BIVŠI SARADNIK SALETA MUTAVOG NEMA DOZVOLU ZA RAD: MUP se oglasio o firmi jednog od vođa 'Janjičara'
Ubijeni vođa "Janjičara", Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi u sivoj dukserici, Foto: Printscreen/Youtube/Insajder Video

Ne zna se da li firma radi i dalje

BIVŠI SARADNIK SALETA MUTAVOG NEMA DOZVOLU ZA RAD: MUP se oglasio o firmi jednog od vođa 'Janjičara'

Firma je registrovana isključivo za poslove obezbeđenja, međutim, po zakonu te poslove može da obavlja samo uz licencu, odnosno dozvolu MUP-a

Objavljeno:

Firmi Aleksandra Vidojevića poznatijeg kao Aca Rošavi, člana navijačke grupe „Janjičari“ i saradnika ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo dozvolu da obavlja poslove obezbeđenja, rekli su za KRIK iz ovog ministarstva.

Vidojević je u maju prošle godine postao vlasnik firme „DBS-Security“, a u oktobru i njen direktor. U tom trenutku protiv njega vodila su se tri postupka – za razbojništvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Firma je registrovana isključivo za poslove obezbeđenja, međutim, po zakonu te poslove može da obavlja samo uz licencu, odnosno dozvolu MUP-a. Da bi dobila dozvolu, firma mora da ispunjava uslove propisane zakonom – između ostalog da se protiv direktora i zaposlenih ne vodi krivični postupak.

Prema odgovoru koji je KRIK dobio od MUP-a, njegova firma ne poseduje ovu dozvolu.

„Pravno lice ’DBS Security’ nije podnosilo zahtev za izdavanje licence i ne poseduje nijednu licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja“, piše u odgovoru koji je MUP dostavio novinarima KRIK-a.

Nije poznato da li firma trenutno posluje. Na adresi na kojoj je registrovana u beogradskom naselju Mirijevo nema vidljivih oznaka da se tu nalaze kancelarije preduzeća, a računi su joj u blokadi od prošlog jula.

Finansijski izveštaji za prošlu godinu još nisu dostupni, međutim, 2017. firma je imala prihod od oko 60.000 evra i šestoro zaposlenih.

Njena tadašnja vlasnica bila je Ana Šćepanović, devojka Vidojevićevog svog bivšeg šefa – kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je predvodio grupu „Janjičari“, a ubijen je u oktobru 2016. Ona je firmu u maju prošle godine poklonila Vidojeviću.

Vidojević i Šćepanović nisu želeli da razgovaraju sa novinarima KRIK-a o ovoj firmi.

Rošavi i Mutavi

Vidojević je istaknuti član navijačke grupe „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi.

Aca Rošavi
Aca Rošavifoto: Printscreen/Facebook

Stankovićevu grupu činili su bivši navijači drugih timova koji su sredinom 2013. uspostavili prevlast na južnoj Partizanovoj tribini gde se otvorio prostor posle hapšenja vođa do tada najjače grupe „Alkatraz“. Sa tribinom, preuzeli su i poslove obezbeđenja, ali i trgovinu drogom.

Stanković je ranije te iste godine bio osuđen na pet i po godina zatvora kao vođa grupe koja je prodavala drogu. U zatvor nikada nije otišao pošto mu je sud 12 puta odobrio odlaganje izdržavanja kazne zbog zdravstvenih razloga. U međuvremenu, on je dolazio na utakmice, učestvovao u tučama, zbližio se sa članovima uprave Partizana, a njegov uticaj u kriminalnim krugovima je jačao.

Sale Mutavi
Sale Mutavifoto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/INSAJDER VIDEO

Stanković je ubijen u oktobru 2016, a upravljanje grupom preuzeo je njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk.

On je, međutim, uhapšen nekoliko meseci kasnije zbog učestvovanja u ubistvu. Tako Vidojević dobija istaknutiju poziciju u grupi. Bio je član skupštine fudbalskog kluba Partizan iz redova navijača.

Javnosti je poznat i po tome što je u junu prošle godine snimljen kako sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navija na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji.

Protiv njega se trenutno vode postupci za razbojništvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Krajem oktobra prošle godin optužen je zbog rasturanja kluba „Komitet“ u Beton hali u Beogradu.

Članovi ove ekipe godinama uspevaju da izbegnu pravdu, krivične prijave protiv njih se po pravilu odbacuju, izriču im se male kazne i oslobađajuće presude.

Posle Stankovićevog ubistva, u javnosti su otkrivene njegove veze sa istaknutim ljudima u policiji. Između ostalog, objavljena je fotografija na kojoj navija sa pripadnikom Žandarmerije Nenad Vučkovićem Vučkom koji je blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Stanković, Belivuk i Vučković koristili su vojno strelište da uvežbavaju gađanje, tvrdi Vojni sindikat Srbije u krivičnoj prijavi koju je tužilaštvo odbacilo. Sa njima je dolazio i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, tvrdi sindikat.

U policijskim izvorima, Stanković je bio označen kao član kavačkog kriminalnog klana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Krik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media