TVORAC JE EZO-GITARE VREDNE  200.000 EVRA, ZOVU GA TESLOM ZVUKA: Ruben je napravio revoluciju u svetu muzike (FOTO)
Ruben Papian rodom iz Jermenije idejni je tvorac Ezo-gitare, Foto: Filip Plavčić

EZOTERIJA

TVORAC JE EZO-GITARE VREDNE 200.000 EVRA, ZOVU GA TESLOM ZVUKA: Ruben je napravio revoluciju u svetu muzike (FOTO)

Iznenađenje za ljubitelje zvuka i kolekcionare umetnosti

Objavljeno:
Jelena Čabović

Ruben Papian rodom iz Jermenije idejni je tvorac ezo-gitare koja se dobija posebnim procesom proizvodnje takozvanom ezofikacijom metala ili DNK materijala, a cilj je bogatiji zvuk koji bi rezonirao u emocionalni dijapazon čoveka.

Da bi nam sve ovo o čemu govori bilo što jasnije, uputili smo se u Rubenov muzički studio u Murmanskoj kako bi nam njegov EZO metod bio što jasniji.

Ulazim u tamnu prostoriju sa kosturskim glava na zidovima, zatim ugledam više od tridesetak gitara, za koje kasnije saznajem da su poređane po vremenu nastajanja i priči koju nose, kao i njihov specifičan print koji je tek posebna priča. Te gitare delovale su na mene kao nanizane mumije koje će svakog trenutka da se probude i zasviraju.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Ipak, pre one zvanične priče o nastajanju ezo zvuka, priznanjem, u prvi mah sam rekla sebi "biće teško intrevjuisati ovog čoveka". Gledao je u malo u mene, malo u fotoreportera, malo je pričao o metafizici, kristalizaciji, klimao glavom iz fazonu "sve će ti se samo kazati" .

Sa osmehom od uha do uha, pomislih u sebi " pa, zar ja intrevjuišem okorelog KGB-ovca ili agenta MI6, šta je ovo"?

Ruben Papian
Ruben Papian foto: Filip Plavčić

Međutim, Ruben se potrudio da prenese pozitivnu energiju i omekša nas svojim neverovatnim smislom za humor. Strah je tada nestao, a ozbiljna svirka na ezo-gitarama je mogla da počne.

Ko je tamo bio, zna o čemu pričam. Onaj ko nije, a ko je ozbiljan ljubitelj muzike, neka pročita naredne redove. To se posebno odnosi na one koji još uvek "lome prste" na svojim Stratokasterima ili najlonskim žicama na klasičnim gitarama.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Slušavši predavanja o nastajanju ezo-gitare više od dva sata u muzičkom studiju dok u pozadini piči ezo-zvuk bio je zasigurno jedan od mojih boljih poteza tog tmurnog popodneva na Zvezdari.

Iako mi se, priznajem neki jermenski zvuk nije baš svideo, moje telo je igralo baš zahvaljujući zvuku koji proizvodi ezo-gitara. Mada, posle kvalitetnog turoboflka sve je blagodet za vaš mozak, verujte na reč.

I tako, red neobavezne priče, red izvrsnog čaja iz Jermenije, red još izvrsnije svirke u rasponu od bluza i džeza do ere modernog roka koji pomera svaku ćeliju u vašem telu, hteo to vaš mozak ili ne, došlo je i vreme do mi taj "čudni gospodin" sa "čudnim pogledom" objasni po čemu se to njegove gitare razlikuju od svih ostalih.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Gitara je gitara, zar ne? Ili nije? Gitara i ezoterija molim Vas, objasnite mi?

- Sedi ženo tu i slušaj, sad ću da ti objasnim - rekao mi je odsečno, dok sam ga sa prekrštenim rukama na grudima namrgođeno gledala pomislivši u sebi "hajde i ti mi prodaj neku tvoju priču, pa da palimo".

Uzimao je jedan po jedan instrument iz svake kolekcije i pričom uz svirku pokušao da dočara šta to njegova gitara proizvodi. Zapravo, ne da je pokušao da objasni, nego je objasnio.

