PROVOKACIJA: Grafiti "Ratko Mladić" i "Nema podele" pred vratima kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava
Iz kancelarije kažu da takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane, Foto: YIHR

saopštenje

PROVOKACIJA: Grafiti "Ratko Mladić" i "Nema podele" pred vratima kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava

Ako dozvolimo da se slave ratni zločinci, ne postoji šansa da u budućnosti živimo u miru, da napredujemo i da živimo bolje nego danas

Objavljeno:

U ponedeljak 11. marta hodnik zgrade ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) je izgrafitiran porukama “Ratko Mladić” i “Nema podele”, a vrata kancelarije Inicijative su išarana sprejem uz nalepnice “Ovo je ponos i srbska žena, a ti nisi ni senka njena” na kojima su slike osam znamenitih žena iz srpske istorije.

Poruke koje smo dobili razumemo kao reakciju na to što smo prekrečili tri grafita (“Ratko Mladić, srpski heroj”, “Kosovo je Srbija”, “Nema podele”) u Terazijskom tunelu pre dve nedelje, kažu iz YIHR-a.

Grafiti koje smo prekrečili umesto komunalne službe grada Beograda, i grafiti na našim vratima dolaze iz istog nacionalističkog i mizogenog šinjela. Aktivisti za ljudska prava uvek su prvi na meti kada se pumpaju nacionalistički mišići.

Iz kancelarije kažu da takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane. Društvo koje je zasnovano na vrednostima ljudskih prava, na evropskim vrednostima, mora biti izričito, jasno i direktno - Ratko Mladić je ratni zločinac, i nosi najveću odgovornost za počinjen genocid u Srebrenici. Nemamo pravo na eufemizme, relativizaciju i negiranje zločina.

1 / 7 Foto: YIHR

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.