radila bez problema -objašnjava majka.

Od kako su okićeni zlatom vršnjakinje ih saleću, a da li imaju isti ukus i kada je odabir simpatija u pitanju nisu želeli da nam otkriju.

Lazar Perišić
Lazar Perišić foto: Privatna arhiva

- Laki je još kao beba počeo da se navikava na hladnoću i sneg, a sve zahvaljujući ocu koji je ski trener, pa ga je i stavio na skije sa kojih ni danas ne silazi - kaže Zaga i napominje da bi Lazar pre odustao od škole nego od slaloma.

Kada krenu na put u neku evopsku zemlju kako bi odradili pripreme pred takmičenje, torbe se pakuju neverovatnom brzinom, a tada škola i ono što mama priča istog trenutka nestaju, a slalom postaje njegova glavna preokupacija.

Lazar Perišić selfi
Lazar Perišić selfi foto: Privatna arhiva

Drugari i nastavNici ga podržavaju, a umesto opravdanja u školu zna da odnese medalje.

- Nastavnik fizike kroz šalu zna da pita koliko si mi medalja doneo, nije te bilo na časovima neko vreme - priča ponosna majka Zaga i tvrdi dok je Draže biće i takmičenja.

Lazar i Aleksa sa drugom
Lazar i Aleksa sa drugom foto: Privatna arhiva

- Dok je trenera Draže i volje ove dece mi se ne sekiramo. Ako bi Draža odustao od njih, onda ne znam kako bismo podneli sve to - iskrena je Lakijeva majka koja prizanje da nokte koji otpadaju na hladnoći i modrice više ne gleda, jer kako kaže ne sme, a i to sve zaceli dok se ne vrati sa takmičenja.

Laki ima želju da nastavi sa obrazovanjem i da upiše sportsku gimnaziju, a kasnije i Fakultet za sport, jer to je, kaže majka Zaga, jedini logičan sled.

Teško da možemo reći ko je prvi, a ko drugi od njih dvojice kad su samo stotinke u pitanju.

Laki i Aleksa nisu sujetni i najbolji su drugari
Laki i Aleksa nisu sujetni i najbolji su drugari foto: Privatna arhiva

- Aleksa i Lazar su ove sezone bili i prvi i drugi i zaista nemaju konkurenciju u tom uzrastu. Njih dvojica su najbolja dva dečaka kada je 2005. godište u pitanju - kaže trener Dražen Delić koji je sa njima od njihove pete godine.

Inače, slalom trke su tradicionalno najkraće od ostalih skijaških disciplina i sastoje se od prolaska kroz uske krivine i kapije. Staza je tokom obe vožnje ista, dok se pozicije kapija menjaju. Plasman iz prve vožnje u drugu ostvaruje 30 najboljih skijaša, a do trijumfa dolazi takmičar sa najboljim zbirom vremena iz obe vožnje.

- Laki i Aleksa ponekad imaju bolja vremena na takmičenju od nekih starijih takmičara - napominje Draža i dodaje da se njih dvojica samo međusobno nadmeću, ali u onom drugarskom zdravom smislu, jer je razlika veoma mala.

Trener Draža nam je objasnio i da se dobar skijaš pravi do njihove 23.godine:

- Tek tada možete da podvučete crtu i kažete "ovo je bilo uspešno, nastavljamo dalje" ili ako ne, da se recimo, ograničite u nekim okvirima koje ste definisali već ranije - jasan je bio Delić koji kaže da Ski klub "Rtanj" ima za cilj da iznedri kvalitetne Regionalne skijaše.

Dražen Delić kome ovi dečaci duguju veliku zahvalnost potvrđuje još jednom da su Aleksa i Lazar najbolji, ali u Srbiji, a da dalje od regiona nisu uspešni iz više razloga.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Realnost našeg srpskog skijanaja jesu da mi u naredne dve godine preživimo kao ekipa, jer imamo problem, uslovno rečeno sa logistikom, ali i ogroman problem sa finansijama. Dolazimo iz male sredine i iz male skijaške zemlje, to je borba na dnevnim nivou. Sponzor kome dugujemo zahvalnost da uopšte postojimo su "Rtanj" d.o.o (Hotel) i "Orion telekom", a zahvaljujući Slobodanu Đinoviću i njegovom bratu Miletu i mom najblizem saradniku Darku Tadiću - objašnava za Espreso Dražen Delić koji je porilično realan u oslikavanu trenutne situacije u ovom egzotičnom sportu.

Uspeh ovih dečaka ga očito, drži na zemlji i dalje, pa zna da kaže da na osnovu njihovog sistema logistike i finasija nije realno da za sada očekuju svetski uspeh i objašnava šta je potrebno za uspeh i osvajanje zlatnih medalja na svetskom takmičenju u slalom disciplini.

Neki od Aleksinih i Lazarevih trofeja
Neki od Aleksinih i Lazarevih trofeja foto: Privatna arhiva

- Potrebno je da živite u alpskom regionu i da imate dobar skijaški centar i mnogo finansija. Mi moramo da putujemo 1.500 kilometara da bimo napravili jedan dobar trening. Skandinavci, Švajcarci i ostali imaju ogromne finansije. Ali, kada bi neko i nama dao takve finansije mi opet ne bismo nista učinili, jer mi nemamo u Srbiji dovoljno uhodan sisitem i logistiku kao i mesto gde će oni trenirati cele godine. Početna pozicija je jako bitna, a u startu definiše dalji uspeh.

Finansije koje, dobijaju kaže, ne dolaze kako bi trebalo, jer su ekonomske prilike nestabilne, a sponzori nisu u stanju da im obezbede stabilnu dinamiku, a zahvalni su i za ono što su do sada dobili, jer bez sponzora ne bi ni postojali.

- Sve ovo sto smo postigli u klubu i sa Aleksom i Lazarom je sa 40 odsto realizacije od onog što smo planirali - zaključuje trener šampiona Dražen Delić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.