MALI LUKA JE SVIMA ODRŽAO ŽIVOTNU LEKCIJU: Bio je ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA, sad je KAO NOV! MAJKA IDE DO STRAZBURA
MALI LUKA JE SVIMA ODRŽAO ŽIVOTNU LEKCIJU, Foto: Privatna arhiva

STVARA NOVE USPOMENE

MALI LUKA JE SVIMA ODRŽAO ŽIVOTNU LEKCIJU: Bio je ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA, sad je KAO NOV! MAJKA IDE DO STRAZBURA

Nakon svega što je preživeo, Luka je "okrenuo novi list", pa je čak u svom novom odeljenju na Svetski dan deteta održao - čas!

Objavljeno: 20:06h
Jelena Jovanović

Luka Nikolić, dečačić iz Prokuplja, bio je žrtva vršačkog nasilja i iza sebe je ostavio veoma stresni period u životu. Naime, njega je 11. januara maltretirao drugar koji je podmetnuo grafitnu olovku kada je Luka pokušao da sedne na školsku stolicu. Tom prilikom ga je povredio, a Luka se odmah požalio učiteljici koja se prema njegovim rečima tada smejala.

Ceo incident se desio na drugom času, a mene niko nije obavestio o tome sve do petog časa. Luka je plakao i bio je vidno uznemiren, i kako je rekao učiteljica se sve vreme smejala. Kada sam je upitala preko telefona šta se desilo, bila je jako drska, i ništa nije uzimala za ozbiljno. Luka je kasnije imao i hiruršku intervenciju jer je grafit iz olovke otišao dosta duboko pa je morao da primi i lokalnu anesteziju, objašnjava Dragana za Espreso.

Povreda nastala od grafitne olovke
Povreda nastala od grafitne olovke foto: Privatna arhiva

Nakon ovog tragičnog događaja, Luka je išao na previjanja dva dana, a iz škole je izostao ukupno deset dana. Kako nam je Lukina majka rekla, učiteljica nijednom nije pozvala da vidi kako je dečak. Nakon tog događaja, učiteljica je suspendovana i do okončanja disciplinskog postupka, nije smela da se vrati na posao. Ipak bila je vraćena samo dan kasnije jer je direktor zaključio kako je u trenutku povrede Luka bio "srećan i tražio je da se igra".

Ipak, ova majka neće odustati od svoje borbe makar išla do Strazbura.

Nije hteo da jede, a sanjao je noćima učiteljicu kako mu se smeje dok ga drug povređuje. Bio je razdražljiv i umeo je da se rasplače za svaku sitnicu. Za školu nije hteo ni da čuje, priča Dragana.

Luka je na Svetski dan deteta održao - čas
Luka je na Svetski dan deteta održao - čas foto: Privatna arhiva

Sada, Luka je jedan srećan dečak koji ide u novu školu kojom je više nego zadovoljan.

Ono što se desilo ovom malom dečaku nije bilo prijatno ni njemu, ni njegovoj majci koja se kao lavica bori da krivce za učinjeno nasilje nad detetom završi adekvatnim kaznama u lancu odgovornosti.

On je nakon svega što je preživeo "okrenuo novi list", a čak je u svom novom odeljenju na Svetski dan deteta održao čas. Obožava svoju novu školu, i novu učiteljicu kao i drugare koji je prema njemu ponašaju ljudski.

Luka je sada potisnuo ceo događaj i više ne pričamo o tome što se desilo. Više se ne žali i nasmejan ide u novu školu zbog čega mi je srce na mestu, objašnjava Dragana.

Ona je unajmila i advokata jer kako kaže, ne želi da žmuri pred vršnjačkim nasiljem, ali napominje kako joj eventualna naknada materijalne štete nije cilj.

Advokat, Filip Domazet kaže za Espreso kako je tužba protiv učiteljice V.N podneta upravnom sudu Srbije jer škola u kojoj se incident desio nije želela da preuzme ni deo odgovornosti.

Advokat, Filip Domazet
Advokat, Filip Domazet foto: Privatna arhiva

Podneli smo tužbu protiv učiteljice, a pokrenut je i postupak prema maloletnom učeniku. Njega lično, mi nismo gonili jer on nije odgovoran već škola i učiteljica na čijem se času nasilje desilo. Učiteljica je od početka bila neozbiljna i negirala je bilo kakvu odgovornost zbog čega se na kraju majka i odlučila na tužbu, rekao je Domazet za Espreso.

On je dodao kako je škola učiteljicu oslobodila disciplinskog postupka, kao i da je ona prošla bez ikakve opomene.

Ni u jednom trenutku, majka nije insistirala na tome da učiteljica dobije otkaz, ali je bila šokirana činjenicom da nije dobila ni opomenu. Kasnije, drugostepeno telo, Školski odbor potvrđuje odluku škole zbog čega smo morali da idemo do Upravmog suda. Podneta je tužba za nematerijalnu štetu jer ovoj majci novac nije motiv, objašnjava advokat.

Dodaje kako je najgore u celoj priči bilo to što je škola napravila da je Luka sam kriv što je povređen, kao i činjenica da nisu prihvatili ni deo odgovornosti, što znači da se vršnjačko nasilje u ovom slučaju, negiralo.

Podsećamo, Luka je kao žrtva vršnjačkog nasilja uboden olovkom na času, gde je proces protiv odgovornih i dalje u toku, a on je prebačen u drugu školu.

Dečak sada voli da ide u školu, uklopio se u novo društvo i obožava svoju novu učiteljicu.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.