NAKON POKUŠAJA ISELJENJA, OGLASILO SE MINISTARSTVO ZBOG PUKOVNIKA: Ovo je njihov STAV
Pukovnik Gojko Lalović, Foto: Stefan Kojić

IZJASNILI SE

NAKON POKUŠAJA ISELJENJA, OGLASILO SE MINISTARSTVO ZBOG PUKOVNIKA: Ovo je njihov STAV

Nakon što se desio pokušaj iseljenja porodice Lalović, oglasili su se iz Ministarstva

Objavljeno:

Nakon što su se građani, prijatelji i poznanici porodice Lalović okupili nedavno na Bežanijskoj kosi, kako bi sprečili pokušaj prinudnog iseljenja porodice, koje su izvršitelji zakazali za 12 sati, oglasilo se i Ministarstvo.

Objašnjavaju da je Lalović garsonjeru u Pohorskoj ulici dobio na privremeno korišcenje 15. novembra 2000. godine, da je na njegov lični zahtev rešenje o dodeli te garsonjere poništeno 10. aprila 2002., "ali je i pored toga i dalje bespravno koristi".

- Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, i to garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici, saopštilo je ovo ministarstvo povodom odlaganja prinudnog iseljenje porodice Lalović iz stana na Bežanijskoj kosi.

- Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani i on je u obavezi da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i još uvek ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete - navode iz ministarstva.

foto: Stefan Kojić

Pojašnjavaju da Lalović nije uplatio učešće od 58 odsto vrednosti stana, što je bilo uslov za uvođenje u posed navedenog stana, zbog čega je rešenje o dodeli tropiosobnog stana poništeno 12. novembra 2008., ali da se "uprkos tome, Lalović bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan", nakon čega je po rešenju nadležnog suda naloženo njegovo prinudno iseljenje.

- Izjava o sopstvenom učešću od 58 odsto od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan - naglašavaju iz ministartva. - Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića, ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi.

Podsećaju da je Laloviću, prema Zakonu o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe, prestala profesionalna vojna služba 2005. godine.

- Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda od 20. juna 2011. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sproveden je ponovni postupak, tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21. septembra 2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža - navode iz ministarstva.

Lalović, međutim, tvrdi da je 2005. nezakonito penzionisan, čime je ostao bez mogućnosti da koristi sredstva koja su mu godinama odbijana od plate za stambeni fond, ali i bez mogućnosti da podigne kredit kako bi platio učešće za zakup dodeljenog stana u Vespučijevoj ulici.

Na objavu Ministrastva, oglasio se i Gojko Lalović koji je demantovao njihove navode.

- Pomenuti stan u Pohorskoj nema veze sa Ministarstvom odbrane jer pripada licu kome je rešenjem zvanično dodeljeno, a pukovniku je status podstanara potvrđen od stambenog organa Ministarstva odbrane rešenjem UP 2 br 154/02 od 30.4.2002. godine, gde između ostalog citiramo: “u predmetnom stanu stanije kao podstanar”. Dodela koju pominju iz 2002. kao službenog stana bila je fiktivna jer su oni koji su dodelili stan znali da stan nije u vlasništvu ministarstva, da nije dojavljen za dodelu i da u vreme dodele nije postojalo privremenih rešenja i privremenih ugovora o korišćenju, zato sam i podneo žalbu jer kako mi može biti 2000. godine dodeljen službeni stan u kom sam 2002. godine podstanar potvrdom istog organa, rekao on je on.

Dodaje kako je rešenje o dodeli stana u ulici Vespučijevoj doneto 14.10.2005. kao zaposlenom profesionalnom licu, kojem je u toku službe odbijano od ličnog dohotka deo sredstava za rešavanje stambenog pitanja, koje mi stambeni organ Ministarstva odbrane nije priznao kao deo učešća ličnim sredstvima, iako je od nadležnog organa potvrđeno da je namena sredstava za pribavjanje stana u ličnu svojinu-učešće ličnim sredstvima. Dodeljeni stan uz učešće ličnim sredstvima trebao je biti useljiv, uz uslove učešća na dan dodele. Međutim, umesto 2005. useljivost je usledila 2008. godine. Uslovi učešća su se u međuvremenu promenili u korist pukovnika Lalovića (29% - 58 bodova) što je prilikom ugovaranja predočeno, zahtevano je da se prizna dotadašnji potvrdom utvrđeni iznos uplate u Vojno - stambeni fond kao deo učešća i navedeno kao bitan razlog ometanje obezbeđenja dela sredstava učešća kreditom, kao profesionalno vojno lice, što mi je nezakonitim penzionisanjem 15.11.2005. onemogućeno.

- Prilikom ugovaranja učešća nije bilo slobode ugovaranja, sadržaj ugovora proizvoljan - ničim propisan, ugovor je serviran i potpisan od druge strane, a ugovaranju nije prisustvovalo legitimno lice - potpisnik ugovora sa strane ministarstva odbrane, već lice koje je ponavljalo ucenu "uzmi ili ostavi, pare ili stan". Umesto da se razmotre uslovi ugovaranja na dan ugovoranja koje je pukovnik Lalović pisanim putem dostavio ugovornoj strani, saopšteno je da isti nisu razmatrani, već su prosleđeni stambenom organu kao sastavni deo stambenog dosijea, rekao je Gojko i dodao:

- Pod ucenom da ću izgubiti legalno dodeljeni stan, a svestan da ću zbog nezakonitosti lišavanja prava na rad-službu biti vraćen u vojsku oslonio sam se na sigurnost obezbedjenja sredstava učešća kao zaposleno profesionalno lice i ugovor potpisao. Netačno je da se ne može vezivati nezakonito lišavanje prava na rad - službu i ometanja rešavanja stambenog pitanja ako postoji podatak da je na dan nezakonitog lišavanja pukovnik Gojko Lalović upozorio nadležne da će navedena nezakonitost imati posledice i po statusno i po stambeno pitanje puk. Lalovića što su nadležni sudovi i potvrdili.

- Što se nezakonitog prestanka profesionalne vojne službe tiče, upozoreni prilikom donošenja naredbodavnih akata 15.11.2005. godine nadležni u MO su bili decidni: “Akta su izvršna, a zakonitost tražite putem suda”. Pukovnik nije vodio više upravnih sporova – već 6 upravnih sporova, gde su u 3 navrata naredbe o prestanku službe poništavne, uz konstataciju da su iste donete uz povredu zakona na štetu pukovnika, koji je po tom osnovu trebao biti vraćen u profesionalnu vojnu službu, ali da su ponavljani i akt i datum 15.11.2005. što je suprotno i Ustavu i zakonu. Nadalje, u još 3 slučaja nadležni sudovi su poništili i rešenja o razrešenju sa datumom razrešenja 15.11.2005. godine uz konstataciju da su ista doneta uz povredu zakona, a da potrebe službe nisu opredeljivale datum 15.11.2005. kao dan prestanka službe, po osnovu čega je pukovnik trebao biti vraćen u profesionalnu vojnu službu, što se nikada nije desilo, tvrdi on.

- Na kraju, suprtno članu 145 Ustava presuda U 8778/11 od 28.3.2012. nije uopšte realizovana, po istoj nije postupljeno, naglasio je.

foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Sergej Trifunović: Nebojša Krstić nije čovek, on je mačji izmet.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.