NIKOME NISAM OTIMAO, ŽELIM SAMO ONO ŠTO JE MOJE! Branka i Tarek OČAJNI godinu dana nakon što su NASILNO ISELJENI
Branka i Tarek OČAJNI godinu dana nakon što su NASILNO ISELJENI, Foto: Espreso.co.rs

stop bahatim izvršiteljima

NIKOME NISAM OTIMAO, ŽELIM SAMO ONO ŠTO JE MOJE! Branka i Tarek OČAJNI godinu dana nakon što su NASILNO ISELJENI

Branka i njen sin i dalje ne mogu da se pomire s onim što se dogodilo

Objavljeno:
Milica Božinović

Porodica Khawatmi iseljena je iz svog doma pre nešto više od godinu dana.

Branku i teško bolesnog, poluslepog sina Tareka (45), sudski izvršitelji Nenad Botorić, uz asistenciju policije nasilno je iselio iz njihovog porodičnog stana u ulici Dunavski kej 20 u beogradskom naselju Dorćol.

Zbog starog duga od nešto više od šest hiljada evra, ova porodica ostala je bez krova nad glavom. Ono što je najapsurdnije, jeste to što je njihov stan izvršitelj prodao, a da porodica to nije ni znala.

Slučaj porodice Khawatmi je izazvao veliku pažnju medija, s obzirom da postoje indicije da je prilikom prodaje stana bilo kršenja zakona.

Ekipa Espresa razgovarala je sa Brankom i Tarekom, sada, godinu dana nakon što su bili prisiljeni da napuste svoj dom i u razgovoru za Espreso.co.rs otkrili su kako se osećaju nakon pakla koji su proživeli.

- Sada je malo bolje, malo sam se povratio, ali u suštini jako teško. Moj stan je moj stan, želim svoju kuću. Ja nikome ništa nisam otimao, hoću moje da mi se vrati. Čitava situacija je uticala loše na majku i mene. Znamo i ko je kupio naš stan, i to po cenu mnogo nižoj od prave vrednosti. Prevareni smo i poniženi - priča Tarek i dodaje.

- Svojim prevarama i kršenjem zakona, izvršitelj nam je upropastio život. Završil smo na ulici.

Branka i njen sin sada žive u stanu Brankine ćerke, koji se nalazi u blizini njihove stare zgrade. Branka i dalje ne može da se pomiri s onim što se dogodilo, a malverzavije oko prodaje njenog stana i izbacivanje na ulicu, loše su uticale i na njeno zdravlje.

- Stalno mi se čini da živim u nekom filmu. Da to nisam ja. Često ne mogu da se prizovem pameti, pa se setim nekog lepog života, koji sam provela u tom stanu. Uspomene naviru. Ne mogu da dođem sebi šta se to nama desilo. Zašto meni moja država to radi? Šta sam ja zgrešila? - pita se Branka.

- Ne mogu noću da spavam, kad se samo setim šta smo doživeli. Naš stan je na licitaciji prodat za 26.000 evra iako je njegova realna vrednost oko 70.000 evra. U ponedeljak će ponovo pokušati da isele baka Ružu i ja ću biti tamo da sa ostalim građanima pružim podršku, jer znam šta sam doživela - pkaže naša sagovornica.

Ona za kraj poručuje da će ići i do Strazbura, kako bi pokazala kolika je nepravda načinjena.

Podsetimo, izvršitelj je stan porodice Khawatami prodao, iako je porodica bila spremna da plati dug od 6.500 evra. Botorić Branku i njenog sina nije obavestio o prodaji stana, niti joj dao priliku da plati dug i zaustavi postupak.

Ova porodica živela je u tom stanu 25 godina. Tarek je lice sa posebnim potrebama, sa teškim oštećenjem vida preko 80% i telesnim invaliditetom (cerebralna paraliza).

Kažu da su dovedeni u očajnu situaciju zbog duga od kog nisu odustajali, i hteli da ga plate, a građani su se i danas organizovali da spreče ovo nasilno iseljenje.

Izvršitelj je obračun duga i dokumentaciju o prodaji stana dostavio porodice tek nakon nekoliko meseci, nakon reagovanja njihovog advokata, ali izvršenje nije obustavljeno, uprkos proustima.

Ekipa našeg portala tada je pokušala da razgovara sa gospodinom Botorićem, ali on nije bio raspoložen za razgovor, pa nam je na pitanja o prodaji stan penzionerke Branke i njenog sina odgovorio spuštanjem slušalice i vikom.

Nenad Botorić
Nenad Botorić foto: Facebook / Nenad Botorić

Podsećanja radi, Ministarstvo pravde Srbije planira da uvede "eAukciju" u postupak prinudne prodaje nepokretnosti kroz predstojeće izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Putem elektronske aukcije bi se osigurao transparentan postupak prinudne prodaje nepokretnosti i dostupnost informacijama svima koji žele da učestvuju tom u postupku, istaknuto je iz resornog ministarstva.

Radna grupa za pisanje izmena i dopuna ZIO iz 2016. godine već je formirana i u njoj su, pored predstavnika pravosuđa i javnih izvršitelja, uključeni i predstavnici privrede, predstavnici saveta stranih investitora, Američke privredne komore, NALED-a i advokature.

Tarek i njegova majka dovedeni su u očajnu situaciju, poniženi i na kraju izbačeni iz doma. Porodica Khawatmi jedna je od mnogih koje su doživele sličnu sudbinu, upravo zbog bahatog ponašanja javnih izvršitelja.

BONUS VIDEO: Privatni izvršitelji!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.