ALARMANTNO! U srpskim igračkama TOKSIČNE MATERIJE opasne po ZDRAVLJE DECE! Ovi podaci su zabrinjavajući
Ftalati mogu izazvati negativne efekte po reprodukciju jer mogu dovesti do smanjenja plodnosti i spadaju u endokrine destruktore, Foto: Profimedia

šta je sa zakonom?

ALARMANTNO! U srpskim igračkama TOKSIČNE MATERIJE opasne po ZDRAVLJE DECE! Ovi podaci su zabrinjavajući

Ftalati su veoma opasni po zdravlje dece, ali i trudnica

Objavljeno:

Internetom kruži vest kako su se pojavile tosične materije u dečjim igračkama koje mogu biti veoma opasne po zdravlje deteta.

Naime, hemičari iz Alhema su u sedam do petnaest dečjih igračaka našli i do trista puta više od dozvoljene koncentarcije veoma toksičnih ftalata.

Jasminka Aranđelović iz Alhema je za N1 objasnila šta su ftalati i koliko su ta organska jedinjenja štetna po zdravlje dece, ali i trudnice.

Ftalati su jedna grupa organskih jedinjenja koja se namerno stavlja u plastiku da bi ta plastika bila mekana i savitljiva. Dakle, to je jedna grupa i prema propisima Evropske unije i po nacionalnim propisima postoji šest grupa jedinjenja koje su zabranjene u igračkama i u predmetima za negu dece".

Kako kaže, ftalati mogu izazvati negativne efekte po reprodukciju jer mogu dovesti do smanjenja plodnosti i spadaju u endokrine destruktore.

To su jedinjena koja su opasna po zdravlje ljudi jer izazivaju negativne efekte, a pre svega su to efekti koji se odnose na to da su toksični po reprodukciju jer utiču na smanjenje plodnosti i spadaju u grupu endokrinih destruktora, a to znači da remete rad hormonskog sistema. Kritična je faza ulaska tih hemikalija u organizam, i naročito je kritično doba detinjstva pogotovo za malu decu i opasno je za trudnice zato što utiče na razvoj ploda. Poslednja istraživanja pokazuju da ftalati usporavaju razvoj govora kod dece i utiču na to da devojčice ranije ulaze u pubertet", objašnjava Jasminka Aranđelović.

Budući da se pojavio podatak da je u sedam od petnaest dečjih igračaka pronađena ogromna koncentracija ftalata to govori da je u pitanju alarmantan podatak i velika količina nedozvoljenih jedinjenja od kojih su napravljene igračke.

Ovo je alarmantan podatak budući da je dozvoljena koncentracija ftalata 0,1 posto, dakle sedam od petnaest plastičnih igračaka je sadržavalo koncentaciju ftalata u rasponu od 0,5 do do 31 procenat. Dakle, govorimo o koncentacijama koje su trista puta veće od dozvoljene, a to su pre svega igračke koje su napravljene od te PVC plastike i te koncentarcije su izuzetno visoke jer postoji velika izloženost dece dok se igraju sa tim igračkama".

Osim igračka, rizični su i predmeti za negu dece poput flašica i cucli, a isto tako i igračke poput lutaka i konjića u kojima su pronađenje ogromne količine ftalata.

U predmete za negu dece spada sve ono što deci omogućava i olakšava hranjenje, uspavljivanje, relaksaciju dakle spada od pribora odnosno opreme koja se koristi i takođe dečje fašice, cucle preko portikli. Mi smo detaljno analizirali dečje portikle i one su na svu sreću bile u dozvoljenim koncentracijama ftalata. Mi smo ulazili u specijalizovane radnje gde se prodaju igračke i tražili smo tu vrstu plastike za koju smo pretpostavili da može u sebi sadržavati ftalate. To su pre svega igračke koje su namenjene za kupanje zatim mekane lutke, lopte i konjići jer nam je naše iskustvo pomoglo u tome u kojim igračkama bi mogli da ga pronađemo i tako smo došli do zaključka".

Dodaje, da su analize obavili u Institutu za javno zdravlje Batut, a odmah po dobijanju rezultata su obavestili Ministrastvo zdravlja i još uvek nisu dobili odgovor na dokumentaciju koju su im poslali i rezultate istraživanja.

Ove analize smo radili u Institutu za javno zdravlje Batut, dakle reč je o akreditovanoj laboratoriji koja ima akreditovanu metodu na određivanje ftalata u plastičnim igračkama tako da smo odmah po dobijanju rezultata obavestili nadležni organ, a to je pre svega Ministrastvo zdravlja odnosno sanitarnu inspekciju gde smo im dostavili kompletnu dokumentaciju sa laboratorijskim analizama i gde smo zahtevali vanredni inspekcijski nadzor u cilju povlačenja ovih igračaka sa tržišta i opoziv od potrošača. Nažalost, odgovor od Ministarstva zdravlja tačnije sanitarne inspekcije nismo dobili do dana današnjeg iako smo im predali dokumentaciju još pre tri meseca, a te igračke su i dalje u prodavnicama".

Kako biste lakše prepoznali, da li je igračka napravljena od PVC plastike koja je opasna po zdravlje, obratite pažnju na oznaku tri jer bi trebalo da stoji znak u obliku trougla.

Ukoliko igračka ima znak u obliku trougla na kojem piše oznaka broj tri, a primetićete da postoje razne oznake na plastičnim proizvodima, i to ne samo igračkama već bilo koje vrste plastike i oznaka tri označava da je ta plastika napravljena od PVC plastike i onda je velika verovatnoća da u sebi sadrži ftalate".

Takođe, Jasminka Aranđelović smatra da je Zakon o hemikalijama donet još 2013. godine i da je zabrana na snazi već šest godina, a da su te igračke i dalje u prometu.

Zabranu prisustva ftalata u igračkama je nadležno ministarstvo, iz Zakona o hemikalijama, doneo još 2013. godine tako da je ta zabrana već šest godina na snazi. To nije problem samo u Srbiji već i na tržištu Evropske unije, a i prema izveštaju Evropske agencije za hemikalije problem ftalata u igračkama je najveći problem što se tiče hemijskog rizika u igračkama, zaključuje Jasminka Aranđelović".

Za bezbednost igračka su odgovorni proizvođači, distributeri i trgovci odnosno oni koji od stavljanja igračaka u promet dobijaju profit i trebalo bi da imaju najveći stepen odgovornosti i da provere da li igračka ispunjava sve propisane standarde.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.