CZK GRADA BORA POSEBNU PAŽNJU POKLANJA MLADIM: Edukativnim sadržajima kroz radionice okupljaju više stotina dece!
CZK grada Bora organizuje mnogobrojne edukativne radionice, Foto: Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“

kultura u Boru

CZK GRADA BORA POSEBNU PAŽNJU POKLANJA MLADIM: Edukativnim sadržajima kroz radionice okupljaju više stotina dece!

Ustanova “Centar za kulturu grada Bora” najvaljuje u 2019. godini školu sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima

Objavljeno: 13:21h

Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“ osnovana je 2009. godine kao nova institucija kulture. Osnivač Ustanove je lokalna samouprava, odnosno Skupština grada Bora. Od tada Ustanova „Centar za kulturu Bora“ postaje nosilac raznih programa i projekata, koji joj omogućava da u okviru delovanja utiče na podizanje svesti građana u pogledu duhovnog razvoja i kvaliteta života.

Posebnu pažnju, kako kažu poklanjaju mladima. Iz tog razloga razvili su i pokrenuli mnoge edukativne sadržaje u okviru ove Ustanove, koji kroz radionice već duži niz godina okupljaju više stotina dece. Kao najistaknutije edukativne sadržaje Ustanova „Centar za kulturu Bor“ ističe kulturno-umetničko društvo „Bor“ koje broji 180 polaznika, etno radionicu sa 48 polaznika, dramski studio sa 26 polaznika, ali i likovnu radionicu sa oko 30 polaznika i gradski hor koji broji 20 polaznika i školu gitare sa 10 polaznika.

Škola gitare predvođena je profesorom Nenadom Ilijićem, koji svoje đake priprema za takmičenjima, pokazalo se, veoma uspešno. Učenici uz pomoć profesora uče numere iz različitih pravaca od popa, rkoa pa sve do klasike.

Sviramo ono što mi mislimo da je kvalitetno, ali slušamo i želje naših đaka, pa pravimo i nove aranžmane – kažu iz Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“.

Škola folklora i folklor nalaze su u okrilju KUD-a Bor. Borsko kulturno-umetničko društvo ima dugu tradiciju postojanja. Osnovano je 25. marta 1945. Godine, svega nekoliko meseci nakon oslobođenja.

1 / 6 Foto: Ustanova „Centar za kulturu grada Bora“

Kulturno-umetničko društvo „Bor“ sačinjeno je od ansambla narodnih igara i pesama. Prvi igrački ansambl ima 40 izvođača. Repertoar ovog ansambla obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića. Drugi ansambl, odnosno grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl učenjem osnovnih termina i elemenata folklora, takođe stiču i znanje o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja. Dečiji folklorni ansambl ima dve grupe i broji 50 članova. Polaznici mlađeg uzrasta pohađajući probe ovladavaju prvim elemntima folklora. Kulturno-umetničko društvo „Bor“ u svom sastavu ima i grupe pevača, kao i narodni orkestar. Cilj ovog kulturno-umetničkog društva je, kako kažu, da u svom gradu popularizuju folklor i učine ga prisutnijim i dostupnijim za sve zainteresovane, a naročito za mlade. To postižu kroz upis novih članova koji počinje u letnim mesecima, a traje do sredine septembra, nakon čega polaznici kreću sa probama na kojim uče osnovne elemente folklora. Nakon nekoliko meseci kroz audiciju izvrši se selekcija igrača koji se onda dalje pripremaju za ulazak u izvođačke ansamble.

Umetnički rukovodilac KUD-a „Bor“ je Dragan Petrović.

Radionica etno pevanja broji oko 45 članova različitog uzrasta. Sačinjena je od nekoliko etno grupa, sa kojim godinama aktivno nastupa po Srbiji. Repertoar je raznovrsan, no kako kažu iz “Centra za kultrut grada Bora”, posebno se trude da neguju tradiciju Timočke krajine. Radi se I na pesmama iz drugih krajeva: Makedonije, Kosova, Centralne I Zapadne Srbije. Članovi ovih radionica učestvuju na različitim festivalima: Sabor kosovskih Srba, Etno festival u Negotinu, Ivanjici, Hajduk Veljkovi dani, kao i takmičenje etno solista u Beogradu.

U maju 2017. Godine upravo na takmičenju etno solista polaznici ove radionice osvojili su dva prva, jedno drugo I jedno treće mesto, a 2018. godine pet prvih I jedno treće mesto. Ovom radionicom koordiniše Tamara Glišić.

Program likovna radionica osmisliće Elda Dragaš – slikar I Mihalo Dragaš – master primenjeni umetnik. Ovaj program obuhvataće osnove slikarstva: od pokazivanja primera iz istorije umetnosti, preko crteža, do savladavanja osnovnih zakona kompozicije I prostra.

Gradski hor “Feniks” osnovan je u Boru 2014 godine a nalazi se pod okriljem Ustanove “Centar za kulturu Bor”. Osnovan je pri Crkvi Sveti Đorđe, čijeg svetitelja je hor nosio naziv u početku, odnosno “Hor Sveti Đorđe”. Kasnije je preimenovan u ”Hor Feniks”, ali je njegov muzički opus ostao nepromenjen,kao i uloga u Crkvi.

Iako nedavno osnovan, za veoma kratko vreme nametnuo se svojim umetničkim izrazom dela svetovne i duhovne muzike, te kao takav beleži zapažene nastupe na Liturgijama i gradskim svečanostima.

Najznačajniji uspeh ostvaruje na festivalu “Horovi među freskama” koji je održan 2016.godine u Beogradu, gde se uvrstio među deset najboljih horova. Osnivač i dirigent hora je Aleksandar Gubijan.

Osim gore pomenutih radionica Ustanova “Centar za kulturu grada Bora” najvaljuje u 2019. godini školu sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima.

- Tradicija Balkana pa samim tim i ovog kraja dosta se oslanja na muziku i negovanje etno zvuka koji je karakterističan za ovaj kraj. Muzika je važan deo naše istorije i kulture, i to je nešto što fascinira sve turiste i posetioce koji dolaze na naše prostore. Tradicionalni instrumenti nisu isključivo oni koji su nastali na našim prostorima, već oni koje je narod usvojio kao svoje i predstavljaju deo naše muzičke tradicije. Mnogi od stranih turista vole da čuju izvornu muziku, zvuk frule, duduka i gajdi. Polaznici ove škole će naučiti osnove sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima, kao i numere koje često možemo čuti na mnogobrojnim programima – navode kao motiv, ideju I cilj iz Ustanove “Centar za kulturu Bora”.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Bor – Moj grad" podržanog od strane Opštine Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.