SRBIN KOJI JE PRONAŠAO I VRATIO 50.000 EVRA SAD IMA VELIKE PROBLEME: Požalio nam se ŠTA MU NAJVIŠE SMETA!
Tvrdi da bi svako isto postupio, Foto: Privatna arhiva

DA NE POVERUJEŠ

SRBIN KOJI JE PRONAŠAO I VRATIO 50.000 EVRA SAD IMA VELIKE PROBLEME: Požalio nam se ŠTA MU NAJVIŠE SMETA!

Miran san nema cenu

Objavljeno: 10:04h
Višnja Marjanović

Cela Srbija je zanemela kada je pre dva dana u javnost dospela vest o poštenju Aleksandra Miladinovića iz Niša, oca troje dece koji je pronašao torbu sa oko 50.000 evra - i odgovorno ih vratio vlasnici.

Radnik niške "Elekstrodistribucije" za srpske medije je ispričao kako je tokom pauze na poslu krenuo do kola, pa na obližnjem parkingu, na tuđem automobilu, video crnu torbicu.

U njoj je ugledao ogromnu sumu novca, uključujući i dosta novčanica od 500 evra. Rekao je da toliku sumu novca nikada na jednom mestu video nije, pa da ga je od šoka oblio i znoj.

Pored para, u torbi se nalazio i telefon koji je zazvonio u trenutku kada je on naišao. Sa druge strane slušalice, plakala je žena koja ga je preklinjala da joj novac vrati.

Nišliju sada svi po ulici prepoznaju
Nišliju sada svi po ulici prepoznajufoto: Privatna arhiva

Odmah joj je rekao gde se on nalazi. A zabrinuta i uplakana gospođa se pojavila nakon samo nekoliko minuta.

- Gospođa me izgrlila kao najrođenijeg. Rekla mi je da sam joj spasio život - kazao je gospodin Miladinović u razgovoru za Espreso. Kako mu je kazala, taj novac je od nekog nasleđa, a ona ga treba podeliti sa još nekoliko osoba.

Kada smo ga pozvali da nam ispriča detalje ovog humanog gesta, Aleksandar nam je šaljivo rekao: "Ispričao sam sve već sto puta, glava me boli, nije lako biti slavan". Kada smo ga upitali da li mu pažnja zaista smeta, iako je pozitivne prirode, opet je kroz smeh rekao da mu slava ne prija uopšte jer "ne može da ode ni do prodavnice".

A gospodin Miladinović nam je rekao i šta misli o događaju nakon što ga je prošao prvobitni šok i nakon što se sve po malo stišalo.

- Ne mogu da verujem da to može da bude ovolika senzacija, kao što se ispostavilo da jeste. Mediji su nam bili i kod kuće i ispred posla i stalno me zovu razni brojevi. Svi mi čestitaju. Bukvalno ne mogu do prodavnice da odem. I tamo na kasi mi kažu "Jao, a ti si ovaj što je našao i vratio novac". Ja kažem "Jeste, gospođo, ja sam", mislim se "Dajte mi samo da platim ovo i da bežim" - ispričao nam je.

A interestantno je i da je događaj koji ga je u Nišu ovih dana učinio toliko prepoznatljivim, bio gotov za samo 3,4 minuta.

foto: Privatna arhiva

Ipak, reklo bi se da veličina medijske pažnje koju je privukao njegov gest potvrđuje generalnu pretpostavku - retko ko bi u Srbiji postupio na isti način i tu neverovatno sumu novca odgovorno vratio osobi kojoj joj pripada.

Međutim, Aleksandar se sa tim nikako ne slaže.

- Verujte mi da bi ovo svako uradio. Nekako to mediji komentarišu kao da je ogromna stvar, ali ja sam ubeđen da bi svako to uradio.

Takođe se i njegovi najbliži, a i kolege sa posla, slažu da je uradio pravu stvar.

- Majka me je odmah pozvala i rekla "Svaka ti čast, pametno što si to uradio. Imaš tri deteta, ne treba maler da te bije", što bi rekli stariji ljudi. Kolege isto kažu da je to bilo ispravno.

Dodao je i da "miran san nema cenu".

Mnogi građani se, ipak, iznenađuju time što gospođa kojoj novac pripada nije Aleksandru ponudila neku vrstu nagrade, nadoknade ili bilo kakv vid zahvalnosti osim par reči i zagrljaja.

Ali, Aleksandar ni u tome ne vidi ništa loše. A kaže da nagradu, i da je žena ponudila, on nikako ne bi prihvatio.

- Mnogi me pitaju šta bih ja radio da sam bio na njenom mestu i da je meni taj novac vraćen. Sa ove pozicije, pitanje je da li bih se setio da nešto ponudim u tom trenutku. Pitanje je šta je toj ženi sve bilo na pameti.

- Ona mi se beskrajno zahvaljivala, a ja sam samo rekao "Dobro, gospođo, evo uzmite ovo, sva sreća pa sam našao. Srećan vam put, da ste živi i zdravi" i svako na svoju stranu - opisao je ovim rečima njihov rastanak.

Dodao je i da ženu uopšte ne poznaje, niti ju je viđao po Nišu. Čak joj je u kratkim trenucima šoka i haosa skroz zaboravio i ime.

Bez kajanja

Aleksandar nam je takođe vrlo odlučno rekao da uopšte ne žali zbog svoje odluke da novac bez razmišljanja vrati, pa čak ni sada kad je već prošlo neko vreme od incidenta.

- Šta će mi to, ne treba bi. Pošto nisu moje, ne treba mi to. Naučen sam da se pare zarađuju, a ne padaju sa neba. Da padaju sa neba, imao bi svako - objašnjava Aleksandar.

Za kraj, gospodin Miladinović je još jednom naglasio da mu uopšte nije jasno zašto je narod toliko oduševljen njegovim gestom.

- Meni je sva pažnja malo neobična, samo čekam da to prođe i da nastavim da živim kako sam živeo do sad. Zaustavljaju me i na ulici. Kada sam izašao iz kola da kupim neku svesku za decu, svi mi mašu i javljaju mi se. Javim se i ja, kažem "zdravo, zdravo". Šta drugo da im kažem? - kroz smeh nam je kazao Aleksandar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.