Saopštenje povodom štrajka u RGZ-u: Povod za ŠTRAJK IM JE NEOSNOVAN! OVO JE RAZLOG
RGZ, Foto: printscreen google street view

ZVANIČNO

Saopštenje povodom štrajka u RGZ-u: Povod za ŠTRAJK IM JE NEOSNOVAN! OVO JE RAZLOG

27. februara u štrajku je bilo 18 od preko 170 službi katastra, što jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata, kažu oni...

Objavljeno:

Obračun plata zaposlenih nikako ne može biti povod za štrajk u Republičkom geodetskom zavodu iako to glasnogovornici sindikata uporno ističu. U prilog ovoj tvrdnji navodimo sledeće:

Plate su službenicima RGZ-a isplaćene 20. februara, a do danas, 28. februara ni jedan zaposleni RGZ-a od preko 3000 radno angažovanih, pa ni jedan član sidikata, nije uputio Odeljenju finansija pismenu primedbu na loš obračun plate kako bi po toj pritužbi rukovodstvo moglo da reaguje.

Dodatnim uvidom u isplatnu dokumentaciju utvđeno je da su službenici katastra Novi Sad 2 ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica Odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS, dakle ista ona osoba koja sad poziva na štrajk, a dovela je do toga da njeni zaposleni imaju niže obračunate plate. Pri tom treba naglasiti da službenici katastra Novi Sad 2 nisu u štrajku. Takođe, oni nisu uputili ni primedbu da obračun sati za isplatu zarada, verovatno zbog straha od sindikalnih pritisaka.

27. februara u štrajku je bilo 18 od preko 170 službi katastra, što jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata.

U 4 službe za katastar nepokretnosti Voždovac, Zvezdara, Palilula i Rakovica, koje se nalaze u ulici 27. marta 43-45, nije bilo obustave rada samih službi, već je nekolicina sindikalnih aktivista fizički blokirala jednokrilna vrata za ulazak u pisarnicu i na taj način nasilno sprečila građane da uđu u prostorije državne institucije. Istovremeno su i službenici pisarnice koji su želeli da rade bili u tome sprečeni.

Gore navedene činjenice jasno ukazuju na to da štrajk nema podršku zaposlenih već se radi o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ-u sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod građana i privrednih subjekata.

Prema saznanjima rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, opstrukcija rada i narušavanje ugleda RGZ-a, sprovodi se uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ-u, a koje su nagrađene domaćim i međunarodnim priznanjima. Uvedena sistemska rešenja u radne procedure katastra izbrisala su prostor za korupciju i malverzacije i učinila katastar nepokretnosti transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, čak i na mobilnim telefonima, za sve građane i privredu Srbije. Ipak ovakva rešenja smetaju moćnim pojedincima koji bi da „love u mutnom“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.