GRAD ČAČAK AKTIVNO RADI NA ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE: Ovogodišnja kapitalna investicija kompostana u sklopu JKP!
Grad Čačak, Foto: Filip Plavčić

ekologija

GRAD ČAČAK AKTIVNO RADI NA ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE: Ovogodišnja kapitalna investicija kompostana u sklopu JKP!

Kapitalna ovogodišnja investicija grada Čačka u ekološki razvoj jeste investicija u kompostanu u sklopu JKP "Gradsko zelenilo"

Objavljeno: 15:53h
Jovana Korica

Grad Čačak uveliko radi na ekološkom razvoju i na tom polju ostvaruje zavidne rezultate. Kao tri najznačajnija projekta u okviru zaštite životne sredine ističu se investicija u okviru JKP "Gradsko zelenilo" i to u kompostanu, kao i potpisivanje memoranduma sa Ministarstvo za zaštitu životne sredine o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sanacija prve zone nesanitarne deponije "Prelići".

Pomoćnica gradonačelnika za LER i zaštitu životne sredine, Mirjana Đoković, kaže kako su stvari u nadležnosti ovog resora rađene sistemski i studiozno, te kako je po mišljenju ljudi iz Ministarstva zaštite životne sredine Čačak jedna od retkih lokalnih samouprava koja je "najviše odmakla u procesu primarne selekcije otpada".

foto: Filip Plavčić

- Imali smo jako visoku realizaciju, negde oko 99 odsto kada je u pitanju realizacija budžetskog fonda zaštite životne sredine. Program životne sredine se, dakle, ostvaruje u velikom procentu poslednjih godina i ono što mene raduje jeste do smo i ove godine na Sajmu ekologije u Beogradu nastupali pod sloganom Čačak - Zeleni grada, a što govori da ćemo plasirati 7.000.000 za ozelenjavanje našeg gradskog i možda prigradskog područja - objašnjava Đoković za Espreso.

Kapitalna ovogodišnja investicija grada Čačka u ekološki razvoj jeste investicija u kompostanu u sklopu JKP "Gradsko zelenilo". Cilj ove investicije jeste zbrinjavanje zelenog otpada koji stiže sa javnih površina.

Ovom investicijom promovisano je racionalno održivo korištenje otpadne bio mase u JKP "Gradsko zelenilo", ali i treba da bude postignuto da kompletan zeleni otpad bude zbrinut kroz konpostanu u okviru čačaknskog kumunalnog preduzeća. I to, kako bi bio smanjen pritisak odvoza zelenog otpada na regionalnu deponiju "Duboko". Očekuje se da će se nakon što kompostana počne sa radom smanjiti troškovi koje je Grad Čačak imao prilikom deponovanja otpada u sklopu regionalnog sistema.

- Želeli smo da racionalno iskoristimo sve te raspoložive otpadne drvne i biljne bio mase i da time smanjimo emisiju gasova sa efektom staklene bašte, zatim da doprinesemo razvoju svesti o potrebi očuvanja životne sredine i samim tim da pokažemo da ne treba uvoziti energente, već da treba razvijati nove načine proizvodnje. Kompletna investicija je okončana ove godine i završili smo objekat kompostane. Kupili smo građevinsku mašinu koja će služiti za te namene. Mašina će služiti kompostani, ali u nekom periodu može da posluži i kao značajna mašina za rad našek komunalnog preduzeća. Uradili smo reinžinjering postojećeg instaliranog kotla izgradnjom druge pumpe i instalirali smo grejanje gde je to neophodno za naše komunalno preduzeće, a to je staklenička proizvodnja, kada je u pitanju proizvodnja cveća - objašnjava Mirjana Đoković.

1 / 8 Foto: Filip Plavčić

Koncept za racionalno korištenje drvne i biljne bio mase treba da omogući da se održivi razvoj u narednom periodu manifestuje kroz tri aspekta: ekonomski, ekološki i socijalni. Ovim projektom Grad Čačak imao je nameru da napravi sponu između tehno-ekonomske izvodljivosti, društvene prihvatljivosti i ekološki održivog korištenja svih tih raspoloživih resursa.

- Ono što me raduje je to da je direktor "Gradskog zelenila" doneo elaborat za projekat, a to je u stvari racionalno održivo korištenje otpadne bio mase u JKP "Gradsko zelenilo", što znači da smo priču potpuno uspeli da stavimo pod kontrolu. Nadam se da ćemo već početkom januara meseca, kada bude počela ta budžetska godina, imati model koji je potkovan i elaboratom od strane stručnih lica - priča Mirjana Đoković za Espreso.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Stručni konsultanti na ovom projektu bili su profesor Babić i profesor Srećko Ćurčić sa Fakulteta tehničkih nauka, koji su mentorski vodili čitav projekat. Nosilac aktivnosti bilo je JKP "Gradsko zelenilo".

U sklopu realizacije projekta bilo je i jedno studijsko putovanje u Portorož čime su zaokružene projektne aktivnosti kada je u pitanju izgradnja kompostane u okviru JKP "Gradsko zelenilo".

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čačak - Ekometropola" podržanog od strane Opštine Čačak. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Vučević


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.