GAZDA PSA VASE JE TEŠKO BOLESTAN, OVA DRAGA KUCA DANIMA NIŠTA NE JEDE: Najpotresnija priča u Srbiji!
Izgladneli pas Vasa rase Baset

namučen i gladan

GAZDA PSA VASE JE TEŠKO BOLESTAN, OVA DRAGA KUCA DANIMA NIŠTA NE JEDE: Najpotresnija priča u Srbiji!

Vlasnik kod koga je do nedavno boravio pas teško bolestan, leži u krevetu

Objavljeno: 21:59h
Jelena Čabović

Humani volonteri iz neprofitne organizacije Ljubitelji životinja i prirode "Zelene šape" svakodnevno zbrinjavaju pse i mačke, a potom ih daju na usvajanje.

Ovaj put su, kao i uvek, bez pogovora zbirnuli psa rase Baset po imenu Vasa starosti oko 4-5 godina.

Vasin vlasnik zbog teške bolesti nije u stanju da brine o njemu, a zahvaljujući dobrim ljudima i maleni Vasa sada ima privremeni smeštaj dok ne ode u ruke onog ko želi da ga usvoji.

Vasa je zdrav, ali je namučen i gladan!

- Vasa treba samo da se oporavi, da se ugoji, da se sredi kastrira, čipuje, vakciniše, a to će biti ja se nadam, za jedno mesec i po ili dva. Stvarno je bio u lošim uslovima, sada je dobro, zdrav je, prav je, ništa mu zdravstveno ne fali osim što je gladan. Ima dobar apetit, nema zdravstvenih problema - objašnjava za Espreso Aleksandra Radojičić u ime organizacije Ljubitelji životinja i prirode "Zelene šape" .

Vlasnik kod koga je do nedavno boravio pas teško bolestan, leži u krevetu zbog raka prostate:

- Gospodin je jedva živ. On je poverio Vasu nekoj ženi na čuvanje, ali eto kako ga je čuvala, vidi se iz priloženog da je maksimalno zanemaren. Hranili su ga očito na svaka tri ili četiri dana. Nije gospodin znao da je Vasa u takvom stanju. Pas je sada u privremenom smeštaju kod mog drugara i nećemo ga dati dok se ne kastrira, ugoji, oporavi, vakciniše, čipuje - ističe Aleksandra i napominje da je su njihovi kapaciteti kao organizacije popunjeni kao i da imaju 80-ak mešanaca za koje niko neće da ni da pita.

Rasa pasa Baset u normalnim uslovima
Rasa pasa Baset u normalnim uslovima foto: Print Screen Youtube

Iz organizacije objašnjavaju da budućem vlasniku kome bi dali psa ili mačku na usvajanje postavlajju uslove koje moraju da uspune. Od potpisivanja ugovora o odgovornom vlasništvu, do toga da je u obavezi da ga vaksiniše i čipuje ukoliko oni već nisu, a sve navedeno je shodno zakonu, a nakon toga volonteri iz organizacije vrše proveru na određeno vreme.

U svom radu susreli su se i sa gorim situacijama:

- Vasa će naći svoj dom i sada se već monogi interesuju za njega. Ali, nedavno su nam javili da je neko na ciglani ostavio štenad sa kujom. Dok smo stigli do odredišta njih petoro je uginulo od hladnoće na -13 stepeni. Prizor je bio užasan ostali su ležali preko mrtvih štenaca. Oni su svi crni, očlistili smo ih od parazita, okupali, sredili, ugojili, opravili. Na fejsbuku stranici smo postavili objavu , ali niko za njih ne pita. To je samo jedan primera da svi žele da usvoje rasne pse, za mešance se gotovo niko ne interesuje. Sa ulice uzimamo kučiće i mačiće u svakakvom stanju, hranimo ih, vakcinišeno i zadužujemo se kod veterinara. Vakcinacija za besnilo na primer i čipovanje je okvirno oko 1500 -1800 dinara, zavisi od što nije mnogo za nekog ko ima jednog psa. Naš dug trenutno kod veterinara iznosi više od 30.000 dinara, a sve što radimo, radimo volonterski i jako nas je malo - kaže Aleksandra.

Aleksandra kaže da su najveći problem ipak, nesavesni građani koji bace štene tek tako na ulicu:

- Oni nisu humani, već samo zarađuju na psima. Bilo je situacija da smo pse bukvalno zatekli u svinjicu gde su ih hranili pomijama samo da bi ih prodali. Obuku ih za slikanje, okupaju, stave ih u fotelju pa ih slikaju i onda ih vrate u svinjac. E,to je prava istina i to radi 90 posto odgajivača. Zato mora da se raeguje. Masa njih nije registrovana pri zavodu za veterinu apsolutno. Ilegalci samo gledaju kako da uzmu više para, niti čipuju niti išta urade sa psima i mačkama. Jedan od problema je i taj što ilegalci kada ne mogu da prodaju štene za, na primer 50 evra ili 100 evra, koliko traže, onda čak spuste cenu na 1.000 dinara ne bi li ih prodali, a ako ni tada ne uspeju, onda ih bace na ulicu Ili te tzv "škart" kučiće poklanjaju tek tako nekome.

Prema podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Kinološkog saveza Srbije, u našoj zemlji postoji 2634 zaštićenih odgajivačnica pasa.Tačnije , radi se samo o zaštiti imena legla, odnosno brenda. Kinološki savez nije regulisao niti kontroliše uslove pod kojima se drže psi.

- U Srbiji dakle, ima na hiljade uzgajivačnica pasa koje nisu prijavljene, niko ih ne kontroliše i ne plaćaju porez. Štede na zdravlju životinja, ne vakcinišu ih, loše hrane, ne paze. Zamislite, ima samo 13 registrovanih uzgajivačnica ističe Aleksandra iz organizacije Ljubitelji životinja i prirode "Zelene šape" .

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.