PAŠI JE VUČIĆ DAO IME, VUČE GENE SA KOSOVA, A DEDA MU JE ŠAMPION: Upoznali smo porodicu Putinovog ljubimca (VIDEO)
Pašini rođaci, Foto: Stefan Kojić

novi ljubimac kremlja

PAŠI JE VUČIĆ DAO IME, VUČE GENE SA KOSOVA, A DEDA MU JE ŠAMPION: Upoznali smo porodicu Putinovog ljubimca (VIDEO)

- Osećao sam zadovoljstvo, sreću, ushićenje, čast, naročito što dugi niz godina odgajam tu rasu i što je to prepoznato od predsednika Aleksandar Vučića, kaže kinolog Dragan Ćulibrk za Espreso

Objavljeno: 10:14h
Jelena Čabović

Paša će postati pravi Putinov čuvar, a Akita neće praviti probleme - ovim rečima za Espreso počeo je priču Dragan Ćulibrk.

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin boraveći u četvrtoj poseti Srbiji dobio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na poklon rasno štene šarplaninca Pašu.

Naime, novi ljubimac šefa Kremlja postao je u sekundi svetski poznat, a kinolog Dragan Ćulibrk iz čije je Paša odgajivačnice otkriva nam njegove korake.

U Petrovaradinu nadomak Novog Sada u odgajivačnici Dragana Ćulibrka upoznali smo baku, deku i braću malog Paše.

1 / 11 Foto: Stefan Kojić

Dragan Ćulibrk za naš portal otkriva da su Pašini preci sedam i više kolena unazad odgajivani kod njega, kao i da vuku gene sa Šar planine i Kosova i Metohije.

Podsećamo, pas Paša je inače peti pas Vladimira Putina za kog se zna u javnosti. Najpoznatiji Putinov pas do sada je bila ženka labradora Koni, koja je uz ruskog predsednika bila od 2000. do 2014, kada je uginula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu šarplaninca po imenu Paša
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu šarplaninca po imenu Paša foto: Predsedništvo Srbije

Od turkmenistanskog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova Putin je za rođendan 2017. dobio Vernog, alabaja, turkmenistansku varijantu centralnoazijskog ovčarskog psa.

Pre devet godina bugarski premijer Bojko Borisov poklonio je Putinu karakačanskog ovčara Bafi, a dve godine kasnije iz japana pas rase Akita Putinu je na poklon stigao u znak zahvalnosti za rusku pomoć posle zemljotresa i cunamija koji je pogodio tu oblast.

1 / 5 Foto: Stefan Kojić

Na pitanje kako će se Paša ophoditi prema na primer, Putinovoj Akiti i da li je po prirodi agresivnijeg ponašanja u prisustvu drugih rasa pasa, Ćulibrk nam odgovara:

Štene inače, ne pokazuje znake agresije. Obično veliki psi budu otvoreni prema drugoj rasi, ali vremenom oni postave hijerarhiju između sebe jer inače žive u čoporu. Među njima ima koškanja, ali to je sve da bi se znalo ko je ko. Ne verujem da će Paša imati tu agresivnu crtu, biće sve to kako treba - objašnjava ovaj kinolog.

Naime, kako legenda kaže, ženka šarplaninca ode na planinu kako bi se okotila i tamo ostavi štence. Štene koje bi samo našlo put do sela, smatralo se pravim šarplanincem.

Dok smo se pripremali za intrevju Draganu je neprestano zvonio i fiksni i mobilni telefon, a svi su bili pozitivno iznenađeni. Dragan kaže da je od kolega, prijatelja i rodbine dobio samo reči hvale i podrške, ali ističe i da je sve ovo veoma važno kako za njega tako i za sve uzgajivače i uzgajivačnice - ushićeno govori Dragan i prenosi svoje impresije:

Osećao sam zadovoljstvo, sreću, ushićenje, čast mi je velika , naročito što dugi niz godina odgajam tu rasu i što je to prepoznato od predsednika Aleksandar Vučića i što je baš odlučio da je šarplaninac baš pravi poklon za predsednika Putina. U prvi mah sam osetio nevericu da se tako nešto moglo dogoditi, kaže on.

Dragan ljubav prema šarplanincima iskazuje još od detinjstva, a u njegovoj odgajivačnici se mogu naći samo šarplanici, jer se kaže poistovetio sa karakternom crtom koja ih odlikuje, a jedna od njih je neustrašivost.

Kada dođe trenutak da neko štene ili psa proda, Dragan daje savete za odgajanje budućim vlasnicima i otkriva da pri rođenju štencu ne daje ime, već to ostavlja budućem vlasniku koga kasnije kontaktira ne bi li zbog pedigrea evidentirao novo ime.

Paša je pripadnik osme generacije pasa koji vode poreklo sa Kosova i Metohije. Pašin deda se zove Aga-Jazu državni prvak iz 2016. godine najveći šampion, a baki je ime Džesi.

Šarplaninci postoje dosta dugo, a verujem da će postojati još duže- kaže Dragan Ćulibrk.

Inače, u Rusiji postoji bogat, ali precizan i stalan sistem ime - skraćeno ime - nadimak koji koriste bliski ljudi, pa je tako u tom pogledu na primer, Mihail uvek Miša, Pavel je uvek Paša, Marija je Maša, Darja je Daša, itd.

Još uvek nije poznato zbog čega je predsednik Aleksandar Vučić štencu dao ime Paša.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.