PREMINUO SLOBODAN ŽUNJIĆ: Srbija žali za svojim velikanom!
Slobodan Žunjić, Foto: NSPM

tuga

PREMINUO SLOBODAN ŽUNJIĆ: Srbija žali za svojim velikanom!

Danas je u Beogradu, u 70. godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo prof. dr Slobodan Žunjić, jedan od naših najistaknutijih filozofa druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka

Objavljeno:

Prof. Žunjić je bio nesvakidašnja ličnost u našoj filozofskoj sredini. Bio je jedinstven, pre svega, po širini svoje filozofske kulture i vanserijskoj erudiciji. Bio je istoričar filozofije koji je izvanredno poznavao gotovo sve periode povesnog razvoja filozofskog mišljenja i polihistor kakav se retko sreće čak i u kulturama daleko razvijenijim od naše.

Rođen je 20. oktobra 1949. godine u Prištini, ali je detinjstvo i veći deo života proveo u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao humboltov stipendista, u dva navrata je boravio u Nemačkoj. Akademsku karijeru je započeo na Institutu za međunarodni radnički pokret, a zatim je prešao na beogradski Filozofski fakultet. Predavao je i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i na univerzitetima u Pensilvaniji i Rod Ajlendu.

Svoje radove je objavljivao na srpskom, nemačkom, engleskom i francuskom jeziku. Autor je više knjiga i desetine studija, od kojih posebno treba pomenuti – Aristotel i henologija (1988), Martin Hajdeger i nacionalsocijalizam (1992), Službe Mnemosini (2007), Modernost i filozofija (2009), Istorija srpske filozofije (2009, 2014), Filozofija i njen jezik u dva toma (2012), Logika i teologija (2012), Filozofija i postmodernost (2013), Prirok i suštastvo u četiri toma (2013), Hajdeger i presokratovci (2015), Fridrih Niče između moderne i postmoderne (2017) i dr.

Pored autorskih radova, objavio je i nekoliko knjiga prevoda – Fragmenti elejaca (1984), Strah i drhtanje Serena Kjerkegora (1975, 2002), prvi tom čuvene Koplstonove Istorije filozofije (1991, 1999), doktorsku disertaciju Dimitrija Matića O putu kojim se filozofija Fihtea, Šelinga i Hegela razvila iz Kantovog spekulativnog istraživanja (2016) i dr.

Za četvorotomnu studiju Prirok i suštastvo – istorija pojmovne logike kod Srba (2013) dobio je tri prestižne nagrade: prva je nagrada „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Drugi program radio Beograda za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije; druga je „Nagrada grada Beograda“ za najveća dostignuća u 2013. godini u oblasti društvenih i humanističkih nauka; treća je „Nagrada za izdavački poduhvat godine“, koju dodeljuje Novosadski salon knjiga. A prošle godine je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizovala naučni skup posvećen njegovoj Istorije srpske filozofije, a potom publikovala i zbornik referata Srpska filozofija ili filozofija kod Srba (2018).

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

BONUS VIDEO: NASER ORIĆ ME JE HAPSIO, GIŠKA JE BIO SA MNOM! Vuk Drašković otkriva sve TAJNE 9. marta

(Espreso.co.rs/otacnik.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.