MOŽE DA SE POTKRADE 1 ILI 2 GREŠKE, ALI SLAGALICA JE POSTALA JEDNA VELIKA GREŠKA! Zbog ovoga su neki takmičari GUBILI nagrade i finala, a ZNALI su odgovore!
Foto: Printscreen

JE LI MOGUĆE?

MOŽE DA SE POTKRADE 1 ILI 2 GREŠKE, ALI SLAGALICA JE POSTALA JEDNA VELIKA GREŠKA! Zbog ovoga su neki takmičari GUBILI nagrade i finala, a ZNALI su odgovore!

Nije trebalo da se smejete Slavoljubu

Objavljeno:

Iako traje već 25 godina, kviz Slagalica, koji se emituje svakog dana na RTS-u, obara sve rekorde gledanosti. Dakle, njena popularnost ne jenjava ni posle tačno dve i po decenije emitovanja.

Sasvim logično, za sve to vreme, potkralo se mnogo grešaka, pa je gotovo nemoguće pobrojati ih. U jučerašnjoj epizodi Slagalice dogodila se greška koja je nedopustiva s obzirom na to da postoji tim profesionalaca koji na ovom projektu radi.

Naime, u igri Ko zna, zna jedno od pitanja bilo je: "Na kom instrumentu svira Kemal Gekić?", odgovor je bio "na violini". Međutim, ako na Guglu ukucate ime i prezime pomenutog umetnika, uverićete se da nije tako. Kemal Gekić je pijanista. Dakle, svira na klaviru.

Igra Ko zna, zna
Igra Ko zna, zna foto: Printscreen Youtube

Ovo nas je podstaklo da se pozabavimo greškama u ovom kvizu koji ne gubi na popularnosti uprkos greškama koje mu se "potkradaju".

Reka Jordan se uliva u Mrtvo more i sve bi bilo u redu kada bi formulacija pitanja "U koje se more uliva reka Jordan?" bila drugačija. Naime, od osnovne škole znamo da je Mrtvo more zapravo jezero.

Ipak, ovo se možda može podvesti i pod "trik pitanje".

Igra Ko zna, zna
Igra Ko zna, zna foto: Printscreen Youtube

Igra Ko zna, zna očigledno je pogodno tle za greške. Tako je u jednoj epizodi takmičarima postavljeno pitanje: "Kako glasi prvo lice jednine pomoćnog glagola biti?". Na prvi pogled možda i ne uviđate grešku, ali odgovor na ovo pitanje mogao bi da bude bilo koji glagolski oblik, odnosno vreme.

Igra Ko zna, zna
Igra Ko zna, zna foto: Printscreen

Tačan odgovor bio je "bih", dakle, u pitanju nije bilo precizirano da se misli da prvo lice aorista glagola biti.

Igra čije ime nosi i sam kviz, Slagalica, podrazumeva da takmičari od ponuđenih slova sastave najdužu moguću reč. Vrlo često kompjuter bude "pametniji" o njih, te sastavi dužu reč. Međutim, nije uvek tako.

Igra Slagalica
Igra Slagalica foto: Printscreen Youtube

Naime, kompjuter je od ponuđenih slova sastavio reč "osumnjičiti", iako među ponuđenim slovima nije bilo slova M, što niko nije ni primetio.

Ne možemo da se ne setimo čuvenog Slavoljuba Petrovića, koji je u istoriji ovog kviza ostao upamćen kao jedini takmičar čiji su poeni otišli u minus.

Slavoljub je zablistao već u prvoj igri, kada je od ponuđenih slova sastavio reč "ćivot", zbog čega je cela Srbija zanemela, misleći da je živopisni takmičar "lupio i ostao živ", zaradivši i u isto vreme i istoimeni nadimak. Reč koju je Slavoljub sastavio nije bila priznata kao tačan odgovor, što je opet greška.

Igra Slagalica
Igra Slagalica foto: Printscreen Youtube

Reč "ćivot" ili "kivot" (pravopis dozvoljava samo prvi oblik) u pravoslavnoj religiji predstavlja kovčeg sa moštima nekog sveca, kutiju u kojoj se čuva evharistija.

Dakle, nije trebalo da se smejete Slavoljubu. Trebalo je da smejete Milki Canić, koja kao supervizor kviza ovaj odgovor nije prihvatila kao tačan.

Kada bismo zašli dublje, sigurno bismo mogli da "iskopamo" još mnoštvo grešaka koje su se potkrale u kvizu koji ne možemo da prestanemo da volimo iako toliko "greši".

Bonus video

Anketa: Pitali smo Beograđane kada su se doselili u Beograd?

(L.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.