BLAM NAD BLAMOVIMA U SLAGALICI: Koristili Vikipediju kao izvor informacija, smeje im se cela Srbija ZBOG OVOG!
Savršen primer zašto ne treba koristiti Vikipediju kao relevantan izvor informacija..., Foto: Printscreen/Twitter

gospode bože

BLAM NAD BLAMOVIMA U SLAGALICI: Koristili Vikipediju kao izvor informacija, smeje im se cela Srbija ZBOG OVOG!

Konja jaše Kraljeviću Marko, a do njega Vujović Matija... je l' tako beše?

Objavljeno: 14:01h
Višnja Marjanović

Taman kada pomislimo da su Srbi konačno isključili Vikipediju kao izvor informacija u akademske svrhe, da smo konačno prestali da koristimo ove podatke u esejima i seminarskim radovima, i da smo konačno shvatili da artikle u ovoj virtuelnoj enciklopediji može korigovati bilo ko kako god želi - desi se ovako nešto.

A ako vi i jeste iskorenili tu naviku da Vikipediju koristite kao izvor relevantnih informacija, osoba zadužena za smišljanje jedne od najpopularnijih emisija naše države "Slagalice" očigledno nije.

Pitanje: koliko pesama znate o Marku Kraljeviću, jednog od naših najpoznatijih epskih junaka?

Iz ovog ciklusa verovatno možete nabrojati epske pesme "Oranje Marka Kraljevića", "Marko Kraljević i Musa Kesedžija", "Marko Kraljević i Alil-aga", "Marko Kraljević i Vujović Matija"...

Mada će sada neki reći: "Čekaj, koji bre Matija Vujović?", drugi će uredno klimati glavom...kao što se desilo u kvizu "Slagalica".

A ko će ovaj hit (ili blam) primetiti brže od naših dragih tviteraša?

Naime, u poslednjoj epizodi popularne emisije, u igri "Spojnice", učesniku je postavljen zadatak da spoji imena sa odgovarajućim prezimenima lika iz ciklusa pesama o Marku Kraljeviću. Imena i prezimena su izvučena iz naslova poznatih pesama - a zanimljivo je da niko, ni učesnici, ni autori pitanja u igri, nisu primetili da jednom imenu tu nikako nije mesto!

Da pojasnimo: evo kako Vikipedija opisuje Vikipediju: "Vikipedija je slobodna enciklopedija koju razvijaju brojni korisnici". Iako je to u praksi malo teže, u teoriji bilo ko može dodati, napisati ili izmeniti bilo koji članak koji se može naći na Vikipediji. Mada postoje algoritmi koji teže da održavaju nepristrasnost i objektivnost perspektiva, i koji sprečavaju i brišu vandalizam, Vikipedija je daleko od idealnog izvora znanja, pa se tako ovi incidenti i dešavaju...

Matija Vujović nam je pokazao kako izmene na Vikipedije u praksi nisu uvek komplikovane. On je objavio tvit koji je objasnio kako je do blama u "Slagalici" došlo. Naime, napisao je da je godinama ranije na Vikipediji u članku o pesmama o Marku Kraljeviću izmenio listu i dodao navodnu epsku pesmu "Marko Kraljević i Vujović Matija".

Kao što je i očekivano, tviteraši su potpuno "odlepili" za ovim incidentom.

Ne možemo zaključiti šta im je bilo zanimljivije - činjenica da u kultnom kvizu poput "Slagalice" koriste Vikipediju kao izvor podataka, činjenica da već godinama tu grešku niko na Vikipediji nije ni primetio, ili činjenica da je učesnik pogodio i ispravno povezao ime i prezime tokom igre!

Takođe, Matiji svi govore kako sada nema izbora nego da pesmu i napiše, dok su se neki već bacili na posao...

- Je l' te ubio Marko? - upitao je jedan od tviteraša Matiju, našeg novopečenog epskog junaka.

- Ma jok, zajedno se protiv turskoga zuluma borili. On imao topuz, a ja golim rukama - otkrio nam je Matija svoje herojske veštine.

Nakon nezaboravnog incidenta, ova stranica na Vikipediji je ispravljena i više se ne pominje Vujović Matija kao jedan od likova u ciklusu pesama o Marku Kraljeviću.

Ipak, nekoliko klikova na istoriju izmena ovog članka pokazaće vam da je ta izmena napravljena sinoć u 22:51. Za autore pitanja u kvizu "Slagalica", itekako je loše što Vikipedija, a ni Tviteraši - ne zaboravljaju.

foto: Printscreen/Twitter/Printscreen/Wikipedia

Naravoučenije ove priče je sledeće: Vikipediju koristiti kada želite nešto da saznate na brzinu - na primer, koliko godina ima Jelena Karleuša? Šta je to benga? Vikipediju takođe koristiti kao početni stepen istraživanja, i opšte informisanje, mada preporučujemo da proverite izvore koji su navedeni ispod svakog teksta.

Vikipediju ne koristiti u akademske svrhe kao zvaničan izvor. A nikako je ne koristiti kao izvor informacija za kreiranje najduže emitovanog kviza znanja, na nacionalnom kanalu, koju godinama gleda i voli cela država.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.