- Drvo posečeno, osušeno i oblikovano samo je jedan komad nameštaja i ono je mrtvo. Svi traže i ja sam se pitao i istraživao kako da oživim to drvo? Pitaju kako da ožive ono što drvo poseduje. To je onaj mikronski molekul vode koji je ostao u kapilarima drveta, a drvo ima milijardu tankih kapilara i svi kristali su veoma sitni. Onaj zvuk kad udariš drvo to su kristali koji udaraju jedno u drugo , e to se zove zvuk, kada imamo samo drvo, nemamo zvuk - započinje priču i pita da li ga pratim pomno i nastavlja:

- Ovo što vidite je javor pod mikroskopom, a ove mehure koje vidite upravo su ta kristalizacija, a zahvaljujući tome se dobijaju zvukovi. Prvi eksperimenti su se radili sa vodom u metafizičkim uslovima. Ovo je voda koju smo zaledili, a to se događa u procesu kristalizacije i ovakva voda je takozvana ezofikacija vode. Ovakva voda kad se implementira u gitari tek tada proizvodi dijapazon tonova, tek onda zvuk postaje bogat i ne samo to, već zvuk rezonira u emocijalni dijapazion čoveka i to je cela tajna oko ezoterije u muzici - kaže nam Ruben.

Pažljivo Vas pratim gospodine, ali hajde da to laičkim treminima objasnimo.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Pretpostavlja se da sve ostale kompanije koje proizvode gitare u imaju svoj takozvani "top secret" počevši od procesa sušenja drveta do toga kako dobijaju onaj "ultra sound" . Stoga, svaka kompanije ima svoju tajnu, pa i Ruben svoju. S tim u vezi, šta je to novo u svetu muzičkih instrumenata, recite nam?

Ja sam stručnjak u metafizici i ezoteriji, pa sam iz te perspektive prišao i uvek sam na granici kao naučnik - objašnjava nam i ujedno odgovara na pitanje kakav je njegov svet ezoterije i metafitike kao i kako se to implementira u muzici.

- Ezoterija znači unutrašnji, a predstavlja skup učenja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidjivih svetova. Ona označava formiranje materije iznutra, ali mnogi tu reč prevode kao nešto nerazumljivo, mistično, tajno. Kad kažem „ezo“, mislim na to da sam pronašao, i pronalazim i dalje, mogućnost manipulacije efektima supstance poznate kao „etar“. Zvuk nije sasvim zvuk, to je način ponašanja supstance. Pošto je supstanca svuda oko nas, nama se čini i da je zvuk svuda oko nas. To nije tipičan zvuk, već zvuk u polju koje sam ja stvorio, a ezo-gitara je izum u sferi zabave, gde je efekat jedino važan - uverava nas Ruben.

Svi ozbijni zaljubljenici u gitare su do sada u prodavnicama mogli da kupe akustične, električne gitare, a od sada možete da birate gitare i iz Rubenove EZO ART kolekcije pod nazivom "Zvučna skupltura". Cene se kreću i do 200.000 evra i to za svoj lični bloodprint.

Naime, postoji šest podkategorija, a svaka vodi svoju filozofiju.

Kategorija bloodprint, animal, angels, ghosts, elements, ezofier se u javnosti retko viđaju sem ako ste jedan od onih srećnika koji za bi za ezo-gitaru izdvojio oko 200.000 evra.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Telo svakog instrumenta je putovalo kroz dimenzije, bilo je ezofirano i kristalizovano, ponovo rođeno, dato u posebnom obliku i karakteru. Takozvane zvučne skulpture u obliku bas gitare napravljene su od iskonskih fragmenata Kosmosa, emitujući pritom vibracije koje su prethodno poznate etričnom jezgru Univerzuma.

Dobro, nije baš laički rečeno, ali hajde.

Na kojoj god gitari da je Ruben odvirao to je bila čista magija. Samo jedan zvuk koji bi proizveo na ezo-gitari ispunio bi celu prostoriju, a svirao je na svom bloodprint-u.

I vi se sigurno pitate šta je to bloodprint? U bukvalnom prevodu je krvavi print na gitari. Neki bi shvatili da je gitra obojena krvlju pronaša put do svog kupca, ali nije tako, uverava nas Ruben.

Dakle, ukoliko se odlučite da kupite ručno izrađenu gitaru sa Papianovim potpisom ne možete doći i reči ova gitara mi se sviđa, kupiću, zapakujte mi jednu. Nego, pre svega naručite gitaru po sopstvenoj želji i čekate samo devet meseci da se izradi u Srbiji, pa je tek onda možete kupiti.

