OVIM SJAJNIM SRPSKIM ĐACIMA JE POTREBNA VAŠA POMOĆ Žele da idu na takmičenje u Ameriku, a nemaju NOVCA za putovanje
Žele da idu na takmičenje, Foto: Profimedia, BETA/Hao Qunying, BETA/Ivan Dinić, Ilustracija

pomozite

OVIM SJAJNIM SRPSKIM ĐACIMA JE POTREBNA VAŠA POMOĆ Žele da idu na takmičenje u Ameriku, a nemaju NOVCA za putovanje

Veoma su talentovani, ali nisu u finansijskoj mogućnosti da realizuju putovanje!

Objavljeno:

Učenici roborike iz Kragujevca bi trebalo da idu na takmičenje u USA, ali nemaju novca da realizuju to putovanje.

Tim povodom, oglasio se glumac Sergej Trifunović koji je zamolio svoje pratioce da pomognu učenicima tako što će donirati novac da bi mogli da otputuju u USA.

Međutim, Trifunović je napravio jedno poređenje u vezi sa ovim slučajem.

Naime, osvrnuo se na to kako premijerka Srbije Ana Brnabić stalno govori o digitalizaciji, a da ne obraća pažnju na decu kojima je neophodna novčana pomoć.

Ipak, neko je u ironičnom tonu prokomentarisao da bi Sergej Trifunović trebalo da donira novac jer je human čovek i da bi sa tim gestom pokazao kako je navodno dobar čovek.

Međutim, jedan pratilac se zapitao gde su političari iz opozicije i zašto se ne oglase povodom ovog slučaja i doniraju novac umesto što decu guraju u njihove fašističke redove.

Takođe, Telekom Srbija se uključila u akciji i donirala 500.000 dinara.

Posle regionalnog Adria takmičenja u Celju, samo jedna srpska ekipa se plasirala na Svetsko prventvo u Lego ligi u Hjustonu, a to je robotički tim Prve kragujevačke gimnazije - PKGang! Na ovom takmičenju, koje će biti održano 17. aprila, naši đaci bi trebalo da predstavu svoj projekat "Food Inhalator". Mešđutim, troškovi odlaska na ovo takmičenje su ogromni - oko 1,5 milion dinara. Nakon što je apel kragujevačkih đaka raširen preko društvenih mreža, u pomoć su se uključili mnogi, a među prvima kao što smo napisali kompanijaTelekom Srbija, koja je uplatila 500.000 dinara! Projekat "Food Inhalator" je zasnovan na malom uređaju kojim se pojačava ukus hrane kod osoba koji imaju oslabljena čula ukusa i mirisa. Upotreba ovog uređaja takođe se može primeniti i kod astronauta, što je i bilo početno pitanje i ideja projekta "Kako astronauti osećaju ukuse?".

PKGang tim ima 12 članova. Sa učenicima tima od septembra 2018. radila je Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike, inače proglašena u Top 50 nastavnika sveta na takmičenju Global Teacher Prize ove godine. Zajedno sa njom u realizaciji timskih aktivnosti radile su i profesorke Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić. Na sajtu donacije.rs objavljeno je kako se novac može uplatiti, a poslednja informacija je da je predsednica Vlade Srbije na Brnabić obećala da će vlada pokritii nedostajući deo sredstava za odlazak naših đaka na takmičenje u Hjustonu.

Donacije možete uplatiti na račun: 840-1844760-86 (koji se vodi kod Uprave za trezor).

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.