GDE STE BILI U TRENUTKU KAD JE POČELO BOMBARDOVANJE? Možete li da se setite? (VIDEO)
Espreso anketa o bombardovanju SRJ, Foto: Wikipedia, Espreso.co.rs

Espreso anketa

GDE STE BILI U TRENUTKU KAD JE POČELO BOMBARDOVANJE? Možete li da se setite? (VIDEO)

Izašli smo na ulicu i pitali Beograđane gde su bili kada je je počeo rat

Objavljeno:

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, počelo je 24. marta 1999 godine.

Ceo grad je pretrpeo značajnu kolateralnu štetu od posledica snažnih detonacija, a neki od najznačajnijih ciljeva su bili Avalski toranj, zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane, zgrade republičkog i saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova, poslovni centar „Ušće“, zgrada RTS-a i zgrada Кineske ambasade.

Ekipa Espresa je izašla na ulice kako bi pitala sugrađane gde su bili u trenutku kada je počelo bombardovanje na SRJ 1999 godine.

Naime, jedan mlađi sugrađanin nam je rekao da se kao klinac seća tog tragičnog događaja koji je na njega ostavio jak utisak.

U trenutku bombardovanja bio sam u Beogradu. Tada sam bio klinac i to je meni bilo zanimljivo jer se sa jedne strane znalo da će se to desiti, a sa druge mi kao klinci nismo išli u školu, pa je to kao bilo zanimljivo jer smo se igrali vojske. Naravno, kada ste klinac vi ne shvatate ozbiljnost svega toga", prokomentarisao je jedan građanin.

Čovek kojeg smo anketirali nam je objasnio da je video kako je bomba proletela pored njega i da je prizor izgledao kao u horor filmu.

Bio sam u parku i to je bila katastrofa. Kada je Generalštab Vojske Srbije srušen videli smo raketu kum i ja, maltene kao da ide ulicom, kao da je automobil, prokomentarisao je stariji sugrađanin".

Međutim, jedan građanin nam je izneo svoje objašnjenje o tom tragičnom periodu i objasnio kako je to za njega bilo traumatično iskustvo zbog kojeg je ispaštao narod umesto tadašnja politička garnitura koja je bila na vlasti.

Ovde u Beogradu sam bio kada je sve to počelo. To je bilo traumatično i nisam mogao da verujem da je predsednik države uveo zemlju u takvo stanje, dakle izložio je narod NATO mašineriji odnosno zapadu koji je Srbiju merkao godinama unazad kako da je kazni. Nisam mogao da verujem da svi ti ljudi koji su fokusirani na jednog čoveka, a to je bio Milošević ne kazne njega nego čitav narod," imao je jasan stav.

Ipak, zbog bombardovanja mnogi stanovnici Srbije su morali da napuste svoje rodno mesto kako bi spasli sopstvene živote i živote svojih porodica.

U trenutku bombardovanja bio sam na Kosovu. To je bilo strašno, izbegli smo i nakon toga nismo imali nigde ništa. Nažalost, sve se isto ponavlja". .

Ipak, jedan anketirani građanin nam je rekao da je igrao karte u trenutku kada je saznao za opasnost koja vreba iz vazduha i da mu nije bilo prijatno budući da je morao da pređe most kako bi došao do stana.

Kada je to počelo bio sam na Banovom Brdu, igrao sam karte i kada su javili da su pale prve bombe i da je proglašena vazdušna opasnost onda smo rekli ne idemo preko mosta. Morao sam sa Banovog Brda da se vratim na Novi Beograd. Tako da sam u principu bio negde na mostu, otprilike", zaključio je Predrag Popović.

Pogledajte šta su nam sugrađani rekli kada smo pitali gde su bili kada je počelo bombardovanje SRJ:

Podsećamo, prva krstareća raketa “tomahavk” pogodila je cilj u Batajnici, pre 14 godina, 24. marta 1999. godine u 20.45 sati i tada je počela agresija NATO-a na SR Jugoslaviju.

Bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kršenjem Povelje UN i temeljnih načela međunarodnog prava, snage 19 zemalja, članica NATO-a, započele su vazdušnu kampanju uništavanja ciljeva u SR Jugoslaviji, pre svega u Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Rat je potrajao punih 78 dana, do 10. juna 1999, mada su planeri NATO-a optimistički tvrdili da će otpor SR Jugoslavije trajati tek desetak dana.

Prva operacija NATO-a, u okviru njegove nove, ofanzivne strategije, neplanirano je potrajala znatno duže, a brojne teškoće u tom ratu koji je trebalo brzo da bude okončan zahvaljujući hirurškoj preciznosti i nesravnjivoj nadmoći agresora, učinile su da za nekoliko nedelja bude pomereno obeležavanje 50-godišnjice postojanja ovog vojnog saveza.

Na svečanosti planiranoj za početak aprila trebalo je da NATO slavodobitno oglasi pobedu, što se nije dogodilo. Jubilej NATO-a je obeležen od 23. do 25. aprila u Vašingtonu, rat je još trajao i bio je završen tek posle pedesetak dana.

Pripreme za agresiju trajale su dugo, a mogućnosti NATO-a ispitane su prethodno u bombardovanju položaja Vojske Republike Srpske, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Jovana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.