BABIĆEV VOZAČ KOJI JE ZGAZIO ŽENU PUŠTEN ODMAH, a pritvor za vešala na protestima 30 dana! Kako je ovo moguće?
Babićev vozač u centru čudne pravne situacije, Foto: Nebojša Mandić, Kurir, Printscreen

šta kažu pravnici?

BABIĆEV VOZAČ KOJI JE ZGAZIO ŽENU PUŠTEN ODMAH, a pritvor za vešala na protestima 30 dana! Kako je ovo moguće?

Da li se ova dva slučaja uopšte mogu stavljati u isti kontekst?

Objavljeno: 20:04h
Bojana Kontić

Dejan S. (35), vozač direktora u ostavci "Koridora Srbije" Zorana Babića, pušten je da se brani sa slobode jer je odbijen predlog da mu se odredi pritvor nakon sumnje da je izazvao saobraćajnu nesreću 31. januara na naplatnoj rampi Doljevac. Tom prilikom poginula je Stanika Gligorijević (52), a povređeno je još pet osoba.

Tri dana kasnije, Viši sud u Beogradu odredio je na predlog Tužilaštva pritvor do 30 dana za S.G. osumnjičenog da je sa još jednim maloletnikom nosio vešala na protestu "1 od 5 miliona" u subotu, 2. februara u centru Beograda.

Ipak, Osnovni sud u Nišu je svoju odluku obrazložio time da je D. S. uhapšen dan posle nesreće i da je već bio u kontaktu sa svedocima. Naime, D. S. je imao čitav jedan dan da razgovara i sa Babićem i sa drugima. Zato je sudija odlučila da odbaci predlog o pritvoru. Pored toga, postoji još dokaza koji ukazuju na uzroke saobraćajne nesreće, pa pritvor nije potreban, naveli su za medije u niškom Osnovnom sudu.

Dva potpuno zasebna slučaja, tviteraši su stavili u isti "koš", pitajući se kako je moguće da je neko ko je nosio maskotu vešala dobio pritvor do 30 dana, dok je vozač za koga se sumnja da je izazvao saobraćajnu nesreću pušten da se brani sa slobode.

Na društvenim mrežama se pitaju i kako je moguće da se za pretnje smrću novinarima N1 i njihovim porodicama dobije 48 sati zadržavanja, u odnosu na 30 dana zbog nošenja vešala.

Kako bi proverili da li se ova dva slučaja uopšte mogu staviti u isti kontekst, zašto kod jednog postoje osnovi za određivanje pritvora, a kod drugog ne, ali i koji je mogući epilog slučaja "vešala", pozvali smo advokata Denisa Bećirića, koji je za Espreso.co.rs pojasnio dileme koje su se pojavile u javnosti.

- To su stvari koje ne mogu da se komentarišu bez određenih činjenica koje ne znate. Tako da može da se desi da ne postoje razlozi za pritvor kod nekog težeg dela, a postoje razlozi za pritvor kod nekog lakšeg dela. Ovaj konkretan slučaj ja ne mogu da komentarišem, jer je diskutabilno da li uopšte postoji krivično delo u slučaju čoveka koji je nosio vešala - priča Bećirić.

Uhapšenom S.G., koji je sa još jednim maloletnikom nosio vešala na protestima, na teret se stavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Bećirović kaže da je uslov za pritvor postojanje osnova sumnje za krivično delo i objašnjava u kom slučaju je nošenje vešala na protestima krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

- Ako je osumnjičeni priznao delo i rekao da je nosio vešala s namerom da opomene nekoga da će mu se desiti nešto loše ili imao nameru da nekome zaista ugrozi sigurnost, pa to priznao, nema dileme da li postoji delo ili ne. Ipak, ako nije, pitanje je da li postoji dokaz da to delo postoji. Ukoliko ima osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, onda se gleda da li postoje razlozi za pritvor. Ako je čovek osuđivan ranije više puta, za neke slične stvari, pa postoji opasnost da će ponoviti delo, onda može da se govori o pritvoru. Ukoliko negira delo, a postoje svedoci koji bi to mogli da potvrde, a on možda može na njih da utiče, to takođe može da bude obrazloženje za pritvor - kaže Bećirović i ponovo naglašava da je bitno razdvojiti pritvor od kazne, jer je pritvor izuzetna mera, koja se izriče samo u posebnim situacijama kada je neophodna.

Bećirović naglašava da je ovakav slučaj teško komentarisati bez svih detaljnih informacija, ali ističe jedan od mogućih a ujedno i najverovatnijih epiloga.

- Ako je tužilaštvo ušlo u postupak, a sud procenjuje da postoji osnovana sumnja, verovatno će se nastaviti u tom pravcu i podići se odgovarajući optužni akt.

Kakvo je vaše mišljenje o ova dva slučaja?

BONUS VIDEO:

PITALI SMO GRAĐANE DA LI ZNAJU ŠTA SE DOGODILO NA OVOM MESTU PRE 19 GODINA!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.