VERNICI DANAS STRAHUJU OD NAJGORIH MUKA ČOVEKOVIH POSLE HRISTA! Ove reči Teodota izgovaraju kako bi se spasli
Sveštenomučenik Teodot, Foto: Wikipedia / svetigora

NARODNA VEROVANJA

VERNICI DANAS STRAHUJU OD NAJGORIH MUKA ČOVEKOVIH POSLE HRISTA! Ove reči Teodota izgovaraju kako bi se spasli

Crkva danas obeležava dan velikog mučenika...

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan Sveštenomučenog Teodota, episkopa kirinijskog, na Kipru.

Ovaj Hristov mučenik beše potajni hrišćanin, i kao takav pomagaše crkvu i sahranji vaše česno tela svetih mučenika.

Tako sahrani on i tela sedam devojaka, postradalih za Hrista. Kada doznadoše za nj neznabošci, udariše i njega na muke i pogubiše.

Žitije njegovo i stradanje opširno je izloženo sa stradanjem sedam svetih devojaka pod osamnaestim majem. A sedmi juni je dan u koji sveti Teodot bi posečen za Hrista.

Zbog svoje mudrosti i dobrodetelji bi izabran za episkopa i upravljao crkvom Božjom s ljubavlju i revnošću. No kada nasta gonjenje na hrišćane u vreme opakoga cara Likinija, ovaj Božji čovek bi izveden na sud i stavljen na mnoge muke.

Kada ga mučitelj Savin savetovaše da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim, odvrati mu Teodot: "Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja".

Udarahu mu klince u telo, a on se moljaše Bogu s blagodarnošću; pa misleći da mu je kraj blizu, savetovaše i poučavaše hrišćane koji behu oko njega.

No po Božjem Promislu u to vreme objavi car Konstantin slobodu hrišćanima i naredi da se puste svi koji su pod sudom radi Hrista.

Tada i ovaj svetitelj bi oslobođen, povrati se onako izmučen na svoj položaj u Kiriniju, i požive još dve godine. Po tom se upokoji u Gospodu, kome je verno služio i za koga je mnogo postradao. Skonča svoj zemni život 302. godine i preseli se u dvore Gospodnje.

Prema narodnim verovanjima na današnji dan valja se ići u polje, obrezivati drveće i cveće, kako bi bila blagodarna godina, a izbegavati svađu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.