Rubenove ezo-gitare nemaju samo zabavno-edukativnu priču, već je reč i o polarizaciji instrumenata.

- Pravljenje gitare nije naša osnovna stvar, već materijal od kog se pravi gitara. Ako Erik Klepton želi svoju gitaru mi ćemo njemu isporučiti njegov bloodprint od koga će njegov majstor napraviti njegovu gitaru koja njemu odgovara. Inače, Erik Klepton svira samo na Stratokasteru, pa je tako očigledno da će majstor napraviti samo Stratokaster- objašnjava Papian.

Dakle, kako se pravi bloodprint gitara? Samo nam još to razjasnite?

- Dakle, u procesu kristalizacije u drvetu osnovni parametar kristalizacije je njegov gen, a gen se nalazi u krvi, najednostavnije rečeno. Bukvalno njegova krv u gitari, a proces tehnologije ne mogu da objašnjavam to je "top secret". Samo ću Vam reči, zamislite kako bi zvučao Erik Klepton da na njega stavite žice? To je to! Zato gitara nije samo instrument, već skulptura koja zvuči. Zamislite kada bismo danas imali "bloodprint" Džimija Hendriksa? Zamisite živog Džimi Hendriksa? - pita se Ruben i ističe još jednom da nije bitna samo gitara kao gitara, već da se manipulacijom gena dođe do nekog zvučnog spektra ezofikovanog zvučnog signala.

Rubena Papain drži svoj bloodprint vredan 200.000 evra
Rubena Papain drži svoj bloodprint vredan 200.000 evra foto: Filip Plavčić

Ruben , šta to znači tačno ?

- To znači da je prošao moje specijalne tretmane i to je tajna koju ne mogu nikome da otkrijem. Jedan zvuk je sasvim dovoljan da vaše telo reaguje. Mi smo naš ezo-zvuk isprobali i na gluvonemim osobama i doprili do njihovih tela. I Amerikanci su uzeli gitare na pet meseci kako bi ispitali, ali nisu uspeli i pitaju se kako?

Zašto njih to zanima? Da li im smeta što nešto novo u svetu muzičkih instrumenata nije baš iz Amerike?

- Pa, ako ćemo iskreno još od davne 1954. godine kada je Leo Fender stvorio Stratokaster, od tada se ništa revolucionarno nije desilo u svetu muzičkih instrumenata. Američka vlada je bila zainteresovana za moju ezofikaciju metala, jer metal takođe rezonira u emocionalnom dijapazonu čoveka. Ali, pošto se gitara rodila u Americi po njihovom mišljenju i revolucija u svetu gitara mora doći iz Amerike, ili eventualno Engleske. Za Amere je neprihvatljivo da revolucija dolazi iz Srbije - iskren je bio.

Svoj izum kaže, nije patentirao, jer za tim nema potrebe, a radi se o revoluciji u svetu muzike. Ono što on uradi to se ne može ponoviti, jer su u pitanju njegova individualna znanja. Zbog svog revolucionarnog izuma Ruben je u svetu dobio nadimak "Tesla of Sound" u prevodu Tesla zvuka.

U kojim trenucima svirate?

- To je aposlutno irelevanto. Za mene su instrumenti u nekom smislu živi. Bitno je kakav emocionalni spektar muzika koju sviram kod Vas proizvodi ili bilo koga. Šta znači u stvari muzika? To znači emocionalno stanje muzičara koju predaje slušaocu preko kombinatorike zvučnih instrumenata, a instrument mora da poseduje takav široki dijapazon, da se transformiše u vidu talasa, da dođe do vaših ušiju, da mozak dekodira to, a posle toga nastaje ista ona emocija koju sam i ja osetio, ali i to se dešava vremenom - iscpan je bio.

Stoga, svim zaljubljenicima u ovaj muzički instrument ne preostaje ništa drugo, nego da se upute put Murmanske i ne ispuštaju iz ruku do jutra akustične i električne primerke jedinstvene ezo-gitare.

Ono što bi jedino bilo frustrijajuće za sve poštovaoce ezo-gitare je to što možda neće svirati na primerku napravljenom baš od njihovog DNK materijala, ali će uživati u jedinstvenom bogatom zvuku.

Pogledajte:

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.