AKO STE NA POGREŠNOM PUTU, NIJE KASNO DA SE POKAJETE! Danas je sveti Jakov Persijanac
Danas je sveti Jakov Persijanac, Foto: Printscreen

na današnji dan

AKO STE NA POGREŠNOM PUTU, NIJE KASNO DA SE POKAJETE! Danas je sveti Jakov Persijanac

Predanje kaže da je persijski car Izdigerd primetio Jakova zbog njegove darovitosti i umešnosti i da ga je pozovao da bude plemić na njegovom dvoru

Objavljeno:

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Jakova Persijanca, plemića koji je živeo u Persiji na dvoru cara Izdigerda krajem četvrtog i početkom petog veka.

Jakov Persijanac je rođen u Persiji, u uglednoj hrišćanskoj porodici. Od malena je vaspitan u ovoj veri, živeo je po hrišćanskim normama i bio oženjen.Predanje kaže da je persijski car Izdigerd primetio Jakova zbog njegove darovitosti i umešnosti i da ga je pozovao da bude plemić na njegovom dvoru. Međutim, zbog položaja koji mu je darivan, Jakov je morao da se odrekne hriščanstva i da, kao i ostala vlastela, prinese žrtvu idolima kojima se i car klanjao.

Kada su za ovo čuli njegovi roditelji, napisali su mu pismo u kome su ga prekorili. Ipak, ono što je Jakova najviše potreslo bila je činjenica da su mu se otac i majka obraćali kao bogootpadniku i duševnom mrtvacu moleći ga ipak pri kraju pisma, da se pokaje i vrati Hristu.

Ganut ovim pismom Jakov se gorko pokajao i pred carem i svim dvorjanima objavio da je on hrišćanin i da neće prinositi više žrtve lažnim idolima. Besan car ga je osudio na smrt i to tako da mu se odseca deo po deo tela, dok ne izdahne. Prema priči, svetitelju su prvo odsečeni prsti na rukama, pa na nogama, noge pa ruke, ramena, i najzad i glavu. Do poslednjeg trenutka, pri svakom sečenju, Jakov je blagodario Bogu. Tako je ovaj svetitelj okajao svoje greh i čiste duše izašao pred Boga i Isusa Hrista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.