SRBIJO, POMOZI MILANU DA POBEDI LEUKEMIJU: Hitno su mu potrebni TROMBOCITI krvne grupe B+ i B- kako bi se IZLEČIO
Potrebni su mu trombociti kako bi nastavio da se bori protiv leukemije, Foto: Profimedia, Ilustracija

budimo humani!

SRBIJO, POMOZI MILANU DA POBEDI LEUKEMIJU: Hitno su mu potrebni TROMBOCITI krvne grupe B+ i B- kako bi se IZLEČIO

Milan je u Kliničkom centru u Beogradu na odeljenju za hematologiju!

Objavljeno: 15:49h
Jovana Jovanović

Milan Majić (29) iz Bora, oboleo je od akutne leukemije i trenutno je na trećem ciklusu hemioterapije na Kliničkom centru u Beogradu, a kako bi nastavio lečenje hitno su mu potrebni trombociti krvne grupe B+ i B-.

Milanova majka, Gordana Majić je za Espreso.co.rs objasnila kako je saznao da boluje od akutne leukemije i od kada vodi bitku protiv ove opake bolesti budući da se osećao zdravo i da nije imao konkretne simptome koji bi ukazivali na maligno oboljenje.

Milan je sasvim slučajno saznao da boluje od akutne leukemije kada je otišao da obavi pregled tj. da uzme uverenje da je zdrav jer je trebalo da počne da radi u jednoj firmi. Međutim, lekari su mu rekli da ima visok nivo leukocita u krvi, a potom su ga poslali na Klinički centar ovde u Beograd", objašnjava Gordana Majić za naš portal.

Ipak, na Kliničkom centru u Beogradu su analizom koštane srži utvrdili da boluje od leukemije. U početku su mu prepisivali lekove koji nisu mogli da se kupe na lekarski recept i za to je bilo potrebno dosta novca, a kada je zdravstveno stanje počelo da se pogoršava krenuo je na hemioterapije.

Milan je trenutno na trećem ciklusu hemioterapije na odeljenju za hematologiju i pripema se za transplantaciju matičnih ćelija, a bolest je dijagnostifikovana pre dve godine, a sa hemioterapijom je krenuo krajem novembra prošle godine.

Moj sin se priprema za transplataciju matičnih ćelija, a davalac bi trebalo da bude njegova rođena sestra Milica Majić. U početku je uzimao terapiju putem lekova, a prošle godine je počeo sa hemioterapijom, a sada su mu potrebni davaoci trombocita kako bi nastavio da se leči. Testiranje se vrši na Institutu za transfuziju krvi, a ukoliko davalac uspešno prođe test onda se prema potrebi zakazuje davanje trombocita", zaključuje Gordana Majić.

Ukoliko želite da donirate trombocite za Milana Majića u Institutu za transfuziju krvi pre toga kontaktirajte Milanovu majku Gordanu Majić na kontakt telefon 061 211 37 27, a Milanov broj protokola je 2794.

Ovo su kriterijumi za davaoce:

Davanje trombocita (trombocitafereza) je postupak prikupljanja trombocita pomoću separatora krvnih ćelija.

Možeš dati trombocite …

… ukoliko zadovoljavaš kriterijume za klasično davanje krvi … ako imaš između 18 i 60 godina … ako imaš više od 60 kg … ako je prošlo 2 meseca od klasičnog davanja krvi … na svakih 15 dana

Proces davanja trombocita

Pre davanja trombocita se od davaoca uzima krv na analizu i rade se dodatni lekarski pregledi. Kada se ustanovi da možete dati trombocite zakazuje se termin za davanje. Sam proces traje oko 90 minuta u ugodnoj atmosferi.

Nemojte da vam bude teško, prošetajte do Zavoda za transfuziju krvi u Ulici svetog Save 39. Oni rade svakog radnog dana od 8 do 10.30 časova, a kao što so već pomenuli, potrebno je da se prva tura ljudi tamo pojavi što pre, nakon komunikacije sa njegovom majkom. Malo vašeg vremena, Milanu će značiti mnogo.

Podsećamo, leukemija je rak ćelija krvi, najčešće belih krvnih zrnaca i ona nastaje u koštanoj srži tačnije u sunđerastoj unutrašnjosti kostiju koja stvara krvne ćelije. Kod leukemije, poremećene krvne ćelije se nekontrolisano dele i potiskuju normalne ćelije u koštanoj srži i zbog toga koštana srž ne može da stvara normalne krvne ćelije.

Postoje tri tipa ćelija: crvena krvna zrnca (eritrociti): ove ćelije nose kiseonik u sve delove tela i daju krvi njenu crvenu boju; krvne pločice (trombociti): čine da se krv zgruša kada je to potrebno; bela krvna zrnca (leukociti): brane organizam od infekcija, a leukemijske ćelije se mogu naći i u drugim organima, kao što su slezina, limfni čvorovi i centralni nervni sistem remeteći njihove funkcije.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.